واکنش به گزارش«استفاده از باندهای تبهکار»؛ ایران کاردار سوئد را احضار کرد

به دنبال انتشار گزارش سازمان اطلاعات و امنیت سوئد در خصوص استفاده جمهوری اسلامی از باندهای تبهکار سوئدی برای انجام «اعمال خشونت‌آمیز»٬ وزارت خارجه ایران روز شنبه ۱۲ خردادماه کاردار موقت سفارت سوئد در تهران را احضار کرد.

دستیار اداره کل غرب اروپا وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در جریان احضار کاردار موقت سفارت سوئد اظهارات مقام امنیتی سوئد را «اتهامات بی اساس و مغرضانه» دانسته است.

وزارت خارجه ایران می‌گوید اعتراض خود را نسبت به اظهارات مبتنی بر «اطلاعات غلط و القایی متاثر » از اسرائیل، به کاردار سوئد کرده است.

بیشتر در این باره: سازمان امنیت سوئد: ایران از باندهای تبهکار در سوئد استفاده می‌کند

دستیار مدیرکل کل غرب اروپا وزارت خارجه ایران تاکید کرده است که «انتشار ادعاهای بی پایه، نشان دهنده نیت برخی طرف‌ها» برای «تخریب روابط» دیرینه تهران و استکهلم است.

دانیل استنلینگ، رئیس یگان ضد جاسوسی سازمان امنیت داخلی سوئد، روز پنج‌شنبه گفت، سازمان اطلاعات امنیت سوئد شواهدی در دست دارد که نشان می‌دهد جمهوری اسلامی ایران از باندهای تبهکار سوئدی برای انجام «اعمال خشونت‌آمیز» علیه اسرائیل و سایر کشورها و گروه‌هایی در سوئد که تهران آن‌ها را تهدید می‌داند، استفاده می‌کند.

سازمان اطلاعات امنیت سوئد در بیانیه‌ خود با اشاره به «منافع، اهداف و عملیات اسرائیلی و یهودی در سوئد» اعلام کرد: «پلیس امنیت سوئد متوجه شده است که رژیم ایران از شبکه‌های جنایتکار در سوئد برای انجام اعمال خشونت‌آمیز علیه سایر کشورها، گروه‌ها یا افرادی در سوئد که آن‌ها را تهدید می‌داند، استفاده می‌کند.»

در اواخر ژانویه، سفارت اسرائیل در استکهلم پس از یافتن «یک شیء خطرناک» در محوطه این نمایندگی دیپلماتیک در محله‌ای در شرق استکهلم، پلمپ شد. رسانه‌های سوئدی اعلام کردند که این شی یک نارنجک دستی بوده است.

سفارت تخلیه نشد و شیء در نهایت از بین رفت. هیچ فردی نیز دستگیر نشد و مقامات نگفتند چه چیزی پیدا شده است. در ۱۷ مه نیز صدای تیراندازی در نزدیکی سفارت اسرائیل در استکهلم شنیده شد و منطقه محاصره شد اما هیچ‌کس دستگیر نشد.

دانیل استنلینگ بدون ارائه جزئیاتی گفت که نهاد امنیتی او «می‌تواند تأیید کند که ایران از شبکه‌های جنایی در سوئد به عنوان یک واسطه استفاده می‌کند.»

آقای استنلینگ و دیگر حاضران در این نشست خبری هیچ اشاره‌ای به حوادث اخیر مربوط به سفارت اسرائیل نکردند و از نام بردن از گروه‌های تبهکار یا مظنونان خودداری کردند.

سوئد سال‌هاست که با خشونت گروه‌های تبهکار دست و پنجه نرم می‌کند و باندهای جنایتکار، اغلب نوجوانان را در محله‌های مهاجرنشین که از نظر اجتماعی محروم هستند برای انجام کارهای جنایی به خدمت می‌گیرند.

تا ۱۵ مه (۲۶ اردیبهشت)، پلیس این کشور ۸۵ تیراندازی را در سال جاری میلادی ثبت کرد که ۱۲ مورد آن تیراندازی مرگبار بود. سال گذشته در مجموع ۳۶۳ تیراندازی که در سوئد رخ داد، ۵۳ نفر کشته و ۱۰۹ نفر زخمی شدند.

دو باند اصلی تبهکار در سوئد یعنی شبکه «فاکس‌ترات» به ریاست روا مجید که در تبعید در ترکیه زندگی می‌کند و رقیب آن، «رومبا»، سال‌ها درگیر نزاع‌های مرگبار بوده‌اند. آنکارا درخواست سوئد برای استرداد روا مجید، شهروند دوتابعیتی سوئدی را رد کرده بود، زیرا او تابعیت ترکیه را نیز دارد.