لغو مذاکرات راهبردی بریتانیا و اسرائیل تحت تأثیر احکام دادگاه‌های بریتانیا

ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا (راست)، و اهود باراک وزیر دفاع اسرائیل

ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا که به اسرائیل سفر کرده، در حالی پنجشنبه با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور دیدار کرد که اسرائیل با تأکید بر ناخشنودی از احتمال دستگیر شدن دولتمردان و فرماندهان ارتش اسرائیل در سفرهای‌شان به بریتانیا، مذاکرات راهبردی را که قرار بود میان دو کشور، به‌ویژه درباره ایران انجام شود، لغو کرد.

اَویگدور لیبرمن، وزیر خارجه اسرائیل همزمان با ورود همتای بریتانیایی او به منطقه دستور داد تا هنگامی که دادگاه‌های بریتانیا برای دستگیری دولتمردان و فرماندهان ارتش اسرائیل حکم جلب صادر می‌کنند، مذاکرات راهبردی اسرائیل - بریتانیا انجام نشود.

رسانه‌های اسرائیل نوشتند که این دستور آقای لیبرمن، «غافلگیر کننده» بود و در حالی به آگاهی ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا رسید که آقای هیگ چهارشنبه در حال مذاکرات با مقام‌های تشکیلات خودگردان فلسطینی در رام‌الله، و تنها ساعاتی قبل از آمدنش به بیت‌المقدس بود.

روزنامه‌های اسرائیلی هاآرتص و جروزالم پست سه‌شنبه نوشته بودند که آقای ویلیام هیگ در طول اقامت خود در اسرائیل، در مذاکراتی با مئیر داگان، رئیس موساد و سایر مسئولان نهادهای اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل، آخرین اطلاعات بریتانیا را در مورد برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در اختیار اسرائیل خواهد گذاشت و متقابلاً آخرین ارزیابی‌های نهادهای اسرائیلی درباره طرح‌های اتمی ایران و نگاه اسرائیل به میزان مؤثر بودن تحریم‌های جامعه جهانی علیه ایران را دریافت خواهد کرد.

وزارت خارجه اسرائیل خواهان آن است که دولت بریتانیا «قول پیشین» خود را در مورد مقابله با صدور احکام دستگیری مقامات اسرائیلی به هنگام حضورشان در بریتانیا عملی کند.

این قول از سوی گوردون براون، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا داده شده بود. آقای براون و دولت وقت لندن گفته بودند که آنها نیز با برخی احکام جلب علیه مقام‌های بلندپایه اسرائیلی که دادگاههای بریتانیا صادر کرده‌اند، مخالف بوده‌اند.

نخست‌وزیر پیشین بریتانیا برای نشان دادن مخالفت جدی خود با این احکام، خانم تسیپی لیونی، وزیر خارجه پیشین اسرائیل را رسماً به بریتانیا دعوت کرد تا از او «دلجویی» کرده باشد.

سال گذشته یک دادگاه بریتانیا بر اساس درخواست یک خانواده فلسطینی حکم داده بود که اگر خانم لیونی به بریتانیا سفر کند، دستگیر شود.

این حکم علیه خانم لیونی به دلیل تصمیمات او در زمان پست وزارت خارجه و به خاطر حمایتش از عملیات جنگی «سرب مذاب» صادر شده بود.

در چارچوب عملیات «سرب مذاب»، ارتش اسرائیل در ژانویه ۲۰۰۸ به غزه حمله کرد تا از دید خود، موجب قطع حملات راکتی از غزه به شهرهای جنوبی اسرائیل شود.

اما خانم لیونی تنها مقام اسرائیلی نیست که دادگاه‌های بریتانیا علیه او حکم جلب صادر کرده‌اند.

پیش از حکم علیه خانم لیونی، ژنرال دوران احتیاط ارتش اسرائیل آلموگ نیز در جریان سفر به بریتانیا، نتوانست حتی از هواپیمای مسافربری اسرائیلی «العال» که با آن از تل آویو به لندن رسیده بود، پا بیرون بگذارد.

مقامات سفارت اسرائیل در بریتانیا به ژنرال آلموگ اطلاع دادند اگر از هواپیما خارج شود، توسط پلیس بریتانیا بر اساس یک حکم جلب که دادگاه بریتانیا به درخواست یک فلسطینی صادر کرده، دستگیر خواهد شد. ژنرال الموگ در آن هواپیما ماند و در پرواز بازگشت، او نیز به تل‌آویو رفت.

در آغاز هفته جاری نیز، دان مریدور، وزیر اطلاعات اسرائیل نتوانسته بود سفر خود به بریتانیا را عملی کند.

رسانه‌های اسرائیل گفتند که آقای مریدور نیز به دلیل احتمال دستگیر شدن طبق حکمی که سازمان‌های مدافع حقوق فلسطینی‌ها از دادگاه بریتانیا گرفته‌اند، سفر خود را به لندن لغو کرده است.

مقامات اسرائیل می‌گویند که همه احکام دادگاه‌های بریتانیا، به درخواست وکلای مدافع سازمان‌های مدافع فلسطینی‌ها در بریتانیا صادر شده است.

دولت حماس در غزه تأیید می‌کند که در تعقیب دولتمردان و فرماندهان کنونی و پیشین اسرائیل نقش مهمی دارد.

وزارت دادگستری دولت حماس نهاد ویژه‌ای برای ارائه شکواییه علیه دولتمردان و فرماندهان اسرائیلی به دادگاه‌های برخی از کشورهای اروپا، به‌ویژه بریتانیا، برپا کرده است.

ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا، چهارشنبه گفته بود که دولت دیوید کامرون، نخست‌وزیر جدید بریتانیا، پیش‌نویس لایحه‌ای را تنظیم کرده است که به زودی به پارلمان بریتانیا ارائه خواهد شد و براساس آن، دادگاه‌های این کشور نخواهند توانست براساس هر شکواییه‌ای، علیه مقامات اسرائیلی حکم جلب صادر کنند.

وزیر خارجه بریتانیا افزود که دولت جدید این کشور با درخواست‌های اسرائیلی در این زمینه هم نظر و «شریک نگرانی‌های اسرائیل است».

وزارت خارجه بریتانیا نیز چهارشنبه با انتشار بیانیه‌ای در لندن، با تأکید بر تلاش دولت دیوید کامرون برای رفع «نگرانی‌های» اسرائیل، اعلام داشت که موعد جدید مذاکرات راهبردی دو کشور به زودی تعیین می‌شود.

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل اعلام کرد که در ملاقات پنجشنبه بنیامین نتانیاهو با وزیر خارجه بریتانیا «تلاش‌های صلح خاورمیانه» اساس مذاکرات بوده است.

اهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل نیز در ملاقات جداگانه روز پنجشنبه با وزیر خارجه بریتانیا گفت «امیدوار» است که در هفته‌های آینده راه‌حلی برای از سرگیری دوباره مذاکرات مستقیم اسرائیلی - فلسطینی به دست آید.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، و ریاض المالکی، وزیر خارجه دولت فلسطینی، چهارشنبه در ملاقات با وزیر خارجه بریتانیا به او گفتند که اصرار اسرائیل برای ادامه ساخت و سازها در شرق بیت‌المقدس و کرانه باختری بخت روند صلح را از بین می‌برد.

سلام فیاض، نخست‌وزیر فلسطینی نیز چهارشنبه به ویلیام هیگ گفته بود که «کلید صلح و ثبات خاورمیانه در رسیدن کشور فلسطین به استقلال است».