واکنش فعالان حقوق بشر افغانستان به بازگرداندن مجازات سنگسار توسط طالبان

فعالان حقوق زنان در افغانستان می‌گویند رهبر طالبان فتوای سنگسار و شلاق در ملاء عام را در شرايطی صادر کرده که «هیچ کس آنها را به خاطر نقض حقوق بشر به پاسخ وانداشته» و سکوت جامعه بین‌المللی زمینه صدور این فتوا را فراهم کرده است.

صفیه عارفی، وکیل و رئیس یک سازمان مدافع حقوق زنان افغانستان به نام «پنجره‌ای به امید» در واکنش به این خبر به روزنامه گاردین گفت صدور این فتوا زنان را به دوران تاریک حکومت طالبان در دهه ۱۹۹۰ بازمی‌گرداند.

او افزود: «با صدور این فتوا دوران دیگری از مجازات آغاز شده و زنان افغان عمق تنهایی را تجربه می کنند. اکنون هیچ‌ کس برای نجات از مجازات‌های طالبان به زنان کمک نمی‌کند و جامعه بین‌المللی تصمیم گرفته در برابر نقض فاحش حقوق زنان سکوت کند.»

هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان افغانستان، در هفته جاری اعلام کرد که حکومت اجرای تفسیر خود از قوانین شرع اسلام از جمله شلاق زدن زنان درملاء عام و سنگسار برای مجازات «روابط نامشروع» را از سر می‌گیرد.

او در فایلی صوتی که روز یک‌شنبه، پنجم فروردین، از رادیوی دولتی تحت کنترل طالبان پخش شد گفت: «ما زنان را (برای روابط نامشروع یا زنا) شلاق می‌زنیم و سنگسار می‌کنیم. شما ممکن است این مجازات‌ها را نقض حقوق زنان بنامید چون با اصول دموکراسی شما در تناقض است. ولی من نماینده خدا و شما نماینده شیطان هستید.»

بیشتر در این باره: رهبر طالبان افغانستان بر سنگسار و شلاق زدن زنان در ملأ عام تأکید کرد

رهبر طالبان این تصمیم را ادامه مبارزه با نفوذ غرب توصیف کرد و افزود: «کار طالبان با تصرف کابل تمام نشد بلکه تازه شروع شده است.»

صدور این فرمان به رغم وحشتی که ایجاد کرده برای مدافعان حقوق زنان تعجب‌آور نبود. آنها می‌گویند طالبان با صدور این فرمان باقیمانده حقوق و مقررات ناظر بر حفاظت از ۱۴ میلیون زن و دختر افغانستان را نابود کرده است.

گروه طالبان پس از رسیدن دوباره به قدرت در مرداد ۱۴۰۰ به مرور تمامی قوانین مدنی و کیفری تصویب شده در دوران حکومت مورد حمایت غرب را بار دیگر با قوانین شرع جایگزین کرده است. تمامی قضات و وکلای زن اخراج و در موارد زیادی به دلیل شغل خود در حکومت سابق مورد سرکوب قرار گرفته‌اند.

سمیرا حمیدی، یک فعال افغانستانی حقوق زنان در عفو بین‌الملل، در این باره به گاردین گفت: «طالبان در دو سال و نیم گذشته تمامی نهادهایی را که به زنان خدمات می دادند منحل کرده است. ولی فتوای جدید در مورد شلاق زدن و سنگسار زنان نقض قوانین بین‌المللی حقوق بشر از جمله کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان است.»

بر اساس پژوهش «شاهد افغان»، گروهی که وضعیت حقوق بشر در افغانستان را بررسی می کند، فقط در سال گذشته میلادی قضات منصوب طالبان ۴۱۷ حکم شلاق و اعدام در ملاء عام صادر کرده اند که ۵۷ مورد از آنها در مورد زنان اجرا شده است.

جدیدترین موارد از اعدام در ملاء عام در ماه فوریه در استادیوم‌های ورزشی در ولایات جوزجان و غزنی اجرا شد. گروه طالبان مردم را تشویق می کند که برای «عبرت گرفتن» اجرای این مجازات‌ها را تماشا کنند ولی فیلمبرداری و عکاسی از صحنه اعدام ممنوع است.