توضیحات سازمان بهداشت جهانی درباره شیوع آنفولانزای پرندگان در گاوداری‌های آمریکا

سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد نهادهای مسئول در آمریکا اطلاعات مربوط به شیوع آنفولانزای پرندگان در آن کشور را به طور مستمر و شفاف در اختیار این سازمان قرار می‌دهند.

داده‌های جمع‌آوری شده توسط سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد که آمریکا تنها کشوری است که تاکنون گاوهای حاضر در گاوداری‌های آن به این بیماری مبتلا شده‌اند.

چند هفته پیش نهادهای مسئول در آمریکا خبر دادند که یکی از کارکنان یک گاوداری در ایالت تگزاس بر اثر تماس با دام‌ها به این بیماری مبتلا شده ولی حال او رو به بهبود است.

ونگینگ ژانگ، مسئول بخش آنفولانزا در سازمان بهداشت جهانی، روز سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت در نشستی خبری گفت: «ما به طور مستمر و تقریبا روزانه از آمریکا اطلاعات دریافت می‌کنیم. اطلاعات مربوط به واکنش نهادهای مسئول به شیوع آنفولانزای پرندگان در آمریکا شفاف و مستمر است و بر مبنای این داده‌ها ما ارزیابی از ريسک را روزآمد می‌کنیم.»

خانم ژانگ افزود مطالعات سرم شناسی آغاز شده ولی تکمیل آن زمان می‌برد و اطلاعات مربوط به توالی‌یابی ژنتیک بیماری از ابتدای تشخیص شیوع در میان گاوها در دسترس اين سازمان قرار گرفته است.

او در پاسخ به سئوال خبرنگاران در مورد شفافیت نهادهای مسئول در آمریکا خاطر نشان کرد: «اطلاعات مربوط توالی یابی ژنتیک در مورد فردی که بیمار شده بود، به‌سرعت در اختیار ما قرار گرفت.»

کریستیان لیندمیر، سخنگوی سازمان بهداشت جهانی نیز گفت: «این نکته که ابتلای این فرد در یک گاوداری در نقطه‌ای دورافتاده در آمریکا شناسایی شده نشان می‌دهد که سیستم نظارتی به خوبی عمل کرده است.»

بیشتر در این باره: نگرانی شدید سازمان بهداشت جهانی نسبت به شیوع آنفولانزای پرندگان بین انسان‌ها

آنفولانزای پرندگان یا مرغی ابتدا در سال ۱۹۹۶ تشخیص داده شد. چند سویه این ویروس که در سال ۲۰۲۰ شناسایی شدند عامل اصلی شیوع رو به افزایش این بیماری در میان پرندگان هستند. بر اثر شیوع این بیماری میلیون‌ها طیور از بین رفته و پرندگان وحشی و پستانداران نیز به آن مبتلا شده‌اند.

ماه گذشته برای اولین بار گزارش شد که در آمريکا گاوها و بزهایی که در دامداری‌ها نگهداری می‌شوند به این بیماری مبتلا شده‌اند. این باعث تعجب کارشناسان شد چون تصور بر این بود که این گونه از پستانداران در برابر آنفولانزای پرندگان آسیب پذیر نیستند.

نهادهای مسئول در آمریکا روز جمعه اعلام کردند که شیری که در بازار این کشور عرضه می‌شود کاملا «امن» است چون پاستوریزه کردن شیر ویروس را نابود می‌کند.

سازمان بهداشت جهانی نیز روز سه‌شنبه تاکید کرد که ذرات باقی مانده از ویروس‌های مرده در شیر پاستوریزه عفونت زا نیستند.

این سازمان افزود: «نمونه برداری از شیر خام گاوهای مبتلا به این بیماری نشان می دهد که ممکن است حاوی ویروس‌های زنده باشد و این بخصوص برای کارکنان دامپروری‌ها خطرناک است.»

مسئول بخش آنفولانزا در سازمان بهداشت جهانی افزود:« تا روز ۲۴ آوریل (پنجم اردیبهشت) ویرس آنفولانزای مرغی در گاوداری‌های هشت ایالت آمریکا شناسایی شده و به نظرم طی هفته گذشته به ایالت‌های بیشتری سرایت پیدا کرده است.»

او افزود که هنوز انتقال این ویروس از یک گاو به گاوهای دیگر مشخص نشده است.

ونگینگ ژانک گفت: «ارزیابی ما این است که خطر سویه «ای» (اچ۵‌ان۱) برای سلامت عموم بسیار پائین است و برای افرادی که با پرندگان و دام‌ها و يا محیط‌های آلوده در تماس هستند نیز احتمال ابتلا اندک و یا معتدل است.»

موارد ابتلای انسان به آنفولانزای مرغی بسیار نادر است و در حال حاضر شواهدی در اثبات انتقال این ویروس از انسان به انسان وجود ندارد.