ورود کاروان کمک‌رسانی «شریان حیاتی پنج» به باریکه غزه

شماری از کامیون‌های حامل کمک‌های انسان‌دوستانه در مرز رفح/ دی ماه ۸۷

کاروان «شریان حیاتی ۵» که از سوی سازمان اروپایی «زنده باد فلسطین» برای کمک به فلسطینی‌ها تدارک دیده شده بود، پنجشنبه وارد باریکه غزه شد. با این حال مصر حاضر نشد که به جرج گالووی، رهبر این سازمان و ۱۵ نفر دیگر از فعالان این سازمان اجازه عبور دهد و آنها را همچنان «شخصیت نامطلوب» اعلام کرد.

درهمین حال، حدود ۳۴۰ نفر دیگر از اعضای سازمان «زنده باد فلسطین» و سایر حامیان فلسطینی‌ها همراه با محموله‌های بزرگی از کمک‌های انسانی و تجهیزات پزشکی شامگاه پنجشنبه وارد غزه شدند.

محموله‌ها که با کشتی به بندر مصری العریش رسیده بود، تخلیه شد و از راه زمینی همراه با فعالان حامی فلسطینی‌ها از راه گذرگاه زمینی «رفح» به غزه انتقال یافت.

۳۰ نفر از افراد همراه کاروان، خود را با کشتی به بندر العریش رسانده بودند اما بیش از ۳۰۰ نفر دیگر، با هواپیما به مصر رسیدند، که آنها نیز با بارهای تخلیه شده، وارد غزه شدند.

مصر در ماه ژانویه گذشته جرج گالووی، نماینده پیشین مجلس عوام انگلیس و دوست نزدیک سران حماس، را به دلیل درگیری‌های خشونت‌بار افراد همراه کاروان «شریان حیاتی یک» با نیروهای مرزی مصر، دستگیر کرد و او را «عنصرنامطلوب» معرفی کرد و از خاک مصر اخراج نمود.

این بار نیز آقای گالووی همراه با کاروان «شریان حیاتی ۵» به سوریه رسیده بود تا ببیند که آیا مصر به او اجازه ورود می‌دهد یا خیر.

آقای گالووی هفته گذشته به دلیل آنچه که «تعهدات کاری» در بریتانیا نامید، به کشورش بازگشت و درمیان کاروان رسیده به غزه نبود.

به گزارش رسانه‌های مصری و وبسایت‌های فلسطینی، مصر به آقای گالووی اعلام کرده بود که او و ۱۵ نفر دیگر از فعالان سازمان «زنده باد فلسطین» را به خاک خود راه نخواهد داد.

در درگیری‌های ماه ژانویه، یک سرباز نیروهای مرزی مصر کشته شد. مصر فعالان سازمان «زنده‌باد فلسطین» را که اصرار در رفتن هرچه زودتر به غزه داشتند، به خشونت متهم کرده بود.

تدارکات برای ارسال کاروان «شریان حیاتی ۵» به غزه از ماه‌ها قبل آغاز شده بود. این کاروان ۱۲ سپتامبر سال گذشته میلادی از لندن خارج شد و سپس در شهرهایی در چند کشور دیگر اروپا مانند ایتالیا و یونان توقف کرد و سرانجام به ترکیه رسید و از راه ترکیه وارد بندر لاذقیه در سوریه شد.

در هرکشوری، افراد و محموله‌های بیشتری از سوی سازمان‌های محلی حامی فلسطینی‌ها به این کاروان افزوده شده بود. اعضای کاروان حدود دو هفته در سوریه در انتظار پاسخ مثبت مصر مانده بودند.

العریش نزدیک‌ترین بندر عربی به غزه است که تنها ۴۵ کیلومتر با غزه فاصله دارد.

انتقال افراد و محموله‌های کاروان این بار برخلاف بارهای گذشته با سرعت زیاد صورت گرفت هرچند که مرزبانان مصری یک شهروند تابع کشور آفریقایی موریتانی را که عضو کاروان بود، موقتاً نگاهداشتند تا مدارک او را بررسی کنند و ۱۲ شهروند دیگر موریتانی برای همبستگی با هموطن خود، در بخش مصری گذرگاه ماندند.

سازمان «زنده‌باد فلسطین» به رهبری جرج گالووی، یکی از نهادهای متعدد حامی فلسطینی‌ها در بریتانیاست که در یکسال اخیر در تدارکات ارسال کاروان‌های کمک به غزه فعالیت گسترده داشته است.

آقای گالووی یکی از چهره‌های سرشناس در مبارزه جهانی با اسرائیل است و معتقد به لزوم نزدیکی به سازمان حماس است.

بسیاری از افراد این سازمان سرنشینان کشتی ترکیه‌ای ماوی مرمره بودند که در ۳۱ ماه مه امسال با نیروی دریایی اسرائیل، هنگام اصرار کشتی ترکیه در رسیدن به بندر غزه، در یک رخداد خشونت‌بار درگیر شدند.

اسماعیل هنیه، نخست‌وزیر حماس در غزه، با استقبال از اعضای کاروان «شریان حیاتی ۵» گفت که فلسطینی‌ها حامیان دلاوری در سراسر جهان دارند و به خاطر فعالیت پیگیرانه آنهاست که فلسطینی‌ها به ادامه مبارزه با اسرائیل دلگرم می‌شوند.

احمد یوسف، یک سخنگوی دولت حماس، نیز گفت که کاروان «شریان حیاتی ۵» شامل ۱۳۷ دستگاه کامیون حامل کمک‌های انسانی و تجهیزات پزشکی و آمبولانس‌های دست دوم برای درمانگاه‌های غزه است.

غزه از تابستان ۲۰۰۷ که حماس بر این باریکه مسلط شد، به محاصره اسرائیل درآمد. اما در نتیجه انتقادهای جهانی از اسرائیل درپی ماجرای کشتی ترکیه‌ای ماوی مرمره، اسرائیل ۲۰ ژوئن امسال محاصره زمینی غزه را کاهش داد.

به رغم این موضوع اسرائیل همچنان می‌گوید که کشتی‌ها نمی‌توانند آزادانه وارد غزه شوند زیرا ممکن است که اسلحه و نیرو برای سازمان‌های مسلح فلسطینی بفرستند.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، سه‌شنبه در یک سخنرانی در بیت‌المقدس گفت که اسرائیل پنج سال پیش از غزه خارج شد و غزه اکنون در اختیار ایران قرار گرفته و ایران با اسرائیل در غزه همسایه شده است.