خروج بخش عمده نیروی زمینی اسرائیل از جنوب غزه؛ نتانیاهو: بهای پیروزی «دردناک» است

سخنگوی ارتش

سخنگوی ارتش اسرائیل روز یک‌شنبه که همزمان با آغاز هفتمین ماه از جنگ این کشور با گروه افراطی حماس در باریکه غزه بود، اعلام کرد ارتش «تمام نیروهای زمینی خود را از جنوب غزه، غیر از یک تیپ مستقر در این منطقه، خارج کرده است».

به نوشته رویترز، معلوم نیست که این امر حمله احتمالی ارتش به رفح در جنوبی‌ترین نقطه باریکه غزه را که نخست‌وزیر اسرائیل مدت‌ها بر آن اصرار داشت، به تأخیر خواهد انداخت یا نه.

اما رسانه‌های اسرائیل روز یک‌شنبه، ۱۹ فروردین، گفتند که وضعیت کشورشان در غزه دیگر جنگ تلقی نمی‌شود بلکه عملیات است.

به نوشته یدیعوت آحرونوت، لشگر ۹۸ ارتش که در ماه‌های گذشته در خان یونس در جنوب غزه درگیر عملیات وسیع بود و در طول چند ماه از جنگ نیز در زیرمجموعه لشگر ۳۶ در بخش‌های شمالی و میانی غزه درگیر عملیات بود، از شنبه شب خروج نیروهای خود را از جنوب غزه آغاز کرد.

این گزارش حاکی است تنها تیپ باقی‌مانده اسرائیلی در غزه تیپ «نحل» است که نگاهبانی از «دالان نتساریم» در حوزه مأموریت آن است. «دالان نتساریم» جاده‌ای است که ارتش اسرائیل ایجاد کرده و از شمال تا جنوب غزه را به دو بخش شرقی و غربی عملا تقسیم کرده است.

بنیامین نتانیاهو که پیشتر تأکید داشت انهدام چهار گردان باقی مانده حماس در رفح «برای تضمین پیروزی» کشورش در این جنگ یک ضرورت است، در آغاز نشست کابینه خود در روز یک‌شنبه گفت: «ما مصمم هستیم جنگ را با پیروزی کامل به پایان برسانیم، تمام ربوده شدگان خود را بازگردانیم، نابودی حماس در کل نوار غزه از جمله در رفح را کامل و تضمین کنیم تا غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نباشد».

او دستاوردهای جنگ در شش ماه اخیر را «بزرگ» نامید و گفت «ما یک قدم تا پیروزی فاصله داریم؛ اما بهایی که از ما می‌گیرد، دردناک و دلخراش است».

آقای نتانیاهو گفت «برای جامعه بین‌المللی روشن کرده که بدون بازگشت گروگان‌ها آتش بسی برقرار نخواهد بود و این حماس است که مانع از توافق شده است».

سخنگوی ارتش اسرائیل «تکذیب» کرد که اعلام باقی ماندن تنها یک تیپ ارتش در بخش جنوبی غزه با درخواست جو بایدن از نخست‌وزیر اسرائیل در گفت‌وگوی تلفنی پنج‌شنبه شب میان آن‌دو مرتبط است.

آقای بایدن شنبه به رسانه‌های آمریکا گفت خواسته‌هایی که او در آن گفت‌وگو با بنیامین نتانیاهو مطرح کرده، «در حال اجرا شدن است» اما از اشاره به جزئیات آن خودداری کرد.

بیشتر در این باره: جنگ غزه پس از ۶ ماه؛ مذاکرات آتش‌بس با حضور نمایندگان اسرائیل و حماس ازسرگرفته می‌شود

شبکه سی‌ان‌ان شنبه گزارش داد که جو بایدن در آن مکالمه خواهان افزایش کمک‌رسانی به غیرنظامیان در غزه شده است.

روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت پس از گفت‌وگوی جو بایدن با بنیامین نتانیاهو، کابنیه امنیتی اسرائیل پنج‌شنبه شب تشکیل جلسه داد و با گشایش گذرگاه مرزی «اِرِز» میان اسرائیل و بخش شمالی غزه و همچنین استفاده از بندر اَشدود برای لنگرانداختن کشتی‎‌های حامل کمک‌های امدادی برای مردم غزه، موافقت کرد.

این موافقت در حالی بود که شماری از وزیران راستگرا با این امر مخالفت کرده، و یدیعوت آحرونوت نیز خبر داد که ییسرائل کاتس، وزیر خارجه و هم‌حزبی آقای نتانیاهو با استفاده از بندر اشدود به جای اسکله موقت در خود غزه مخالف بود.

اما به گزارش سی‌ان‌ان، پس از آن‌که رئیس‌جمهور آمریکا به نخست‌وزیر اسرائیل گفت مطالباتش از اسرائیل باید به فوریت عملی شود و او همین امشب آن را اعلام کند، بنیامین نتانیاهو در پاسخ به خواسته‌های صریح آقای بایدن به او گفت: «جو، ما این کار را انجام خواهیم داد».

اعلام خروج نیروهای زمینی اسرائیلی از جنوب غزه غیر از یک تیپ، در شرایطی است که مصر از یک‌شنبه برای میزبانی دور تازه‌ای از مذاکرات غیر مستقیم میان اسرائیل و حماس، با هدف دستیابی به آتش‌بس و توافق آزادی گروگان‌های اسرائیلی اسیر در دست حماس، آماده شده است.

ستادی که از سوی خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی برپا شده، یک‌شنبه در واکنش به اعلامیه ارتش گفت «تصمیم دولت به خروج ارتش ثابت می‌کند که ارتش دستاوردها و پیروزی‌های زیادی در عرصه نظامی برای کشور داشته و اکنون زمان آن است که نخست‌وزیر و کابینه جنگ، اسرائیل را با آزاد کردن گروگان‌ها به پیروزی مطلق رهنمون کنند».

حماس تأکید دارد که خروج ارتش اسرائیل از غزه و پایان جنگ شرط اکید این گروه برای پذیرش معامله‌ای است که در این مرحله دست‌کم به آزادی حدود ۴۰ تن از میان ۱۳۳ گروگان اسرائیلی منجر شود.

داده‌هایی از شش ماه جنگ

در این میان، ارتش اسرائیل در پایان شش ماه جنگ غزه که با حمله غافلگیرانه حماس به خاک اسرائیل در روز ۱۵ مهر سال گذشته و کشتن بیش از ۱۲۰۰ اسرائیلی، ربودن ۲۵۳ اسرائیلی و آتش زدن و غارت ده‌ها شهرک این کشور همراه بود، آماری در مورد کشته‌های جنگ ارائه کرد.

این داده‌ها حاکی است بیش از ۱۲ هزار تن از اعضای گروه‌های شبه‌نظامی، عمدتا از گروه حماس در جنگ کشته شده‌اند.

وزارت بهداشت غزه که زیر کنترل حماس است، اعلام کرد شمار کشته‌ها از آغاز جنگ از ۳۳ هزار نفر فراتر رفته و روز یک‌شنبه با کشته شدن ۳۸ تن دیگر، تلفات به ۳۳ هزار و ۱۷۵ نفر افزایش یافت.

ارتش اسرائیل همچنین اعلام کرد در شش ماه اخیر حدود ۳۰۰ شبه‌نظامی را که از مرز جنوب لبنان علیه اسرائیل اقدام کرده بودند، کشته که حدود ۳۰ تن از آن‌ها در رده فرماندهی یگان‌های حزب‌الله و بالاتر از آن بودند.

داده‌های اسرائیل همچنین حاکی است در شش ماه اخیر، ارتش و نهادهای امنیتی این کشور در برخورد با عوامل مسلح و سایر افراد مظنون در کرانه غربی، ۴۲۰ فلسطینی را کشته‌اند.

آمار آسوشیتدپرس در پایان شش ماه جنگ حاکی بود که در لبنان ۳۴۳ تن، شامل شبه‌نظامیان و غیرنظامیان و در کرانه غربی ۴۵۶ تن کشته شدند.

گزارش این خبرگزاری حاکی است که ۵۵.۹ درصد از ساختمان‌های غزه نیز در شش ماه جنگ آسیب کلی دیده یا تخریب شدند که شامل بیش از ۹۰ درصد از مدارس است.

بر اساس گزارش سازمان ملل در پایان شش ماه جنگ، ۱.۱ میلیون فلسطینی هنوز با ناامنی غذایی روبه‌رو هستند؛ ۱.۷ میلیون فلسطینی که ۷۰ درصد از جمعیت غزه هستند، جابه‌جا شده و در طرف اسرائیلی نیز هنوز دست‌کم ۹۰ هزار تن از مرز (عمدتا از مناطق نزدیک مرز شمالی با جنوب لبنان) در داخل اسرائیل آواره هستند.

منابع: رویترز، سی‌ان‌ان، آسوشیتدپرس، یدیعوت آحرونوت و هاآرتص/ ف. ر./ ف. دو.