تاکسی ويژه بانوان، آسايش زنان يا جداسازی جنسيتی؟

  • علیرضا طاهری

تاکسی های ویژه زنان در تهران پرایدهایی به رنگ سبز فسفری خواهند بود و از ساعت شش صبح تا ده شب، با تلفن، مسافر می پذیرند.

تهران از روز چهارشنبه به شماری از شهرهایی در ایران، از جمله مشهد و قم پیوست که تاکسی هایی ویژه زنان و دختران دارند.


تاکسی های ویژه زنان در تهران پرایدهایی به رنگ سبز فسفری خواهند بود و از ساعت شش صبح تا ده شب، با تلفن، مسافر می پذیرند.


به گفته جعفر تشکری هاشمی، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران، «تاکسی های ویژه بانوان» در پایتخت ایران که شمار آنها هم اکنون پنجاه دستگاه است، به درخواست خود خانم های تهرانی به راه افتاده اند؛ اما شماری از مدافعان حقوق بشر می گویند که به راه افتادن این پرایدهای سبز رنگ، گام دیگری در راه جداسازی های جنسیتی در ایران است.


تاکسی های تهران، بر خلاف عرف بین المللی، در واقع اتوبوسک هایی هستند که مسافران را همانند «کنسرو ساردین» تنگ هم می نشانند و بیشتر وقت ها هم فقط در مسیری مستقیم، پیش و پس می روند.


بسیاری از خانم های تهران نشین بخصوص از همین تنگ مسافران مرد نشستن، گلایه دارند.


با این حال شماری از منتقدان سرویس تاکسی ویژه زنان یادآوری می کنند که مشکل تاکسی را باید از ریشه حل کرد تا هم مردان و هم زنان از نتایج آن بهره بگیرند و، در نتیجه، جدا سازی جنسیتی درد اصلی را درمان نمی کند.


این منتقدان می پرسند: اگر می توان شمار تاکسی های ویژه زنان را ، آنچنان که مسئولان وعده داده اند، تا بهار آینده به سیصد دستگاه رساند، چرا نمی توان بر شمار کل تاکسی ها در تهران افزود؟


افزودن بر شمار تاکسی ها در تهران شاید چاره این مشکل باشد، اما بیشتر تاکسی رانان تهرانی با آن موافق نیستند چون از آن بیم دارند که چنین افزایشی از درآمد آنها بکاهد.