آمریکا چگونه می‌تواند فشار تحریم‌ها علیه ایران را بیشتر کند؟

پلاک مهر وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا

ایالات متحده هشدار داده است که در پی حملهٔ بی‌سابقهٔ جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل، تحریم‌های جدیدی را علیه ایران اعمال خواهد کرد.

جنت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا، سه‌شنبه ۲۸ فروردین گفت تحریم‌های جدید علیه تهران که می‌تواند بر کاهش ظرفیت ایران برای صادرات نفت متمرکز باشد، ظرف چند روز آینده اعمال خواهد شد.

خانم یلن توضیحات بیشتری دربارهٔ این ابزارهای تحریمی نداد اما گفت در بحث‌هایی که داشته، همهٔ گزینه‌ها برای «ایجاد اختلال در تأمین مالی تروریسم ایران» روی میز قرار دارد.

بیشتر در این باره: وزارت خزانه‌داری آمریکا با تحریم‌های جدید «ظرفیت صادرات نفت» ایران را کاهش خواهد داد

جمهوری‌خواهان کنگره آمریکا نیز در حال بررسی یک سری لایحه در مورد ایران هستند.

وزیر خارجه اسرائیل اعلام کرد روز سه‌شنبه به ۳۲ کشور نامه ارسال کرده و با وزیران خارجه ده‌ها کشور و مقامات برجستهٔ نهادهای بین‌المللی گفتگوی تلفنی کرده که هدف آن برقراری یک رشته تحریم و برداشتن گام‌های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران است.

ییسرائل کاتز در پستی در شبکهٔ ایکس نوشت «در کنار واکنش نظامی به حملات موشکی و پهپادی (از سوی ایران علیه اسرائیل)، من یک کارزار تهاجمی سیاسی علیه ایران را هدایت می‌کنم.»

او افزود محتوای نامه‌هایش به کشورها و مکالماتش با مقامات جهانی درخواست برای برقراری تحریم‌ علیه برنامه موشکی ایران و تروریستی نامیدن سپاه پاسداران است.

دامنهٔ تحریم‌های موجود ایالات متحده علیه ایران چیست؟

بر اساس گزارش اداره تحقیقات کنگره آمریکا، تحریم‌های واشینگتن علیه ایران تقریباً هرگونه تجارت شرکت‌ها یا افراد دارای تابعیت ایالات متحده با ایران را ممنوع کرده، دارایی‌های دولت ایران در ایالات متحده را مسدود کرده و کمک‌های خارجی و فروش تسلیحات ایالات متحده به تهران را ممنوع کرده است.

اداره تحقیقات کنگره آمریکا در گزارشی در سال گذشته اعلام کرد هزاران نفر و شرکت، چه ایرانی و چه خارجی، تحت برنامه تحریم‌های ایران هدف قرار گرفته‌اند، زیرا واشینگتن به دنبال محدود کردن دولت ایران و تغییر رفتار آن بوده است.

نگرانی‌های ایالات متحده در مورد ایران شامل برنامه هسته‌ای این کشور، نقض حقوق بشر در ایران و حمایت تهران از گروه‌هایی است که ایالات متحده آنها را تروریست می‌داند.

اداره تحقیقات کنگره آمریکا گفته است: «تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران مسلماً گسترده‌ترین و جامع‌ترین مجموعه تحریم‌هایی است که واشینگتن علیه کشوری اعمال کرده است».

ایالات متحده چه کار بیشتری می‌تواند انجام دهد؟

پیتر هارل، یکی از مقامات سابق شورای امنیت ملی کاخ سفید، به رویترز گفت که گزینه‌های ایالات متحده برای تحریم‌های بیشتر شامل هدف قرار دادن جریان نفت ایران و تهاجمی‌تر بازی کردن بازی «موش و چکش» برای تحریم شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران اصلی ایران است.

بیشتر در این باره: کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا لایحه دائمی شدن تحریم‌های ایران را تصویب کرد

او گفت که یکی از مهم‌ترین اقدامات واشینگتن، وادار کردن اتحادیه اروپا و سایر متحدان غربی برای اعمال تحریم‌های چندجانبه علیه تهران است، زیرا اکثر تحریم‌های اعمال‌شده علیه ایران در حال حاضر اقداماتی صرفا از سوی ایالات متحده است.

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، پس از خروج از برجام در سال ۲۰۱۸ تحریم‌هایی را علیه ایران بازگرداند که بر اساس این توافق بین‌المللی بر سر برنامه هسته‌ای تهران کاهش یافته بودند.

هارل گفت: «ما باید واقع‌بین باشیم. از منظر ایالات متحده، همیشه تحریم‌های بیشتری وجود دارد که می‌توان اعمال کرد، اما ما در دنیایی هستیم که فشار اقتصادی واقعی رو به کاهش است زیرا تحریم‌های بسیاری تاکنون اعمال شده است.»

کنگره آمریکا چه چیزی را در نظر دارد؟

رهبران جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا جو بایدن رئیس‌جمهور این کشور را به ناتوانی در اجرای تحریم‌های موجود علیه جمهوری اسلامی متهم کرده و گفته‌اند که مجموعه‌ای از طرح‌ها را برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران تصویب خواهند کرد.

از جمله طرح‌های کنگره در این زمینه، طرحی است که نظارت کنگره بر معافیت‌های تحریمی را افزایش می‌دهد، محدودیت‌ها بر صادرات کالاها و فناوری ایالات متحده به ایران را تشدید می‌کند و دولت واشینگتن را ملزم می‌کند تا اطمینان حاصل کند معافیت‌های بشردوستانه از تحریم‌ها اقدامات تروریستی یا تکثیر سلاح‌های کشتار جمعی را تسهیل نمی‌کند.

بیشتر در این باره: طرح سناتورهای جمهوری‌خواه برای نظارت کنگره آمریکا بر کاهش تحریم‌های ایران

هر قانونی که در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شود، اجرایی شدن آن مستلزم تصویب در سنا است که تحت رهبری دموکرات‌ها قرار دارد و همچنین امضای جو بایدن که او یک رئیس‌جمهور دموکرات است.

هنوز مشخص نیست که هر یک از این طرح‌ها چه زمانی به قانون تبدیل خواهد شد.

مجلس نمایندگان آمریکا روز دوشنبه با اکثریت قاطع لایحه‌ای به نام قانون تحریم‌های انرژی ایران و چین را تصویب کرد که تحریم‌ها علیه ایران را با الزام به ارائه گزارش‌های سالانه درباره اینکه آیا مؤسسات مالی چین در معاملات نفت ایران مشارکت داشته‌اند یا نه، گسترش می‌دهد.

این قانون مؤسسات مالی ایالات متحده را از داشتن حساب برای هر نهاد چینی که در آن معاملات شرکت می‌کند منع می‌کند. سرنوشت این لایحه در سنای آمریکا نامعلوم است.

سنا به رهبری دموکرات‌ها ممکن است قوانین خود را بررسی کند.

کمیته روابط خارجی سنا روز سه‌شنبه لایحه‌ای را تصویب کرد که بر اساس آن، تدابیری را علیه بنادر و پالایشگاه‌های خارجی که نفت صادرشده از ایران را بر خلاف تحریم‌های آمریکا پردازش می‌کنند، اعمال می‌کند.

دولت بایدن از سه سال پیش تاکنون صدها فرد و نهاد را در اقدامات مرتبط با ایران تحریم کرده است.

بیشتر در این باره: آمریکا یک شبکه تدارکاتی را به‌دلیل تهیه فناوری پیشرفته آمریکایی برای بانک مرکزی ایران تحریم کرد
بخش‌های کلیدی تحریم‌های فعلی آمریکا چیست؟

تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران، قابلیت‌های هسته‌ای، بخش‌های انرژی و دفاعی، مقامات دولتی، بانک‌ها و سایر جنبه‌های اقتصاد ایران را هدف قرار داده است.

ایالات متحده تحریم‌هایی را علیه سازمان انرژی اتمی ایران و سایر شرکت‌هایی که به گفته مقامات آمریکایی با برنامه هسته‌ای ایران مرتبط هستند و همچنین ده‌ها بانک از جمله بانک مرکزی ایران اعمال کرده است.

واشینگتن همچنین شرکت ملی نفت ایران، وزارت نفت و سایر نهادها را در تلاش برای جلوگیری از درآمدهای دریافتی ایران از بخش انرژی خود هدف قرار داده است.

آمریکا شرکت‌های خارج از ایران از جمله در چین و امارات متحده عربی به دلیل تجارت در زمینه پتروشیمی و نفت با ایران علیرغم تحریم‌های آمریکا را هدف قرار داده است.

ایالات متحده مجموعه‌ای از تحریم‌ها را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیروی قدس و وزارت دفاع ایران و ستاد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی و همچنین افراد و نهادهایی که با آنها مرتبط هستند، اعمال کرده است.

بیشتر در این باره: تحریم‌های آمریکا در ارتباط با تروریسم برون‌مرزی سپاه؛ رئیس اطلاعات خارجی اطلاعات سپاه تحریم شد

واشینگتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی قدس سپاه را به عنوان سازمان تروریستی خارجی معرفی کرده است.

مقامات حکومت ایران، از جمله ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور، هدف تحریم‌های آمریکا قرار گرفته‌اند.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز