نخستوزیر نیجر میگوید پس از آن که رئیس هیئت نمایندگی ایالات متحده اعلام کرد در صورت امضای توافقنامه فروش اورانیوم به ایران، این کشور آفریقایی تحریم خواهد شد، همکاری نظامی با آمریکا را قطع کرد.
علی لامین زین روز سهشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه درگفتوگو با روزنامه واشینگتن پست مدعی شد که مولی فی، دستیار وزیر امور خارجه [آمریکا] در امور آفریقا، در جریان مذاکرات بهار امسال برای تمدید حضور نیروهای آمریکایی، نیامی را تهدید کرد که «در صورت امضای توافقنامه فروش اورانیوم تولیدی توسط نیجر به ایران، تحریم خواهد شد.»
به گفته نخست وزیر نیجر، همکاری نظامی این کشور با ایالات متحده، به دنبال این موضع «از هم پاشید.»
بیشتر در این باره: توافق مخفیانه نیجر برای فروش «۳۰۰ تن کیک زرد به ارزش ۵۶ میلیون دلار» به ایرانروزنامه لوموند چاپ پاریس روز ۲۱ اردیبهشت گزارش داد که حکومت نظامی نیجر همچنان قصد دارد در توافقی با تهران صدها تن اورانیوم تصفیه شده یا همان «کیک زرد» را به ایران بفروشد.
نیجر به طور رسمی چنین قصدی را انکار کرده، اما این موضوع نگرانیهایی در واشینگتن و پاریس ایجاد کرده است.
در مصاحبه نخستوزیر این کشور نیز مشخص نشده قرارداد با ایران برای فروش «کیک زرد» در چه مرحلهای است.
آقای لامین زین با اشاره به گفتوگوهایش با خانم فی افزود: «به او گفتم، شما به اینجا آمدهاید تا ما را در کشورمان تهدید کنید. این غیرقابل قبول است.»
دولت نظامی مستقر در نیامی، پایتخت نیجر، در اواسط ماه مارس اعلام کرد که به توافقنامه همکاری نظامی این کشور با واشینگتن، اندکی پس از خروج یک هیئت آمریکایی از این کشور در غرب آفریقا، پایان میدهد.
نیجر با داشتن یک پایگاه اصلی هواپیماهای بدون سرنشین ایالات متحده در نزدیکی شهر آگادز، یک پایگاه کلیدی برای عملیات ضد تروریسم در غرب آفریقا به شمار میرود.
ایالات متحده در ماه آوریل با خروج بیش از هزار پرسنل آمریکایی موافقت کرد و مذاکرات با نیجر در حال انجام است.
زین که مذاکرات با ایالات متحده را رهبری کرده است، در بخش دیگری از گفتوگو با واشینگتن پست گفت: «آمریکاییها در خاک ما ماندند و هیچ کاری انجام ندادند در حالی که تروریستها مردم را کشتند و شهرها را سوزاندند.»
نخست وزیر نیجر در ادامه یادآوری کرده که روسیه، ترکیه و امارات متحده عربی «با آغوش باز از رهبران جدید ما استقبال کردند».
در مرداد سال گذشته گارد ریاست جمهوری نیجر با شورش علیه محمد بازوم، رئیس جمهور این کشور، دست به یک کودتای نظامی زد و از آن زمان، روابط نیجر با کشورهای غربی بهویژه آمریکا و فرانسه رو به وخامت گذاشت.
علاوه بر نگرانیها در زمینه تروریسم، وضعیت کنونی نیجر و دیگر کشورهای آفریقایی منطقه که به تازگی دستخوش کودتا شدهاند، به نگرانیها در زمینه پرونده هستهای ایران نیز دامن زد.
پس ازاین کودتا، حکومت نظامی، نیروهای استعماری سابق فرانسه را پیش از پایان سال ۲۰۲۳ از این کشور اخراج کرد و روابط خود را با روسیه افزایش داد.
روسیه در ماه آوریل و مه مربیان و تجهیزات نظامی را به نیجرارسال کرد.
این در حالی است که به گفته وزارت امور خارجه نیجر، کمکهای توسعهمدار ایالات متحده قرار است با توافق جدید به ارزش تقریباً ۵۰۰ میلیون دلار در طی سه سال ادامه یابد