اسکاینیوزِ استرالیا در گزارشی اختصاصی از «عقبگرد» دولت این کشور از تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران در ژانویه ۲۰۲۳، در بحبوحه اعتراضات «زن زندگی آزادی»، خبر داد.
به گفته اعضای اپوزیسیون در استرالیا، دولت این کشور در میانه ژانویه سال گذشته میلادی به تروریستی اعلام کردن سپاه «بسیار نزدیک» بوده، اما در کمتر از سه هفته نظر دولت برگشته و اعلام کرد که بر اساس قوانین کشور نمیتواند سپاه را گروهی تروریستی اعلام کند.
بر اساس اسنادی که از این روند قانونی در استرالیا افشا و روز سهشنبه ۲۹ اسفند در اسکاینیوز استرالیا بازتاب یافته، دادستانی کل که قانوناً مسئول بررسی این اقدام است در میانه ژانویه ۲۰۲۳ از وزارت خارجه استرالیا نظرخواهی کرده، و در پایان همین ماه اعلام کرده که سپاه یک سازمان دولتی به حساب میآید و از همین رو نمیتواند گروه تروریستی قلمداد شود.
بیشتر در این باره: راهپیمایی گستردۀ مخالفان جمهوری اسلامی در اروپا برای افزودن سپاه پاسداران به فهرست سازمانهای تروریستیاسناد افشاشده را یک شهروند ایرانی استرالیاییِ مقیم شهر سیدنی در ژوئن ۲۰۲۳ یعنی تابستان گذشته بر اساس قانون آزادی اطلاعات در استرالیا درخواست و دریافت کرده است.
گرچه متن این اسناد به دلایل «امنیتی» افشا نشده، فهرستی از آنها نشان میدهد که دادستانی کل استرالیا پیش از تصمیمگیری در این باره از وزارت خارجه این کشور نظر خواسته است.
بیشتر در این باره: تحریمهای حقوق بشری و پهپادی جدید استرالیا علیه ۴۲ فرد و نهاد در جمهوری اسلامیبه گفته کلر چندلر، نماینده لیبرال و از منتقدان دولت استرالیا، دادستانی کل «تحت فشار» وزارت خارجه از تروریستی اعلام کردن سپاه منصرف شده است.
خانم چندلر در فوریه ۲۰۲۳، زمستان ۱۴۰۱، همزمان با بحبوحه اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، ریاست کمیتهای را در سنای استرالیا بر عهده داشت که در پی مرگ ژینا مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد در تهران تشکیل شد و از دولت استرالیا میخواست سپاه را تروریستی اعلام کند.
آمریکا در فروردین ۱۳۹۸ سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داد، و در پی آن از متحدانش خواست که آنها هم از این اقدام پیروی کنند، با این حال بریتانیا و استرالیا و اتحادیه اروپا تاکنون از این اقدام خودداری کردهاند.
سال گذشته گزارشهایی منتشر شد حاکی از این که وزارت خارجه بریتانیا با امید به باز نگه داشتن کانالهای ارتباطی خود با حکومت جمهوری اسلامی به تروریستی اعلام کردن سپاه رأی منفی داده است.
در شهریورماه سال جاری، وزیر خارجه بریتانیا اعلام کرد لندن در حال حاضر قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی را در راستای منافع خود نمیداند، اما گزینهها در این زمینه را روی میز نگه میدارد.
به اعتقاد خانم چندلر، در استرالیا هم دولت از بیم دشواری برقراری ارتباط با تهران از این کار سر باز زده است.
بیشتر در این باره: کوثر افتخاری خواستار تروریستی شناختهشدن سپاه پاسداران شدکمتر از دو ماه پس از تاریخ اسناد افشاشده، وزارت خارجه استرالیا در اسفندماه ۱۴۰۱، به جای تروریستی خواندن سپاه، از تحریم ۱۴ فرد ازجمله چهار نفر که در بازداشت مهسا امینی دست داشتند خبر داد و اضافه کرد که ۱۴ نهاد نیز به دلیل نقض فاحش حقوق بشر در ایران تحریم شدهاند.
پس از سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط موشکهای سپاه پاسداران، شمار زیادی از فعالان سیاسی خارج از کشور از جمله انجمن خانوادههای پرواز و آسیبدیدگان چشمی اعتراضات، تلاشهای بسیاری برای قرارگرفتن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی اروپا کردهاند.