در آستانه نشست ویژه مجمع عمومی سازمان ملل برای بررسی ارتقای جایگاه تشکیلات خودگردان فلسطینی به موجودیتی مانند یک کشور، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبر داد که اسپانیا، ایرلند و اسلووِنی روز اول خرداد وجود چنین کشوری را «به رسمیت خواهند شاخت».
رهبران این سه کشور در دوره اخیر از آمادگی دولت خود برای به رسمیت شناختن فلسطین خبر داده بودند اما جوزپ بورل، جمعه، ۲۱ اردیبهشت گفت این شناسایی روز اول خرداد رخ خواهد داد.
مجمع عمومی سازمان ملل در نشست روز ۲۱ اردیبهشت بر سر این پیشنهاد رأیگیری میکند که تشکیلات خودگردان فلسطینی از «صلاحیت کافی» برای نامیدن به عنوان یک کشور برخوردار است یا نه.
ارزیابی میشود این پیشنهاد با رأی بالای اعضای مجمع عمومی تصویب شود.
تشکیلات خودگردانی که تا حال عضو ناظر بوده، با ارتقای جایگاهش، از امتیازاتی مانند سخنرانی سفیر آن به عنوان نماینده یک «کشور» در سازمان ملل و نیز سخنرانی به نمایندگی از یک گروه منطقهای، نشستن در کنار کشورهای عضو و ارائه پیشنویس قطعنامهها و اصلاحات قطعنامهها برخوردار خواهد شد.
از سوی دیگر، به گزارش شبکه کان اسرائیل، «در نتیجه تلاشهای دیپلماتیک گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل» بندی از پیشنهاد که به فلسطینیان نیز حق رأی در کنفرانسها و سایر فورومهای ملل متحد را میداد، از نسخه نهایی حذف شده است.
بیشتر در این باره: بلینکن در دیدار با محمود عباس: از تشکیل کشور مستقل فلسطین حمایت میکنیمآقای اردان در دوره اخیر ابتکار فلسطینیان برای ارتقای جایگاه خود در سازمان ملل را قویا نکوهش کرده و گفته است دادن چنین «پاداشی» بعد از حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل، یک اشتباه بزرگ و نادیده گرفتن جنایات انجام شده در قبال مردم اسرائیل است.
فلسطینیان خواهان برخورداری از عضویت کامل در ملل متحد بودند.
به گزارش رویترز، هیئت نمایندگی فلسطینی در سازمان ملل پنجشنبه با ارسال نامه به سایر کشورهای عضو نوشت پذیرش قطعنامه حمایت از عضویت فلسطین در «این مقطع بسیار حساس» به راه حل دو کشوری (وجود کشور فلسطین در کنار اسرائیل) و پایان دادن به جنگ اسرائیل و حماس کمک خواهد کرد.
ظاهرا تشکیلات فلسطینی نسخه تعدیل شده در خصوص نداشتن حق رأی در مجمع و سازمانهای بینالمللی وابسته به ملل متحد را پذیرفته است.
اقدام مجمع عمومی در خصوص ارتقای تشکیلات خودگردانی به «همردیف یک کشور» هنوز قدرت اجرایی ندارد بلکه چنین اختیاری تنها در دست شورای امنیت سازمان ملل است که ۱۵ عضو دائم و غیردائم آن باید تشکیل یک کشور را اعلام کنند.
آمریکا سه هفته قبل پیشنهادی در این خصوص در شورای امنیت را وتو کرد که با خشنودی اسرائیل روبهرو شد.
رأی مجمع عمومی سازمان ملل در خصوص تبدیل تشکیلات فلسطینی به «همتراز یک کشور»، آمریکا را با معضلی در روابط خود با این سازمان روبهرو خواهد کرد زیرا طبق قانون، دولت واشینگتن مجبور به قطع کمک مالی خود به سازمان ملل خواهد شد.
قوانین آمریکا تصریح کرده اگر گروهی بدون داشتن ویژگیهای درخواست شده بینالمللی عضویت کامل سازمان ملل را دریافت کند، از دریافت بودجه آمریکایی محروم خواهد بود.
سفیر اسرائیل پیشاپیش گفته است دولت او انتظار دارد در صورت تصویب عضویت فلسطینیان، آمریکا همه مبالغی را که به ملل متحد و نهادهای آن میدهد، قطع کند.