«اجلاس گرمای شدید» از رهبران جهان خواست برای مقابله با خطرات گرمایش زمین اقدام کنند

سائوپائولو، برزیل، نوامبر ۲۰۲۳

اولین «اجلاس جهانی گرمای شدید» روز پنج‌شنبه، ۹ فروردین، به میزبانی فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر و آژانس توسعه جهانی ایالات متحده آغاز شد. برگزارکنندگان اجلاس هشدار دادند که تحت تاثیر بحران اقلیمی احتمال وقوع مرگ ‌و ‌میر بر اثر گرمای فاجعه‌بار افزایش یافته است.

در این اجلاس چندین طرح نوآورانه از جمله درختکاری گسترده و توسعه مصالح بازتابنده نور برای پوشش بام ساختمان‌ها که دمای داخلی را کاهش می‌دهد، مورد بررسی و توجه ویژه قرار خواهد گرفت.

با توجه به گرمای شدید سال گذشته که دمای متوسط کره زمین به رکورد جدیدی رسید و حدود نیمی از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار داد، برگزارکنندگان اجلاس امیدوارند که دولت‌های جهان به مرگ ‌و‌ میر ناشی از گرما که «قاتل ساکت» نامیده می‌شود توجه بیشتری کنند.

فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر و آژانس توسعه جهانی ایالات متحده که از جمله بزرگ‌ترین سازمان‌های امداد‌رسان جهان هستند با برگزاری این اجلاس مجازی قصد دارند دولت‌ها، نهادهای محلی، سازمان‌های بشردوستانه، شرکت‌های خصوصی و همین طور مراکز آموزشی و بهداشتی را به تنظیم طرح‌هایی برای اقدامات عملی تشویق کنند.

یکی دیگر از ایده‌های آنها نامگذاری امواج گرمای شدید مثل توفندها با هدف جلب توجه بیشتر به این پدیده جوی است.

مسئول بخش راهبردی فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر گفت: «امواج هوای گرم که به اندازه توفند و سیلاب خیره‌کننده نیست هر سال قربانی می گیرد ولی پیامدهای ویرانگر آن پنهان می ماند. تحت تاثیر تغییرات اقلیمی احتمال وقوع مرگ ‌و‌ میر گسترده بر اثر گرمای شدید افزایش یافته است.»

بیشتر در این باره: دیده‌بان اقلیمی اتحادیه اروپا تایید کرد سال ۲۰۲۳ گرم‌ترین سال ثبت شده در تاریخ بود

بر اساس یافته‌های پژوهشی که اخیرا در مجله علمی «لَنست» منتشر شد اگر دمای کره زمین به دو درجه سانتی‌گراد بالاتر از دوران ماقبل صنعتی برسد تعداد مبتلایان به بیماری‌های مرتبط با گرمای شدید تا اواسط قرن حاضر چهار برابر خواهد شد.

یک پژوهش علمی دیگر پیش‌بینی کرده که چین در مسیری قرار گرفته است که در آینده بین ۲۰ تا ۸۰ هزار نفر از جمعیت آن هر سال بر اثر گرمای شدید جان خود را از دست خواهند داد.

یکی دیگر از اهداف این اجلاس بهبود در جمع‌آوری و طبقه‌بندی آمارهای مرگ ‌و ‌میر و بیماری بر اثر گرمای شدید است.

نهادهای بهداشتی تخمین می‌زنند که تابستان گذشته حدود پنج هزار نفر در فرانسه و حدود سه هزار نفر در آلمان و بریتانیا بر اثر گرمای شدید جان خود را از دست داده‌اند. ولی در کشورهای پرجمعیت و توسعه‌نیافته به دلیل کاستی‌های خدمات بهداشت عمومی و عدم سرمایه گذاری لازم آمار واقعی مرگ و میر بر اثر گرما جمع‌آوری نمی شود.

برای نمونه، در هند تعداد مرگ بر اثر گرما در سال گذشته ۱۷۹ نفر، در پاکستان ۲۲ نفر و در مالزی و تایلند هر یک دو نفر اعلام شده است.

بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی تعداد مرگ بر اثر امواج هوای گرم در فاصله سال‌های ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۷ حدود ۱۶۶ هزار نفر بوده و حدود نیمی از آنها در اروپا ثبت شده است. در حالی که جمعیت اروپا حدود ده درصد جمعیت جهان، آب و هوای آن ملایم تر از بسیاری از نقاط دیگر و خدمات بهداشت عمومی آن در جهان یکی از بهترین هاست.

تقریبا تردیدی نیست که ساکنان کشورهای فقیر از نظر تعداد مرگ ‌و ‌میر و از دست دادن امکانات لازم برای زندگی و سلامت عمومی بیش از سایر نقاط جهان از گرمای شدید آسیب می بینند.

یکی از اهداف این اجلاس جلب توجه به مشکلات آنها و آمادگی برای مقابله با احتمال تشدید و تناوب بیشترامواج هوای گرم است.