مقام‌های سودانی گزارش‌ها درباره دریافت کمک نظامی از ایران را تکذیب کردند

سودان درگیر جنگ داخلی میان نظامیان است

دو مقام ارشد حکومتی در سودان گزارش‌ها درباره ارائه کمک نظامی از جمهوری اسلامی ایران به خارطوم برای استفاده از آن در درگیری‌های داخلی این کشور را «رد کردند».

ژنرال ابراهیم جابر، یک عضو شورای حاکمیت سودان و علی صادق، وزیر خارجه دولت خارطوم، یکشنبه پنجم فروردین گزارش‌ رسانه‌های غربی و منطقه‌ای را در خصوص انتقال تسلیحات ایرانی به سودان نادرست نامیدند.

ازسرگیری روابط میان تهران و خارطوم در دوره اخیر گمانه‌زنی‌هایی را در مورد آینده همکاری‌ها و اثرات بالقوه آن بر تحولات منطقه، به‌ویژه در بحبوحه درگیری‌های مسلحانه میان ارتش سودان و نیروهای رقیب حکومت خارطوم ایجاد کرده است.

ژنرال ابراهیم جابر که مسئول نظارت بر همکاری‌های امنیتی در شورای حکومت سودان است، یکشنبه در مصاحبه با سایت «سودان تریبون» گفت کشورش برای روابط بین‌الملل اهمیت قائل است اما از این روابط برای منافع سیاسی داخلی استفاده نکرده است.

او گفت اکثر کشورهای حوزه خلیج فارس نیز روابط دیپلماتیک با ایران را که مدتی قطع یا تیره شده بود، از سرگرفته‌اند.

این مقام نظامی سودان همچنین گفت که روابط خارطوم با ایران «مانع از عادی‌سازی مناسبات با اسرائیل نخواهد بود» و با تداوم روند عادی‌سازی، اگر آن را در راستای منافع خود بداند، دنبال خواهد کرد.

وزیر خارجه سودان نیز به این سایت گفت احیای روابط کشورش با ایران علیه هیچ کشور، قدرت منطقه‌ای یا بین‌المللی نیست.

به گفته علی صادق، «هیچ توافقی برای دریافت کمک نظامی از ایران وجود ندارد» و دو کشور در حال حاضر تنها با بازگشایی سفارت‌خانه خود در کشور مقابل موافقت کرده‌اند.

احمد حسن محمد، مشاور اطلاعاتی رهبری نظامی سودان، سه هفته پیش به وال استریت جورنال گفته بود ایران تلاش کرد سودان را تحت فشار قرار دهد تا امکان دهد که ایران یک پایگاه دریایی دائمی در ساحل دریای سرخ در سودان برپا کند و در برابر کمک نظامی، شامل پهپادهای انتحاری، به سودان ارائه دهد تا از آن در نبرد میان خارطوم با نیروهای پشتیبانی سریع به فرماندهی محمد حمدان دقلو استفاده کند.

با این حال، احمد حسن محمد افزوده بود سودان آن پیشنهاد ایران را «رد کرد.»

به نوشته وال استریت جورنال، ایران با هدف تقویت کنترل و نفوذ خود بر ابراه دریای سرخ در بحبوحه حملات حوثی‌های متحد ایران علیه کشتیرانی در دریای سرخ، کمک نظامی به سودان را پیشنهاد داده بود.

بیشتر در این باره: بلومبرگ: ایران با ارسال پهپادهای مهاجر-۶ به جنگ داخلی در سودان دامن می‌زند

بهمن ماه پارسال خبرگزاری بلومبرگ به نقل از مقام‌های ارشد غربی گزارش داد که ایران پهپادهای جنگی مهاجر-۶ را به ارتش سودان تحویل داده و جنگ داخلی فاجعه‌بار این کشور را دامن زده است.

سودان در سال‎‌های طولانی از حکومت ژنرال عمر البشیر روابط نزدیکی با ایران داشت و از سوی اسرائیل در مظان اتهام بود که تسلیحات ایرانی را از راه شمال آفریقا به دست حماس در باریکه غزه می‌رساند.

هشت سال پیش در پی بحران روابط تهران و عربستان، ژنرال البشیر نیز به رهبران کشورهایی پیوست که رابطه با تهران را قطع کردند.

یک سال پس از عادی‌سازی رابطه ایران و عربستان با میانجی‌گری چین، علی صادق، وزیر خارجه سودان یک ماه و نیم پیش به تهران سفر کرد.

عبدالفتاح برهان، رهبر شورای حکومتی سودان که فرمانده ارتش سودان نیز هست، از دو سال پیش درگیر جنگ داخلی با محمد حمدان دقلو است. این نبرد داخلی کماکان ادامه دارد.