از حمله «جسورانه» اوکراین به خاک روسیه چه می‌دانیم

نیروهای اوکراینی از میان مزارع و جنگل‌ها به سمت شمال شهر مرزی  سودزا در روسیه عبور کردند

نیروهای روسیه روز پنجشنبه برای سومین روز پیاپی در حال نبرد با سربازان اوکراینی بودند که مرزهای روسیه را در منطقه کورسک درهم شکستند.

این حمله که از سوی رسانه‌های بین‌المللی یک حمله «جسورانه» توصیف شده، موجب شد که روسیه نیروهای ذخیره خود را فرا بخواند.

خبرگزاری های روسیه روز پنجشنبه به نقل از وزارت دفاع این کشور گزارش دادند که نیروهای روسیه از پیشروی اوکراین در منطقه کورسک جلوگیری کرده‌اند.

معاون فرماندار منطقه کورسک اعلام کرد که وضعیت این منطقه پس از تهاجم بزرگ اوکراین «باثبات و تحت کنترل» است، اما همزمان افزود که سربازان روسیه در منطقه سودزا در حال جنگ با نیروهای اوکراینی هستند و تلاش می‌کنند آنان را به عقب برانند.

آمارها حاکی از افزایش تلفات در این حمله است.

حمله اوکراین از چه زمانی آغاز شد؟

بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه، حملات اوکراین از روز سه‌شنبه ۱۶ مرداد آغاز شد و حدود ۳۰۰ نظامی اوکراینی با حمایت ۱۱ تانک و بیش از ۲۰ خودروی زرهی و رزمی پس از عبور از مرز وارد ناحیه کورسک شده و به مواضع ارتش روسیه در نزدیکی چند روستا حمله کردند.

وزارت دفاع روسیه افزود که نیروهای این کشور با شلیک توپخانه، حملات هوایی جنگنده‌ها و پهپادها تهاجم ارتش اوکراین را دفع کردند و پس از وارد کردن تلفات سنگین آن‌ها را وادار به عقب‌نشینی کردند.

وزارت دفاع روسیه همچنین در بیانیه‌ای جداگانه گفت پدافند هوایی این کشور در اولین ساعات روز چهارشنبه ۱۱ پهپاد اوکراینی را بر فراز چهار ناحیه مختلف در غرب روسیه سرنگون کرده است.

این در حالی است که این وزارتخانه روز پنجشنبه تداوم درگیری‌ها در خاک روسیه را تایید و اعلام کرد که روسیه در حال خنثی کردن تلاش اوکراین برای نفوذ بیشتر به منطقه کورسک است.

خبرگزاری رویترز نوشت که نیروهای اوکراینی از میان مزارع و جنگل‌ها به سمت شمال شهر مرزی سودزا، آخرین نقطه عملیاتی انتقال گاز طبیعی روسیه به اروپا از طریق اوکراین عبور کردند.

ویاچسلاو گلادکوف، فرماندار منطقه بلگورود روز پنجشنبه در کانال تلگرامی خود نوشت که یک مرد بر اثر گلوله‌باران نیروهای اوکراینی در این منطقه کشته و یک غیرنظامی دیگر نیز زخمی شد.

یک خبرگزاری دولتی روسیه نیز از چهار کشته در حملات به منطقه کورسک خبر داد.

پیشتر الکسی اسمیرنف، استاندار موقت استان کورسک، واقع در نزدیکی مرز اوکراین، در پیامی در شبکه اجتماعی تلگرام گفته بود در حمله پهپادی اوکراین به آمبولانسی که در نزدیکی شهر سودژا در تردد بود دو نفر کشته شده‌اند. شهر سودژا با مرز اوکراین حدود ۱۰ کیلومتر فاصله دارد.

او افزود که در این حمله راننده و یکی از بهیاران کشته و پزشک آمبولانس نیز مجروح شده و از ساکنان منطقه خواست خون اهدا کنند.

آمارها و گزارش‌های ارائه شده از سوی مقامات و رسانه‌های روسیه از سوی منابع مستقل قابل تایید نیست.

رهبران اوکراین و روسیه چه گفته‌اند؟

تا روز پنجشنبه مقامات اوکراینی درباره گزارش‌ها از این حمله سکوت کرده بودند، اما مشاور رئیس‌جمهور اوکراین روز پنجشنبه گفت که تجاوز روسیه دلیل هر گونه تشدید تنش از جمله حوادث در مناطق کورسک و بلگورود بوده است.

میخائیلو پودولیاک به زبان انگلیسی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «علت اصلی تشدید تنش، گلوله‌باران، اقدامات نظامی، تخلیه اجباری، و تخریب اشکال زندگی عادی، از جمله در قلمرو خود روسیه مانند مناطق کورسک و بلگورود، تنها تجاوز بی‌چون و چرای روسیه است.»

این در حالی است که روز چهارشنبه، ولادیمیر پوتین در سخنانی در جلسه هیئت دولت که از تلویزیون پخش می‌شد، عملیات نظامی اوکراین را «یک اقدام تحریک‌آمیز گسترده» توصیف کرد.

پوتین مدعی شد که اوکراین «با سلاح‌های مختلف به ساختمان‌های مسکونی و غیرنظامی و آمبولانس‌ها حمله کرده است.»

تأیید و راستی آزمایی ادعاهای پوتین به‌طور مستقل امکان‌پذیر نبود.

برخی از وبلاگ‌نویسان روسیه از وضعیت دفاع از مرزها در منطقه کورسک انتقاد کردند و گفتند که برای نیروهای اوکراینی عبور از مرز بسیار آسان بوده است.

یوری پودولیاکا، وبلاگ‌نویس معروف نظامی اوکراینی‌الاصل و طرفدار حکومت روسیه، گفت: «دشمن به راحتی از خط دفاعی ما عبور کرد.» او افزود که با وجود درگیری‌های جاری، هیچ کار دفاعی کاملی در منطقه کورسک انجام نشده است.

دلیل حمله اوکراین چیست؟

خبرگزاری رویترز نوشت که هنوز دلایل اوکراین برای حمله به خاک روسیه دقیقا مشخص نیست اما کی‌یف قصد دارد نیروهای روسیه را که ۱۸ درصد از خاک اوکراین را کنترل می‌کنند، مهار کند.

دمیتری مدودف، رئیس‌جمهور سابق روسیه، گفت که حمله اوکراین تلاشی برای وادار کردن روسیه به منحرف کردن منابع از جبهه‌های کنونی و نشان دادن این امر به غرب است که اوکراین هنوز می‌تواند بجنگد.

اما الکساندر موسیینکو، تحلیلگر نظامی، به وبسایت RBC-Ukraine گفته است که انجام این عملیات با عنصر غافلگیری امکان‌پذیر شد.

به نظر او، این عملیات از مدت‌ها قبل برنامه‌ریزی شده بود و اوکراین توانست نیروهای خاصی را در منطقه به گونه‌ای مستقر کند که روسیه به هیچ گونه آمادگی تهاجمی مشکوک نشود.

این تحلیلگر نظامی معتقد است که این عملیات ویژه در خاک روسیه ممکن است چندین هدف داشته باشد؛ اولین هدف احتمالی، انجام یک ضد حمله در جایی که روس‌ها کمترین انتظار آن را داشتند که منجر به ضرر و زیان‌هایی هم در نیروی انسانی و هم در تجهیزات به روسیه می‌شود.

او افزود که هدف احتمالی بعدی تلاش برای ایجاد یک منطقه حائل و به اصطلاح «منطقه بهداشتی» در درون خاک روسیه است؛ مشابه آنچه روسیه تلاش کرد در منطقه خارکیف اوکراین ایجاد کند.

این تحلیلگر نظامی تاکید کرد که نیروهای اوکراینی نشان می‌دهند می‌توانند مشابه این کار روسیه را نیز انجام دهند.

به گفته موسیینکو، هدف دیگر می‌تواند وادار کردن روسیه به اعزام مجدد نیرو به منطقه کورسک از جبهه‌های دیگر مانند مناطق دونتسک، لوهانسک یا خارکیف باشد و به این ترتیب نیروهای اوکراینی استراتژی خود را تحمیل می‌کنند و ابتکار عمل را به دست می‌گیرند.

او افزود که ممکن است «انگيزه‌ها و مقاصد ديگری نيز وجود داشته باشد كه بعداً در مورد آنها خواهيم دانست.»

نبردهای اطراف سودزا در مقطعی حیاتی در جنگ اوکراین رخ می‌دهد؛ جنگی که بزرگترین جنگ زمینی در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم به این سو توصیف شده است.

کی‌یف اکنون نگران است که در صورت پیروزی دونالد ترامپ نامزد جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، حمایت ایالات متحده از اوکراین کاهش یابد.

ترامپ گفته که به جنگ پایان خواهد داد، و در چنین شرایطی، روسیه و اوکراین هر دو مشتاق به دست آوردن قوی‌ترین موقعیت چانه‌زنی ممکن در میدان جنگ هستند.