وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که ۲۵ فرد حقیقی و حقوقی از دو کشور ایالات متحده و بریتانیا را با اتهام «حمایت و تأمین مالی» اسرائیل در ارتباط با جنگ غزه به فهرست تحریمهای خود افزوده است.
این وزارتخانه در دو پیام در شبکه ایکس که روز پنجشنبه، ۱۳ اردیبهشت، منتشر شد، خبر داد که هفت شخص و پنج نهاد آمریکایی و هشت شخص و پنج نهاد بریتانیایی را «به دلیل اقدامات عامدانه آنان در حمایت و تسهیل اقدامات» دولت اسرائیل در طول جنگ غزه تحریم کرده است.
در یکی از این پیامها، وضع تحریم علیه بریتانیاییها به عنوان «عمل متقابل» توصیف شده است.
در واکنش به حمله موشکی و پهپادی بیسابقه جمهوری اسلامی به خاک اسرائیل، متحدان اسرائیل از جمله آمریکا و بریتانیا و اتحادیه اروپا دست به وضع تحریمهایی جدید علیه تهران زدند؛ به نظر میرسد منظور وزارت خارجه از «عمل متقابل» همین تحریمها باشد.
بر اساس قانونی که وزارت خارجه جمهوری اسلامی به آن استناد کرده، این افراد از دریافت روادید و «امکان ورود به قلمرو جمهوری اسلامی ایران» و داشتن حساب بانکی در نظام مالی ایران محروم میشوند.
وزیر دفاع بریتانیا و فرمانده فرماندهی استراتژیک ارتش این کشور و فرمانده نیروهای عملیات ویژه ارتش آمریکا و فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی این کشور از جمله مقامهای عالیرتبهای هستند که در فهرست تحریمهای تهران قرار گرفتهاند.
بیشتر در این باره: تحریمهای آمریکا، بریتانیا و کانادا علیه ایران تشدید شددر پی حمله گروه افراطی حماس که توسط آمریکا و اروپا گروه تروریستی تلقی میشود به خاک اسرائیل ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۰ نفر گروگان گرفته شدند؛ اسرائیل در پاسخ به این حمله عملیاتی گسترده با هدف غزه را آغاز کرد که هنوز به پایان نرسیده و تاکنون جان بیش از ۳۴ هزار نفر در این باریکه را گرفته است.
جمهوری اسلامی از بزرگترین حامیان مالی و تسلیحاتی حماس است و از روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳ که حمله این گروه به خاک اسرائیل انجام شد، هم پذیرای رهبران حماس در تهران بوده و هم مقامهای حکومت دیدارهایی متعدد با این رهبران در خارج از کشور داشتهاند.
تهران همچنین میگوید در عین حال هیچ نقش فعال و مستقیمی در مذاکرات آتشبس میان اسرائیل و حماس نداشته است.