سنتکام، ستاد فرماندهی نیروهای مرکزی آمریکا روز ۲۳ خرداد در بیانیهای ادعا کرد که یک قایق نظامی ایرانی یک مین چسبان منفجر نشده را از بدنه نفتکش ژاپنی کوکوکا کاریجس جدا کرده است.
بعدتر در ۲۷ خرداد، پنتاگون تصاویر جدیدی از «نقش ایران در حمله به نفتکشها» منتشر کرد که از جمله «بقایای مین عمل نکرده» بر بدنه نفتکش ژاپنی را نشان میدهد.
اما مین چسبان چیست؟ و آیا ایران چنین تسلیحاتی دارد؟
مین لیمپت که در ایران به مین چسبان معروف است، به خاطر شباهتش به جانداران دریایی مخروطی شکلی از تیره حلزونها که به صخرهها میچسبند، این نام را بر خود دارد. اين کلمه در زبان انگلیسی به معنای حلزون دریایی (یا خارهچسب) است.
بیشتر در این باره: ترامپ: ایران عامل حمله به نفتکشها در دریای عمان استاین مینها نوعی تسلیحات حاوی مواد منفجره است که آهن رباهای بسیار قوی دارد و با کمک این آهن رباها میتوان آن را به بدنه هر شناور یا خودرویی چسباند. مینهای چسبان را میتوان متناسب با نوع طراحی و ساخت آن، به شیوههای مختلفی فعال کرد، یا به وسیله جریان الکتریسته و استفاده از زمانسنج و یا به شیوه مکانیکی که در آن مین پس از فاصله معینی منفجر میشود.
در جنگ جهانی دوم کماندوها و واحدهای نیروی مخصوص در نبردها و عملیات دریایی به صورت گستردهای از مینهای چسبان استفاده میکردند. در سال ۱۹۴۳ نیروی دریایی سلطنتی استرالیا، عمیات «جیویک» را به وسيله این نوع تسلیحات انجام داد.
کماندوهای نیروی دریایی استرالیا با استفاده از یک قایق موتوری کوچک خود را به شکل ماهیگیران محلی درآورده و توانستند به بندرگاه سنگاپور که در اشغال ارتش ژاپن بود، رخنه کنند. آنها در تاریکی شب مینهای لیمپت را به بدنه کشتیهای ژاپنی چسباندند. در نتیجه این عملیات حداقل شش شناور جنگی ژاپن غرق شد.
خبرگزاری فارس در مهر ماه ۹۴، گزارشی در مورد نمایشگاه نیروی دریایی سپاه پاسداران منتشر کرد. به گفته نیروی دریایی سپاه پاسداران این نمایشگاه که در زمینی به مساحت ۱۳۰ هکتار در شمال تهران بر پا شده بود «بزرگترین و وسیعترین» مورد از این گونه نمایشگاهها بود.
در این گزارش تسلیحات گوناگون نیروی دریایی سپاه پاسداران از جمله انواع موشکها را پوشش داد که برخی با شعارهای ایدئولوژیک علیه آمریکا تزیین شده بودند. در این گزارش به مینهای چسبان نیز اشاره شده است.
بر اساس اطلاعات مندرج در پوستر نمایشگاه، این مینها توسط بخش سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی دریایی سپاه پاسداران تولید میشوند. وزن این مینها ۴۲ کیلوگرم، قطر آنها ۵۵ سانتیمتر و ارتفاع آنها ۳۲ سانتیمتر است، و از آلومینیوم و کامپوزیت ساخته میشوند.
در اردیبهشت سال ۸۹ نیز خبرگزاری ایسنا از رزمایش نیروهای ایرانی با حضور ناظرانی از کشورهای عراق، قطر و عمان گزارشی منتشر کرد. در این گزارش گفته شد که یکی از تمرینهای رزمایش که در دریای عمان برگزار شد، نصب مینهای چسبان روی «اهداف از پیش تعیین شده» است.
در شهریور ماه سال ۹۷ نیز بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانههای ایران، مینهای چسبان از جمله تجهیزاتی بود که در رژه نیروهای مسلح توسط نیروی دریایی ارتش به نمایش درآمد. همین مینها در مراسم رژه روز ارتش در ۲۹ فروردین ۹۸ نیز از تجهیزات به نمایش درآمده بود.
تصاویری که ارتش آمریکا منتشر کرده یک حفره مثلثی شکل را بر بدنه نفتکش ژاپنی کوکوکا کاریجس نشان میدهد. ایران اما حمله به دو نفتکش در آبهای دریای عمان در روز پنجشنبه را تکذیب کرده است.