ابراز نگرانی شورای امنیت نسبت به ناآرامی‌های بیت‌المقدس

دو سرباز اسرائیلی در منطقه باستانی شرق بیت‌المقدس، در جریان درگیری با جوانان فلسطینی

در پی تداوم ناآرامی‌ها در منطقه باستانی شرق بیت‌المقدس (اورشلیم) که در طول روز جمعه به زد و خورد میان جوانان فلسطینی با نیروهای پلیس اسرائیلی منجر شد، شورای امنیت سازمان ملل متحد با صدور بیانیه‌ای از این وضعیت ابراز نگرانی کرد.

شورای امنیت درنشست شامگاه جمعه خود ازطرفین اسرائیلی – فلسطینی خواست شکیبا باشند و از دست زدن به اقدامات تحریک آمیزخودداری کنند. این بیانیه ملایم‌تر از متن پیشنهادی اولیه است و اسرائیل را مقصر نمی‌داند.

نشست شورای امنیت جمعه در پشت درهای بسته برگزار شد و سفیر گابن در سازمان ملل که در ماه مارس رئیس دوره‌ای شورای امنیت است، با قرائت بیانیه شورا، بر ضرورت از سرگیری مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینی‌ها تأکید کرد.

رئیس دوره‌ای شورای امنیت گفت که همه اعضای دائم و غیردائم شورا از تداوم ناآرامی‌ها در اماکن باستانی اورشلیم نگرانند.

ایالات متحده آمریکا در حالی که با صدور این بیانیه مخالفت نکرده، اعلام کرده است که با صدور این بیانیه موافق نبوده است.

در این زمینه یک مقام ارشد آمریکایی به رویترز گفت: «صدور بیانیه که ناشی از خودداری آمریکا از اعمال حق وتو بود، به خاطر یک سوتفاهم اداری منتشر شد».

خانم سوزان رایس، نماینده آمریکا در سازمان ملل در نشست حضور نداشت و یکی از دستیاران او هدایت هیئت آمریکایی را بر عهده داشت.

رسیدگی به موضوع ناآرامی‌ها از قبل در دستور کار شورا نبود اما در آخرین لحظه، ارائه شد و آمریکا می‌گوید که از ارائه غیرمنتظره پیشنهاد بحث درباره رخدادهای شرق اورشلیم غافلگیر شده است.

در همین حال ریاض منصور، نماینده ناظر فلسطینی در سازمان ملل از صدور بیانیه و اینکه آمریکا مانع از آن نشد، ابراز خشنودی کرد.

دفتر ریاست تشکیلات فلسطینی جمعه با صدور بیانیه‌ای، از دولت آمریکا خواسته بود که «از ماجراجویی‌های شتابزده اسرائیل که می‌تواند منطقه را به کام جنگ ببرد و عواقبی تلخ برای صلح و ثبات منطقه و حتی جهان داشته باشد، جلوگیری کند».

نیروهای پلیس اسرائیل ظهر جمعه با مشاهده سنگ‌پرانی‌های گسترده جوانان عرب که از محوطه نماز در مسجد الاقصی باز می‌گشتند، وارد کوی و برزن‌های باریک و باستانی این محله شدند.

درگیری‌ها تا ساعاتی ادامه یافت و حدود ۶۰ فلسطینی و نیز ۲۰ عضو پلیس اسرائیل زخمی شدند. منابع پزشکی جراحت اکثر افراد دو طرف را سطحی توصیف کردند اما جراحت یک دختر ۱۷ ساله عرب وخیم گزارش شده است.


اسحاق اهرونوویچ، وزیر کشور اسرائیل، حماس و یک جنبش عرب‌های اسرائیلی را «آتش بیار معرکه» معرفی کرد.

میترا فرهمند، خبرنگار رادیو فردا در منطقه که شامگاه جمعه ازشرق بیت‌المقدس دیدارکرده، می‌گوید که آرامش به اماکن اسلامی و سایراماکن مذهبی و باستانی بازگشته، و در بخش ارامنه شماری از رستوران‌ها با حضور گردشگران و زائران خارجی و حتی اسرائیلی‌ها باز بودند و زندگی عادی ظاهراً در جریان است. اما فلسطینی‌ها تأکید داشتند که هر آن، آماده تجدید مبارزه هستند.

دور تازه ناآرامی‌ها از دو هفته پیش، در واکنش به یک تصمیم دولت اسرائیل آغاز شد. دولت نتانیاهو اعلام کرده که آرامگاه حضرت ابراهیم در شهر الخلیل (حبرون) و آرامگاه حضرت راحیل، مادر حضرت یوسف پیامبر، در شهر بیت لحم، در شمار میراث باستانی قوم یهود است و باید مرمت و نگاهداری شود.

فلسطینی‌ها آرامگاه حضرت ابراهیم را «حرم ابراهیمی» می‌نامند. بر روی قبه و بارگاه حضرت راحیل نیز از دیرباز مسجدی بنام «بلال» ساخته شده، که فلسطینی‌ها آن را مقدس می‌دانند.

دولت سلام فیاض در اعتراض به این تصمیم دولت اسرائیل، نشست ویژه‌ای را در شهر الخلیل برگزار کرد.

بیشترین ناآرامی‌ها نیز در الخلیل روی داده است و علاوه بر آن حماس و جهاد اسلامی فلسطین نیز تظاهرات متعددی را درغزه برگزار کرده‌اند.

تصمیم دولت اسرائیل با اعتراض کشورهای عرب روبه‌رو شد و آمریکا نیز هفته گذشته از اسرائیل خواست در تصمیم خود در قبال اماکن مقدسه، حساسیت فلسطینی‌ها را در نظر بگیرد.

با این حال دفتر نخست‌وزیری اسرائیل هفته گذشته در بیانیه‌ای تأکید کرد که فلسطینی‌ها دچارسؤتفاهم شده‌اند.

بیانیه دولت نتانیاهو می‌گوید که این دولت «قصدی برای مصادره دو مکان باستانی یاد شده ندارد و صرفاً خواهان مرمت و نگاهداری شایسته آنهاست، و اسرائیل واقف است که این اماکن برای مسلمانان نیز مقدس است و پیروان همه مذاهب می‌توانند آزادانه به نیایش در اماکن مقدسه بپردازند».

رخدادهای شرق بیت‌المقدس در حالی است که شواهد نشان می‌دهد روند صلح خاورمیانه پس از ۱۵ ماه رکود، این هفته از سر گرفته می‌شود.