عمان به دنبال «میانجی‌گری» در مورد دو شهروند زندانی آمریکایی

سارا شورد (راست)، شین باوئر (چپ) و جاشوآ فتال (وسط)

روزنامه جمهوری اسلامی روز یکشنبه از قول «منابع مطلع» نوشته‌است که هیئت عمانی که واسطه آزادی «سارا شورد» از زندان ایران بود، «قرار است برای آزاد کردن دو آمریکایی دیگر متهم به جاسوسی به تهران بیاید.»

این خبر می‌افزاید: «این دو آمریکایی نیز در صورت آزاد شدن، مثل سارا شورد همراه این هیئت به مسقط و از آن‌جا عازم نیویورک می‌شوند.»

دولت پادشاهی عمان، در میانجی‌گری برای آزاد شدن سارا شورد، شهروند آمریکایی که ۴۱۰ روز را در ایران در حبس گذرانده بود نقشی اساسی داشته‌است و سارا شورد پيش از ترک مسقط به سوی آمريکا با صدور بيانيه‌ای از دولت عمان به دليل ميانجی‌گری در سپردن وثيقه نيم ميليون دلاری برای آزادی‌اش تشکر کرد.

خانم شورد به همراه شین باوئر و جاش فتال، یکی از سه شهروند آمریکایی بود که حدود ۱۴ ماه پیش در نواحی مرزی عراق و ایران از سوی مرزبانان ایرانی بازداشت شده بودند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، تماس با مقام‌های وزارت خارجه عمان برای تأیید این خبر هنوز میسر نشده و مسعود شفیعی، وکیل مدافع سه شهروند آمریکایی به این خبرگزاری گفته که از سفر هیئت عمانی بی‌خبر است.

به گفته تحلیلگران، نقش میانجی‌گری سلطان‌نشین عمان بین ایران و آمریکا ریشه در مناسبات دیرین امنیتی و منطقه‌ای این کشور با ایران دارد.

خانم شورد که هفته گذشته «به دلایل انسان‌دوستانه» از زندان اوین رها شد روز جمعه به اتفاق مادرش و مادران دو زندانی دیگر در هتلی در نیویورک با رئیس جمهور ایران دیدار کرد، دیداری که به گفته خودش «بسیار انسانی و شخصی» بود.

شین باوئر، نامزد خانم شورد، و جاش فتال که در ژوئیه سال ۲۰۰۹، در بحبوحه حوادث انتخابات در ایران، در نزدیکی مرز ایران و عراق به اتفاق سارا شورد دستگیر شدند همچنان در حالی در زندان اوین به سر می‌برند که سایه اتهام جاسوسی بر سر آن‌هاست.

با این حال سارا شورد در هتل محل ملاقات خود با احمدی‌نژاد به خبرنگاران گفت که امیدوار است محمود احمدی‌نژاد برای آزادی دوستان او از نفوذ خود استفاده کند.

به نوشته آسوشیتدپرس، کارشناسان در آمریکا می‌گویند که سرنوشت نهایی باوئر و فتال بیشتر به نتیجه کشمکش‌های میان محمود احمدی‌نژاد و محافظه‌کاران قوه قضائیه بستگی دارد.

از سوی دیگر محمود احمدی‌نژاد پیشنهاد آزاد شدن ایرانیان زندانی در آمریکا را در قبال آزادی سارا شورد را مطرح کرده‌بود که این مسئله از سوی وزارت خارجه ایالات متحده رد شد.

مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره گفته‌است: «بین مورد ایرانیان زندانی در آمریکا که تفهیم اتهام شده‌اند و یا دوران محکومیت خود را می‌گذرانند، با شهروندان آمریکایی که بخاطر عبور از مرزی علامت‌گذاری نشده، دستگیر و بدون تفهیم اتهام زندانی شده‌اند، هیچ ارتباطی وجود ندارد.»

به گفته آقای احمدی‌نژاد، ایران فهرستی از ایرانیان بازداشت شده که در زندان‌های آمریکا به‌سر می‌برند را به پادشاه عمان ارائه کرده‌است.