گزارش درباره ارائه «طرح رصد کاربران» به دادستانی

عکس از آرشیو

عکس از آرشیو

پروژه فیلتربان در گزارشی تحقیقی با اشاره به مراحل فیشینگ اطلاعات کاربران در ایران می‌گوید شرکت «یافتار» طرح رصد کاربران را به دادستانی ارائه داده است.

بنابر این گزارش ، یافتار، خدمات سامانه خارجی را از طریق نمونه‌شبیه‌سازی‌شده ارائه می‌کند و با فیشینگ، اطلاعات کاربر را گرفته و آمار صفحات بازدید شده او را در اختیار می‌گیرد.

شرکت یافتار پژوهان پیشتاز رایانش که با نام یافتار نیز شناخته می‌شود پس از تاسیس در سال ۱۳۹۲ به یکی از پیمانکاران فیلترینگ در ایران در پروژه‌هایی نظیر سنجش برهنگی و بی‌حجابی در اینترنت تبدیل شد .

بنابر گزارش فیلتربان در اسناد هک شده دادستانی، دستورالعملی به تاریخ ۱۲ آبان ۱۴۰۱ وجود دارد که کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه یا کمیته فیلترینگ آن را صادر کرده و در آن تاکید می‌کند که ازشرکت‌های پیمانکار فیلترینگ (شرکت یافتار) برای مسدودسازی فیلترشکن‌ها استفاده شود.

مصوبه شورای عالی فضای مجازی، استفاده از پوسته‌هایی را که امکان استفاده از پلتفرم‌های پرمخاطب فیلترشده مانند اینستاگرام، یوتیوب و تلگرام را فراهم کنند امکان‌پذیر کرده است.

فیلتربان پروژه‌ای است که برای درک بهتر سیاست‌های اینترنتی ایران و حقوق دیجیتال مردم فعالیت می‌کند. این پروژه که در حال حاضر توسط سازمان «‌میان» اداره می‌شود ، پادکست «‌لایه هفتم»‌را نیز با همکاری رادیو فردا تهیه می‌کند.

پروژه فیلتربان تاکید می‌کند که در ایمیل‌های شرکت یافتار که برای دادستانی کل کشور فرستاده شده است، طرح «پروکسی نسل جدید»، کاربر را به یک نسخه شبیه‌سازی شده از سایت خارجی وارد کرده و به اطلاعات او دسترسی پیدا می‌کند.

طبق این گزارش، در پروپوزالی که شرکت یافتار ارایه کرده است ، سیستم پراکسی بدون رضایت و اطلاع کاربر به اطلاعات او دسترسی پیدا می‌کند وامکان ذخیره، پردازش و استفاده از این اطلاعات نیز برای سیستم واسطه فراهم شده‌است.

این در حالی است که مطابق مواد ۷۳۰ و ۷۴۰ قانون مجازات اسلامی شنود غیرمجاز محتوای ارتباطی مردم و ذخیره آن بدون اجازه کاربران جرم محسوب می‌شود.