با پایان گرفتن حملات موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل در بامداد یکشنبه ۲۶ فروردین، دولتمردان و سیاستمداران و افکار عمومی اسرائیل بر سر واکنش یا سکوت ولو موقت این کشور در برابر اقدام حکومت ایران دو دسته شدهاند.
بعد از حمله منتسب به اسرائیل در روز ۱۳ فروردین و انهدام ساختمان خدمات کنسولی جنب سفارتخانه جمهوری اسلامی ایران در دمشق و کشته شدن هفت افسر ارشد سپاه پاسداران، مناقشه حول صبر راهبردی یا «تنبیه» اسرائیل تا شنبه شب که برای نخستین بار جنگ در سایه ایران با اسرائیل از پرده برون افتاد، در کانون مباحثات داخلی ایران قرار داشت.
اما اکنون این بحث به اسرائیل سرایت کرده و حامیان هر یک از دو راهکار استدلالهای مشابه آنچه که تا شنبه شب در ایران بیان میشد را عنوان میکنند.
بیشتر در این باره: حمله ایران به اسرائیل با انهدام اکثریت موشکها و پهپادها پایان یافتدر آستانه تشکیل نشست کابینه جنگ اسرائیل در شامگاه یکشنبه ۲۶ فروردین برای بررسی نحوه واکنش احتمالی این کشور به حملات نظامی شبانه ایران، برخی از سیاستمداران و کارشناسان نظامی اسرائیلی خواهان خودداری از نشان دادن پاسخ سریع شدند.
ییسرائل کاتس، وزیر خارجه اسرائیل، یکشنبه در گفتوگو با رادیوی ارتش در اشاره به پستی که چهارشنبه گذشته در واکنش به سخنان علی خامنهای در خطبه نماز عید فطر تهران منتشر کرده بود، گفت تهدید به حمله اسرائیل در ایران «هنوز معتبر است».
یک مقام اسرائیلی به شبکه سیانان گفت اسرائیل به حمله نظامی جمهوری اسلامی ایران واکنش نشان خواهد داد اما دامنه واکنش هنوز تعیین نشده است.
این مقام اسرائیلی افزود کشورش هنوز مشخص نکرده که آیا همه قواعد را زیر پا بگذارد یا آنکه پاسخی دقیق را عملی کند.
مقام اسرائیلی که سیانان نام او را نبرد، گفت این گزینهها در نشست کابینه جنگ اسرائیل به طور مشروح مورد بحث قرار میگیرد.
وزیران کابینه امنیتی- سیاسی اسرائیل اختیارات در مورد تعیین واکنش به ایران را به سه تن تفویض کردند: بنیامین نتانیاهو نخستوزیر، یوآو گالانت وزیر دفاع و بنی گانتس وزیر ارشد کابینه محدود جنگی.
ژنرال ذخیره گانتس یکشنبه گفت کشورش «یک ائتلاف بینالمللی» در برابر ایران برپا خواهد کرد و ایران را وادار به پرداخت بهای لازم خواهد کرد زیرا جمهوری اسلامی ایران «یک معضل جهانی است».
برخی از سیاستمداران و دولتمردان اسرائیلی اما به صراحت خواهان واکنش جنگی مستقیم به ایران شدند.
میکی زوهار، وزیر فرهنگ و ورزش از همحزبیهای بنیامین نتانیاهو گفت هر نوع واکنش سست در قبال ایران «تروریستهای وحشی را گستاختر خواهد کرد».
ایتامار بنگویر، وزیر امنیت ملی و رهبر جنبش راستگرای «اقتدار ملی» یک حمله «خردکننده» علیه ایران را پیشنهاد کرد.
بتسالئل اسموتریچ، وزیر دارایی و رهبر حزب «صیونیسم دینی» نیز در یک بیانیه نوشت نباید در برابر حمله ایران کوتاه آمد.
او افزود: «چشم تمامی خاورمیانه و جهان به واکنش اسرائیل دوخته شده» و کوتاهی در پاسخگویی، خود و فرزندانمان را «در معرض خطر فوری وجودی قرار خواهد داد».
این سیاستمدار راستگرا رویدادهای شنبه شب تا بامداد یکشنبه را «یک معجزه» برای مردم و کشور اسرائیل به لطف و «شجاعت» ارتش و سامانههای دفاع هوایی اسرائیل نامید.
همانند این دولتمردان جناح راست، شماری از شهروندان اسرائیلی، عمدتا از حامیان بنیامین نتانیاهو و هواداران احزاب راست متحد دولت نشان دادن «مشت آهنین» در برابر ایران و از جمله ضربه زدن به سایتهای هستهای ایران را توصیه کرده و گفتند این نخستین بار در عمر جمهوری اسلامی ایران بوده که این حکومت به اسرائیل مستقیما حمله کرده و سکوت در برابر آن، متجاوز را «گستاختر خواهد کرد».
از دیگر سو، ژنرال ذخیره عاموس یارون که مدیر کل وزارت دفاع اسرائیل نیز بوده، یکشنبه به شبکه کان گفت: نظر به موفقیت خیرهکننده صنایع نظامی و هوایی اسرائیل در دفع تهدیدات پهپادی و موشکی ایران، اگر اسرائیل به این حمله نظامی ایران واکنش نشان ندهد، ضعف تلقی نخواهد شد.
ژنرال یارون پیشنهاد کرد که اسرائیل بر جنگ خود در باریکه غزه علیه گروه افراطی حماس و بازگرداندن ۱۳۴ گروگانی که هنوز در دست حماس هستند، تمرکز کند.
این نظامی دوره احتیاط گفت موفقیت بزرگ در غلبه بر حمله نظامی ایران را با ناکامی در شناسایی و دفع به موقع حمله غافلگیرانه حماس در روز ۱۵ مهر مقایسه کنید و باید تضادهایی که در جامعه اسرائیل در نتیجه آن ناکامی ایجاد شد و هنوز آزاردهنده است، برطرف کرد.
به گفته ژنرال یارون، مقامات ایران با وجود «لاف و گزاف گویی» به خوبی میدانند که حمله آنها شکست خورد و اسرائیل نیز به موفقیت بزرگ خود واقف است و لذا، عدم واکنش اسرائیل به حمله تهران، «ضعف اسرائیل» نخواهد بود.
بیشتر در این باره: ایران «امکان ردیابی موشک شلیک شده» از سوی اسرائیل به سمت اصفهان را نداشت
همچنین به گزارش شبکه کان، گیدئون ساعار، سیاستمدار رهبر یک حزب اسرائیلی که تا دو هفته پیش متحد دولت بود، گفت لازم نیست اسرائیل در نشان دادن واکنش به ایران شتاب کند زیرا «وقت رسیدگی به ایران نیز به موقع خود فرا خواهد رسید».
آقای ساعار افزود حمله سریع احتمالی اسرائیل به ایران، اهداف تعیین شده اسرائیل از جنگ علیه گروه افراطی حماس را مختل میکند و در حال حاضر عقل و منطق ایجاب میکند اسرائیل ابتدا برای بازگرداندن ربوده شدگان خود از غزه تلاش کرده و سرنوشت جنگ در غزه را یکسره کند.
به نوشته این سیاستمدار اسرائیلی، «اکنون زمان صبر راهبردی است».
سیاستمدارانی که صبر در برابر حمله ایران را توصیه کردند، هوادارانی در افکار عمومی دارند.
بخشی از مردم اسرائیل در گفتوگو با رسانههای کشورشان، با تکیه به موفقیت اسرائیل در رهگیری و انهدام ۹۹ درصد از ۳۳۰ فروند موشک و پهپاد گسیل شده ایرانی به اسرائیل خواهان تمرکز ارتش و دولت اسرائیل بر یکسره کردن جنگ در غزه و بازگرداندن ۱۳۴ گروگان اسرائیلی اسیر در دست حماس شدند.
در این میان، نظرات ایرانیزادگان در جامعه اسرائیل در خصوص وضعیت ایجاد شده بین کشوری که زادگاه آنها و اجدادشان بوده با کشوری که اکنون تابعیت آن را دارند و در آن زندگی میکنند، مورد توجه گسترده رسانههای اسرائیلی قرار گرفته و رسانههای اسرائیل پیاپی با شماری از این ایرانیزادگان مصاحبه میکنند.
مئیر جاودانفر به شبکه کان گفت برای او که زاده تهران است و بعد از انقلاب در سن نوجوانی ایران را ترک کرد، ایران مانند مادر و اسرائیل به منزله پدر است و دیدن وضعی که جنگ میان دو کشور از سایه برون افتاده، بسیار اندوهبار است.
لیراز چرخی، بازیگر و خواننده اسرائیلی که مادر و پدرش ایرانیان مهاجر در دهه ۱۹۷۰هستند، به روزنامه یدیعوت آحرونوت گفت بسیاری از ایرانیان در جهان در تماس با او برای اسرائیل نیایش کرده و گفتهاند که مردم اسرائیل نباید جمهوری اسلامی را نماینده ایران بدانند.
بن سبطی، سخنگوی فارسیزبان دولت اسرائیل، در گفتوگو با شبکه کان، با تأکید بر پیشرفت ایران در برنامه هستهای و اصلی نامیدن خطرات ناشی از ایران برای اسرائیل، خواهان استفاده از «فرصت ایجاد شده» برای نشان دادن واکنش لازم به ایران شد.
رامی عمرانی، گوینده رادیوی اینترنتی «ران» به زبان فارسی و یک دیجی جشنهای ایرانیزادگان اسرائیل به رادیوی ارتش این کشور گفت ابراز خوشحالی در «میدان فلسطین» در تهران از حمله سپاه پاسداران به اسرائیل ارتباطی با دیدگاههای اکثریت مردم ایران ندارد و بخش بزرگی از ایرانیان در اندوه گرفتاریهای اقتصادی خود و بیارزشتر شدن بهای ریال ایران سر به دامان اندوه فرو بردهاند.
بیشتر در این باره: نگاهی به زندگی ایرانیان اسرائیل