جایزه صدیقه دولت‌آبادی امسال برنده‌ای نداشت

  • نازی عظیما

تندیس (راست) و تصویر صدیقه دولت‌آبادی

روز شنبه ۱۷ اسفند ماه، مراسم اهدای جایزه تندیس صدیقه دولت‌آبادی در کتابخانه صدیقه دولت‌آبادی برگزار شد.

منصوره شجاعی از اعضای مرکز فرهنگی زنان و عضو کتابخانه صدیقه دولت‌آبادی در گفتگو با رادیو فردا درباره این مراسم گفت: «این پنجمین دوره این جایزه است که برگزار می شود. از ۵ سال پیش همزمان با تاسیس کتابخانه صدیقه دولت آبادی، اعلام شد که از این پس در حوزه مطالعات زنان، بهترین کتاب برگزیده انتخاب می شود. تا سه دوره این جایزه فقط به حوزه مطالعات زنان تعلق می گرفت و از پارسال که چهارمین دوره بود، ادبیات هم اضافه شد. پارسال تنها به تقدیر از زنان نویسنده اکتفا شد.»

رادیو فردا: ضرورت ایجاد چنین جایزه‌ای چه بود و چرا به نام صدیقه دولت آبادی؟

منصوره شجاعی: در سال‌های گذشته بنیادهای جایزه زیاد داشتیم ولی در این حوزه که مستقلاً به زنان جایزه داده شود و نگاه زنانه و رویکرد زنانه در معیارهای داوری آن جایزه باشد، صدیقه دولت‌آبادی بدعتگذار بود یعنی کتابخانه و جایزه این بدعت را در دنیای کتاب و کتابخوانی گذاشت.

زمان برگزاری این مراسم چگونه انتخاب شده است؟

این مراسم همیشه در هفته‌ای است که برای روز جهانی زن برگزار می‌شود.

مراسم کجا برگزار می‌شود؟

بنیاد این جایزه همزمان با تأسیس کتابخانه در سال ۱۳۸۳ در کتابخانه صدیقه دولت آبادی شکل گرفت. البته تا دو سال پیش این کتابخانه زیر نظر مرکز فرهنگی زنان اداره می شد. از دو سال پیش تاحالا از نظر حقوقی زیرمجموعه نشر روشنگران شده است.

این جایزه امسال به چه کتابی داده خواهد شد؟

دو گروه داوری یکی در حوزه مطالعات زنان و یکی در حوزه ادبیات داستانی، کل انتشارات سال گذشته را بررسی کردند و امسال هیچکدام از آثار منتشر شده نتوانست جایزه بگیرد. این را ما تنها به گردن محققان و نویسندگان نمی بینیم. اگر کتابی در بازار نیست، این شرایط بر کل جامعه حاکم است. شرایطی که در وزارت کشور حاکم است، پس زدن یک سری محقق و نویسنده از بازار کار، نشر و پژوهش حاصلش این می شود که جایزه امسال به کسی تعلق نگیرد.

مراسم اهدای جایزه تندیس صدیقه دولت آبادی در آستانه روز هشتم مارس یا روز جهانی زن از ساعت ۵ تا ۷ بعد از ظهر شنبه در محل این کتابخانه برگزار شد. مراسم اهدای جایزه‌ای که امسال کتاب درخور خود را نیافت.