در ادامه فاش شدن مشکلات کمپانی بوئینگ، پس از کَنده شدن رویه موتور یک فروند بوئینگ در آسمان و فرود اضطراری آن، اداره هوانوردی فدرال آمریکا تحقیقات پیرامون این حادثه را آغاز کرد.
هواپیمای یاد شده متعلق به شرکت «ساوتوست» ۲۵ دقیقه بعد از برخاستن از فرودگاه دِنوِر در ایالت کلرادو و در حالی که به ارتفاع سه هزار و ۱۴۰ متری رسیده بود، با مشکل کنده شدن رویه موتور و برخورد آن با بال هواپیما مواجه شد.
این سومین مورد از مشکلات ایمنی موتور هواپیماهای ساخت کمپانی آمریکایی بوئینگ، تحت اداره شرکت هواپیمایی «ساوتوست» طی هفتههای گذشته است.
هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ که راهی فرودگاه هیوستون بود، بعد از این حادثه به فرودگاه دنور بازگشت و فرود اضطراری کرد. هیچ یک از ۱۳۵ مسافر و شش خدمه آن آسیبی ندیدند.
ویدئوی کنده شدن رویه موتور:
بوئینگ میگوید کارشناسان تعمیر و نگهداری شرکت در حال بررسی هواپیمای آسیبدیده هستند.
بر اساس اطلاعاتی که روزنامه گاردین یافته، این هواپیما در سال ۲۰۱۵ در این خط هوایی به خدمت گرفته شده،اما شرکت بوئینگ سازنده آن و شرکت هواپیمایی «ساوتوست» از بیان آخرین زمان تعمیر و نگهداری موتور هواپیما خودداری کردهاند.
یک هواپیمای دیگر مدل ۷۳۷ مکس-۹ بوئینگ متعلق به خطوط هوایی آلاسکا نیز ۵ ژانویه هنگام پرواز با ۱۷۱ مسافر به دلیل جدا شدن یکی از صفحات بدنه هواپیما حین پرواز در ارتفاع ۴۸۰۰ متری مجبور به فرود اضطراری شد.
بیشتر در این باره: مدیرعامل بوئينگ به دنبال «بحران ايمنی» در هواپیماهای این شرکت کنار میروداداره هوانوردی فدرال آمریکا برای چند هفته این هواپیما را زمینگیر کرد و بوئینگ را از افزایش نرخ تولید مکس منع نمود.
این نهاد آمریکایی همچنین به شرکت بوئینگ دستور داد تا ظرف ۹۰ روز یک طرح جامع برای رسیدگی به «مسائل کنترل کیفیت سیستمی» تدوین و ارائه کند.
بوئینگ تولید ماهانه هواپیمای «نوع ۷۳۷ مکس-۹» را به کمتر از ۳۸ فروند رسانده و وزارت دادگستری نیز پروندهای برای تحقیقات جنایی علیه این شرکت به خاطر مشکلات ایمنی هواپیماهایش باز کرده است.
دیو کالهون، مدیرعامل بوئینگ به خاطر گسترش بحران ایمنی محصولات این شرکت قرار است در پایان سال جاری میلادی کنارهگیری کند.
او یکی از مدیران باسابقه صنایع هوایی است و در سال ۲۰۲۰ دقیقا با هدف برطرف کردن این نقایص به مقام مدیرعامل شرکت بوئینگ انتصاب شد.
در آن زمان شرکت بوئینگ به دلیل سقوط دو فروند از هواپیماهای مدل ۷۳۷ مکس در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ که به مرگ حدود ۳۵۰ نفر انجامید، با یک بحران جدی روبهرو بود.