به گفته یک منبع مخالف حکومت سوریه و ساکنان نواحی شمال غربی این کشور، گروهی از مردم خشمگین از حملات روزهای اخیر به هموطنانشان در شهرهای ترکیه، با سلاحهای گرم و سرد به سربازان ارتش ترکیه که در این مناطق مستقرند حمله کردند.
دولت ترکیه در واکنش به این حوادث روز دوشنبه ۱۱ تیر مهمترین گذرگاههای مرزی این کشور با نواحی شمال غربی سوریه را مسدود کرد.
همزمان وزیر کشور ترکیه خبر داد که در عملیات نیروهای پلیس در طول شب گذشته ۴۷۴ نفر که در حملات به جوامع سوری در سراسر کشور مشارکت داشتند، بازداشت شدهاند.
موج جدید خشونتها و ناآرامی از روز یکشنبه آغاز شده و به سراسر ترکیه گسترش یافته است.
در پی متهم شدن یک مرد سوری به آزار جنسی دختر بچهای از اقوام خود که خبر آن در شبکههای اجماعی بازنشر شد، منازل و خودروهای شهروندان سوریه در شهر کایسری مورد حمله قرار گرفت و در مواردی به آتش کشیده شد.
وزیر کشور ترکیه اعلام کرد که نهادهای مسئول تحقیق در مورد این اتهام را آغاز کردهاند.
«میت» اداره امنیت داخلی ترکیه، روز سهشنبه ۱۲ تیر گفت موج حملات و برخوردهای خشونتآمیز به شهرهای دیگر از جمله قونیه، غازی عینتاب، هاتای و چندین محله در شهر استانبول گسترش یافته است.
برخی از مطالبی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است از مجروح شدن چند شهروند سوری حکایت دارد.
در واکنش به این رویدادها در شهرهای ترکیه، صدها نفر از ساکنان چندین شهر در نواحی شمال غربی سوریه که در کنترل ارتش ترکیه و شورشیان مخالف رژیم بشار اسد است، دست به تظاهرات زدند.
یک مقام اداره مرزبانی ترکیه به خبرگزاری رویترز گفت که در واکنش به وضعیت موجود در شمال غربی سوریه دولت تصمیم گرفته است تمامی گذرگاههای مرزی در این منطقه را تا اطلاع ثانوی مسدود کند.
این تصمیم باب الهوی، باب السلام و سایر گذرگاههای مرزی کوچکتر را شامل میشود که تنها مسیر تردد مسافران و انتقال کالا به نواحی تحت کنترل شورشیان با حدود سه میلیون جمعیت در شمال غربی سوریه است.
شهر عفرین، در حاشیه مرز سوریه با ترکیه، شاهد مرگبارترین درگیریها بود. در جریان درگیری مسلحانه بین معترضان مسلح و سربازان ارتش ترکیه دستکم چهار نفر کشته شدند.
در سایر شهرها نیز زد و خوردهای مسلحانه پراکندهای روی داد و معترضان با سنگ به کاروان خودروهای ارتش ترکیه حمله کرده و پرچمهای این کشور در ساختمانهای دولتی را پاره کردند.
چندین مقام دولت ترکیه حوادث روز دوشنبه در شمال غربی سوریه را نتیجه اقدامات «تحریک آمیز» توصیف کردهاند.
وزارت خارجه ترکیه در بیانیهای گفت: «بهانه قرار دادن حوادث غمانگیز شهر کایسری برای اقدامات تحریک آمیز خارج از مرزهای کشور ما نادرست است.»
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، گروههای اپوزیسیون را مسئول حملات به اتباع سوریه دانست و بدون ارائه هیچ مدرکی مخالفان خود را به ترغیب نژادپرستی علیه جمیعت سه میلیونی آوارگان سوری متهم کرد.
او روز دوشنبه گفت: «تحریک به خارجیستیزی و نفرت علیه پناهجویان به هیچ نتیجهای نخواهد رسید.»
رئیسجمهور ترکیه روز جمعه گذشته گفت ملاقات با بشار اسد با هدف عادی سازی مناسبات دو کشور محتمل است.
ترکیه از شروع جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ مناسبات خود با دمشق را قطع کرد و در طول جنگ از گروههای شورشی مخالف حکومت سوریه حمایت کرده است.