کلینتون خواستار آزادی همه زندانیان سیاسی در ایران شد

خانم کلینتون در نخستین سالگرد انتخابات ریاست جمهوری ایران که اعتراض به نتایج آن با سرکوب شدید نیروهای امنیتی روبه‌رو شد، تأکید کرده است که [حکومت] ایران همچنان به نقض و انکار حقوق اساسی و بنیادین شهروندانش ادامه می‌دهد.

هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، روز شنبه در بیانیه‌ای از ایران خواست تا ضمن پایبندی به تعهدات بین‌المللی‌اش، همه زندانیان سیاسی و همچنین سه آمریکایی که نزدیک به یکسال است در زندان‌های ایران به سر می‌برند، را آزاد کند.

خانم کلینتون در نخستین سالگرد انتخابات ریاست جمهوری ایران که اعتراض به نتایج آن با سرکوب شدید نیروهای امنیتی روبه‌رو شد، تأکید کرده است که [حکومت] ایران همچنان به نقض و انکار حقوق اساسی و بنیادین شهروندانش ادامه می‌دهد.

بیانیه خانم کلینتون در حالی صادر می‌شود که تجمع مخالفان دولت در تهران روز شنبه بار دیگر با دخالت نیروهای امنیتی و نظامی به خشونت گرایید و پلیس ایران نیز از بازداشت بیش از ۹۰ نفر در جریان وقایع روز گذشته تهران خبر داده است.

در یکسالی که از برگزاری انتخابات مناقشه‌برانگیز ریاست جمهوری دهم می‌گذرد، ده‌ها نفر جان خود را در جریان اعتراض‌های مداوم به نتایج اعلام شده این انتخابات از دست داده‌اند و مقام‌های قضایی و امنیتی تأیید کرده‌اند که تنها در یک ماه اول نزدیک به چهار هزار نفر بازداشت شده‌اند.

این بازداشت‌ها که از نخستین ساعات اعلام نتایج انتخابات در شامگاه ۲۲ خرداد ۸۸ آغاز شد، صدها تن از روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی و مدنی ایران را شامل می‌شود و بسیاری از این چهره‌ها پس از برگزاری دادگاه‌های گروهی یا انفرادی به احکام سنگین و حبس‌های طویل‌المدت روبه‌رو شده‌اند.

برخی از بازداشت‌شدگان نیز پس از مواجه با اتهام محاربه از طریق عضویت در گروه‌های مخالف جمهوری اسلامی، به اعدام محکوم شده‌اند.

وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیه خود یادآور شده است که یکسال پس از این انتخابات، بسیاری از زندانیان سیاسی همچنان در زندان به سر می‌برند و و برخی «تنها به دلیل بیان نظرات‌شان» به مجازات مرگ محکوم شده‌اند.

وی افزوده است که برخی از فعالان جامعه مدنی ایران نیز گر چه در زندان نیستند اما با اشکال دیگری از فشار مواجه می‌شوند.

خانم کلینتون از رهبران جمهوری اسلامی خواسته است تا با عمل به تعهدات ملی و بين‌المللی خود، به حقوق انسانی شهروندان ايران احترام بگذارد.

این مقام آمریکایی در بخشی از این بیانیه خواستار آزادی سریع همه مدافعان حقوق بشری که در زندان‌های جمهوری اسلامی به سر می‌برند شده است و از جمله به شیوا نظرآهاری، نرگس محمدی، عمادالدین باقی، کوهیار گودرزی، بهاره هدایت، میلاد اسدی و محبوبه کرمی اشاره کرده است.

در این بیانیه همچنین از دولت ایران خواسته شده است «سه کوهنورد آمریکایی» را که از مرداد ماه گذشته تا کنون «بدون هیچ اتهامی در زندان» به سر می‌برند را آزاد کند و در مورد وضعیت رابرت لوینسون شهروند آمریکایی که در سال ۲۰۰۷ در ایران ناپدید شده است، اطلاعات لازم را ارائه کند.

وزیر خارجه آمریکا همچنین با تکرار این موضوع که دولتش آماده همکاری با ایران در همه زمینه‌ها، مبتنی بر دیپلماسی و احترام متقابل، است تصریح کرده است: «ما همچنان بحث دفاع از آزادی‌های اساسی انسانی و حمایت از کسانی که در سراسر جهان در پی دستیابی به حقوق جهانی خود هستند، را ادامه خواهیم داد.»

پیشتر نیز کاترین اشتون، مسئول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای با تأکید بر وخیم شدن وضعیت حقوق بشر در ایران در یک سال پس از انتخابات، تأکید کرده بود که کشورهای اروپایی مردم ایران را فراموش نکرده‌اند.

خانم اشتون در این بیانیه از مقام‌های جمهوری اسلامی خواسته بود تا به «آزادی بیان» احترام گذارند و به شهروندان ایرانی اجازه «ارتباط آزاد و دریافت اطلاعات از راه تلویزیون و رادیوهای ماهواره‌ای و اینترنت» را بدهند.