فرمانده سپاه تهران: در حوادث انتخاباتی، ۱۲ مدعی عضویت در بسیج بازداشت شده‌اند

سردار همدانی؛ فرمانده جديد سپاه تهران بزرگ

سرتیپ پاسدار حسین همدانی، فرمانده سپاه تهران بزرگ از بازداشت برخی از «افراد نفوذی» که در درگیری‌های پس از انتخابات ریاست چمهوری ایران، به عنوان بسیجی وارد عمل شده بودند، خبر داده است.

آقای همدانی بدون اشاره به جزئیات بیشتر به خبرگزاری مهر گفته است که در ایام درگیری‌های پس از انتخابات «تعداد ۱۲ نفر که با کاور بسیج در قالب بسیجی خود را معرفی کرده بودند، دستگیر شده‌اند که پرونده آنها در مراجع قضایی در حال پیگیری است».

این مقام ارشد سپاه پاسداران اضافه کرده است که افراد بازداشت شده هیچگونه سابقه فعالیتی در بسیج ندارند، اما خود را به عنوان بسیجی معرفی کرده‌اند.

در جریان رویدادهای پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران، نیروی بسیج نقش عمده‌ای در سرکوب معترضان ایفا کرد و تصاویری هم از شلیک مستقیم نیروهای بسیج به سوی مردم در راهپیمایی‌های مسالمت‌آمیز پس از انتخابات در شبکه‌های مختلف خبری منتشر شد.

شرکت بسیج در برخورد سازمان‌یافته نیروهای دولتی با معترضان به نتایج انتخابات در سطحی بود که چندی پیش فرمانده کل سپاه پاسداران، سرلشکر پاسدار جعفری اعلام کرد که رهبر جمهوری اسلامی از بسیج و سپاه به دلیل نقش برجسته آنها در سرکوب تظاهرات معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران تشکر کرده است.

آقای جعفری در اظهارات دیگری برخورد نیروهای بسیج و سپاه با معترضان به نتایج انتخابات را تعیین کننده خوانده و گفته بود که «با حضور گسترده نیروها، ناآرامی‌های اخیر که با وابستگی به بیگانه و برنامه‌ریزی‌های گسترده انجام می‌شد، ظرف مدت یک هفته خنثی و اوضاع به کنترل ما درآمد».

علاوه بر این عبدالله عراقی، فرمانده پیشین سپاه تهران بزرگ، هم با اشاره به اینکه از ۲۵ خردادماه تا ۲۵ مردادماه مسئوليت امنیت پایتخت برعهده سپاه و نيروهای بسيجی بود، مسئولیت شلیک مستقیم به سوی مردم از پایگاه ۱۱۷ مقداد در میدان آزادی در روز ۲۵ خرداد را پذیرفته بود و اذعان کرده بود که بسیجیان به دنبال تأکید وی به فردی که از دکل مخابرات در مقابل این پایگاه بالا رفته بود شلیک کرده‌اند.

با این حال اکنون جانشین آقای عراقی در سپاه تهران در پاسخ به سؤالی در خصوص تیراندازی‌های صورت گرفته در جریانات پس از انتخابات و اینکه گفته می‌شود، برخی از این تیراندازی‌ها از پایگاه‌های بسیج بوده، گفته است: «آنچه که مسلم است برخی افراد در قالب عوامل نفوذی در این خصوص دخیل بوده‌اند که پرونده آنها در محاکم قضایی در حال بررسی است».

به گفته فرمانده کنونی سپاه تهران بزرگ، بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد که «افراد نفوذی نه بسیجی و نه طرفدار کاندیداهای مطرح در انتخابات ریاست جمهوری بوده‌اند، بلکه همان افردای بوده‌اند که پرونده آنها در دادگاه انقلاب درحال بررسی است».

آقای همدانی همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا با بسیجیان متخلف در حوادث پس از انتخابات برخورد صورت گرفته است، گفته است که «در این ایام اگر فردی در قالب سازمان بسیج دست به تخلفی زده باشد و فرمانده وی نیز او را کنترل نکرده باشد، هم فرمانده و هم شخص متخلف بازخواست خواهند شد».

حضور نیروهای بسیجی در سرکوب اعتراض‌ها به نتایج انتخابات اخیر مورد انتقاد شدید سازمان‌های مدافع حقوق بشر و شخصیت‌های اصلاح‌طلب قرار گرفته است و در تازه‌ترین واکنش‌ها میرحسین موسوی در بیانیه‌ای به مناسبت سالروز تأسیس بسیج، از این نیروی نظامی خواسته است که خود را در برابر مردم قرار ندهد و تصریح کرده است که «جیره خوار دولت بودن» و سرکوب مردم با فلسفه وجودی بسیج در تعارض است.

در زمینه حضور نیروهای بسیج در برخورد با اعتراض‌های پس از انتخابات، مقامات جمهوری اسلامی از جمله محمدعلی جعفری و محمود احمدی‌نژاد، در اظهار نظرهایی متعدد مدعی هستند که بیشتر کشته‌شدگان در وقایع پس از انتخابات از نیروهای بسیجی هستند، گرچه آمار ارائه شده از سوی این مسئولان متناقض است.

این در حالی است که در اظهارات هیچیک از مراجع رسمی جمهوری اسلامی تاکنون به اسامی بسیجیانی که گفته می‌شود در وقایع اخیر کشته شده‌اند، اشاره نشده است.