۵ تن از دراویش گنابادی به طور غیابی به حبس‌های بیش از ۱۲ سال محکوم شدند

تجمع شماری از دراویش گنابادی در برابر کلانتری پاسداران در اعتراض به بازداشت نعمت‌الله ریاحی؛ ۳۰ بهمن ۹۶

به گفته همسر یکی از دراویش زندانی در ایران، پنج تن از دراویش گنابادی به حبس‌هایی بین ۱۲ تا ۱۳ سال محکوم شده‌اند؛ همزمان وبسایت «مجذوبان نور» نیز خبر داده است که ۱۰ نفر از دراویش مجموعا به ۶۵ سال زندان محکوم شده‌اند.

نیلوفر دولتشاه، همسر محسن عزیزی درویش زندانی، در گفت‌وگو با «کمپین حقوق بشر در ایران»، با اشاره به اینکه ۴۱ درویش زندانی در اعتراض به « عدم دادرسی عادلانه» در دادگاه خود شرکت نکرده‌اند گفت پنج نفر از این دراویش به صورت غیابی به حکم‌های ۱۲ تا ۱۳ سال زندان محکوم شده‌اند.

خانم دولتشاه به نام این دراویش اشاره ای نکرده است.

درهمین حال فائزه عبدی‌پور، فعال حقوق دراویش، در توئیتر خود خبر داد که رسول هویدا، یکی دیگر از دراویش زندانی، به هفت سال زندان، دو سال تعبید به زهک در استان سیستان و بلوچستان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.

وی همچنین نوشت که صدیقه صفابخت و الهام احمدی، دو درویش زندانی، به پنج سال زندان و دو سال محرومیت از فعالیت‌های اجتماعی محکوم شده‌اند.

وبسایت «مجذوبان نور» که خبرهای دراویش گنابادی را پوشش می‌دهد، پیش از این خبر داده بود که ۴۶ درویش گنابادی به ۱۷۱ سال زندان محکوم شده‌اند.

این وبسایت روز جمعه نیز بدون ذکر نام خبر داد که ۱۰ درویش گنابادی به ۶۵ سال زندان و همچنین تبعید و شلاق محکوم شده‌اند.

عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران، روز سه‌شنبه گفته بود که برای ۳۳۰ درویش زندانی از جمله ۲۵ نفری که در دادگاه حاضر نشده‌اند، حکم صادر شده است.

فدراسیون بین‌المللی جامعه‌های حقوق بشر روز ۲۶ اردیبهشت با اشاره به محاکمه دراویش بازداشت‌شده همراه با «پنهانکاری»، این اقدام را «مضحکه‌ عدالت» و «نقض آشکار موازین بین‌المللی» خوانده بود.

درهمین حال همسر محسن عزیزی گفت که دادگاه انقلاب به ۱۴ وکیل معرفی شده از سوی خانواده های این دروایش « اجازه ورود به دادگاه و مطالعه پرونده» را نداده است.

به گفته خانم دولتشاه، شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر نیز رسما اعلام کرده دراویش زندانی باید « از ۲۰ وکیل مورد تائید قوه قضاییه استفاده کنند» اما هزینه وکالت این وکلا « سرسام‌آور است» و از سوی دیگر دراویش «مطمئن نیستند این وکلا از حقوق آنها دفاع خواهند کرد یا از قوه قضائیه».

سخنان خانم دولتشاه درحالی بیان شده است که پیش از این مقامات قوه قضائیه اعلام کرده بودند که فهرست وکلای «مورد اعتماد قوه قضائیه» فقط مربوط به دوران بازداشت است و زندانیان در دادگاه می‌توانند از وکلای مورد نظر خود استفاده کنند.

تجمع اعتراضی دراویش گنابادی در ۳۰ بهمن سال ۹۶ در اطراف خانه نورعلی تابنده، رهبر این سلسله، با دخالت نیروهای امنیتی و لباس‌شخصی‌های موتورسوار به خشونت کشیده شد.

بر اساس گزارش‌ها، ۵۰۰ درویش در این درگیری‌ها بازداشت شدند که ۳۶۰ نفر از آنها هنوز زندانی هستند.

محمدرضا ثلاث، یکی از دراویش گنابادی نیز که از سوی دادگاه متهم شده بود که سه مأمور پلیس را با اتوبوس زیر گرفته است، صبح دوشنبه، ۲۸ خرداد، اعدام شد.

زینب طاهری، وکیل آقای ثلاث، تاکید داشت او بی‌گناه است و سازمان عفو بین‌الملل نیز گفته بود اعدام او «عدالت را قربانی می‌کند».

پس از اجرای حکم اعدام محمد ثلاث، وکیل مدافع وی نیز پس از آنکه اعلام کرد قصد دارد «اسناد بی‌گناهی» موکلش را منتشر کند، بازداشت شد.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در سخنرانی خود در جمع گروهی از آمریکاییان ایرانی‌تبار از بازداشت‌های اخیر درایران از جمله بازداشت کاربران شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، صدور احکام زندان و اعدام دراویش و «سرکوب» اقلیت‌های مذهبی و موارد دیگر انتقاد کرده بود.

با استفاده از گزارش‌های وبسایت مجذوبان نور، کمپین حقوق بشر در ایران، شبکه های اجتماعی و رادیو فردا؛ ا.م / ج