آژانس بینالمللی انرژی در گزارش سالانه انتشار گاز متان، میگوید ایران از این نظر در رتبه سوم جهان قرار دارد.
بر اساس این گزارش که روز چهارشنبه ۲۳ اسفند در سایت این نهاد بینالمللی منتشر شده، ایران در سال گذشته شش میلیون تن (حدود ۸.۵ میلیارد متر مکعب) نشتی متان داشته است.
این رقم تقریبا معادل تولید روزانه گاز یک فاز پارس جنوبی است. برای مقایسه، رقم یاد شده معادل تقریبا دو ماه کل مصرف گاز ترکیه در سال گذشته میلادی است.
متان، یا گاز طبیعی، همان گازی است که در منازل و بخشهای مختلف کشور به عنوان سوخت یا در پتروشیمیها بعنوان خوراک استفاده میشود.
آمارهای آژانس بینالمللی انرژی نشان میدهد نشتی متان ایران در سال گذشته میلادی نسبت به سال ۲۰۲۲ حدود ۱۲ درصد رشد داشته است.
آمارهای بانک جهانی نیز نشان میدهد ایران سالانه بیش از ۱۸ میلیارد متر مکعب گاز تولیدی از میادین نفتی (گاز همراه) را به خاطر عدم نصب تاسیسات جمعآوری گاز در همان مرحله تولید، در مشعلها آتش زده و به هدر میدهد.
ایران از نظر مشعلسوزی گاز، بعد از روسیه در مقام دوم جهان قرار دارد.
بدین ترتیب مجموع نشتی و مشعلسوزی گاز ایران سالانه به ۲۶ میلیارد متر مکعب (۷۱ میلیون متر مکعب در روز) میرسد که معادل سه فاز پارس جنوبی یا ۱۰ درصد از گاز تولیدی ایران است.
چنین حجم عظیمی از هدررفت گاز، معادل بیش از نیمی از کل مصرف گاز ترکیه در سال ۲۰۲۳ است.
چنین اتلاف عظیم گاز در حالی است که ایران طی چند سال گذشته با کسری شدید گاز در پاییز و زمستان مواجه بوده و امسال کسری روزانه گاز کشور در روزهای سرد زمستان به حدود ۳۰۰ میلیون متر مکعب رسیده است.
آژانس بینالمللی انرژی میگوید در سال گذشته حدود ۱۲۰ میلیون تن انتشار متان از سوختهای فسیلی در جهان اتفاق افتاده است.
این میزان از نشتی متان، معادل کل تولید گاز قطر در سال گذشته میلادی بوده و رقم بسیار چشمگیری است.
متان یکی از خطرناکترین گازهای گلخانهای است که انتشار مستقیم آن بدون سوختن و تبدیل به دیاکسید کربن، باعث گرمایش بیشتر زمین و تغییرات اقلیمی میشود.
انتشار مستقیم این گاز، ۲۸ برابر دیاکسید کربن در گرمایش زمین تاثیر دارد و ماندگاری آن نیز چندین برابر دیاکسید کربن است.
ایران از لحاظ انتشار گازهای گلخانهای در جهان، مقام ششم را دارد.