در حالی که رسانههای ایران و همچنین شمار زیادی از تحلیلگران به معیشت سخت ایرانیان در سالهای اخیر اشاره میکنند و علاوه بر تحریمهای آمریکا، هزینه سنگین اقدامات منطقهای جمهوری اسلامی را از جمله عوامل چالشهای اقتصادی اخیر میدانند، به نظر میرسد تغییری در رویکرد مقامهای جمهوری اسلامی درباره این هزینهها روی نداده است.
در یکی از تازهترین موارد، خبرگزاری چینی شینهُوا چندی پیش بر اساس اخبار دفتر خود در غزه گزارش داد که جمهوری اسلامی ایران در مراسمی که پیش از «روز قدس» در غزه برگزار شد، مبلغ ۶۵۱ هزار دلار بین خانوادههای فلسطینی غزه توزیع کرده است.
مراسم یادشده هر سال در آخرین شب جمعه ماه رمضان برگزار میشود و از دیرباز به نام «شب جمعه یتیم» معروف بوده است.
در مراسمی که امسال در غزه برگزار شد علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، نیز به صورت ویدئویی صحبت کرد و از جمله بشدت به «معامله قرن» تاخت.
شمخانی در سخنانش خطاب به خانوادههای فعالان حماس و جهاد اسلامی غزه به مبلغ ۶۵۱ هزار دلار اشارهای نکرد اما گفت: «جمهوری اسلامی ایران به رغم همه فشارهای سیاسی و اقتصادی که متحمل میشود از مقاومت مردم فلسطین دفاع میکند و چنین دفاعی را وظیفه شرعی خود میداند».
یحیی سنوار، رهبر داخلی حماس، نیز در همان مراسم گفت: زمانی که همه کشورهای عربی غزه را رها کردند، تنها ایران است که همواره به فلسطینیان کمک واقعی کرده و دانش فنی آنها را ارتقا داده است.
سنوار همچنین احتمالا درباره تقویت توان راکتی حماس و جهاد اسلامی فلسطین گفت: «بدون حمایت ایران ما نمیتوانستیم با قدرت ایستادگی کنیم».
به گزارش خبرگزاری شینهوا، ۶۵۱ هزار دلار هدیه جدید ایران در آستانه «روز قدس» بین ۱۵۴۰ خانواده فلسطینیان کشتهشده توزیع شد: ۶۰۰ دلار به خانواده فلسطینیان کشتهشده متأهل و ۲۰۰ دلار به خانواده کشتهشدگان مجرد.
وبسایت المانیتور نیز شمار خانوادههای فلسطینی بهرهمند از هدیه جدید جمهوری اسلامی را ۱۷۰۰ خانواده ذکر کرد و نوشت برخلاف برخی تحلیلها، کمک ایران به غزه «ظاهرا هیچگاه قطع نشده است».
المانیتور با اشاره به تداوم اختلاف بین حماس و فتح گزارش داده است که عزام الاحمد، عضو کمیته مرکزی فتح، سال گذشته هنگامی که جمهوری اسلامی مبالغی به غزه فرستاده بود، تهران را متهم کرد که «عامل اصلی» ادامه دو دستگی بین فلسطینیان است.
به نوشته این وبسایت که مقر آن در واشینگتن است، از سال ۲۰۱۵ که جمهوری اسلامی درگیر رخدادهای سوریه، یمن و عراق شد بخشی از کمکهایش به خانوادههای فلسطینی دچار وقفه شد اما سامی ابو عیده، مسئول کمیته شهید در غزه، گفته است که کمکهای مالی ایران از سرگرفته شده و این کمکها هر سه ماه یک بار در اختیار هفتهزار خانواده در غزه و دوهزار خانواده در کرانه باختری گذاشته میشود.
سامی ابو عیده همچنین گفته است که ایران در نوامبر ۲۰۱۸ مبلغ دو میلیون دلار در اختیار فلسطینیان گذاشت که به گفته او «در مقایسه با کمکهای سالهای گذشته ایران، مبلغ کوچکی محسوب میشد».
گروه حماس حدود شش ماه پیش و در آغاز سال نو میلادی از صدها خانه ساختهشده با پول ایران برای زندانیان آزادشده این سازمان از زندانهای اسرائیل رونمایی کرد و شماری از این خانهها را به قید قرعه به آنها داد.
خبر کمکهای اخیر جمهوری اسلامی به خانوادههای فلسطینی در حالی منتشر شده است که این کمکها در ماه رمضان سال گذشته خبرساز شد.
در ماه رمضان پارسال انتشار فیلمی از افطاری «کمیته امداد» برای فلسطینیان غزه موجی از واکنشها را در ایران در پی داشت و در اعتراض به این اقدام، کارزاری در مخالفت با این کمیته به راه افتاد.
پرویز فتاح، رئیس کمیته امداد، در واکنش به خبرهای آن روز گفته بود که ادعای کمک این کمیته به افطار در غزه «شیطنت رسانههای معاند و ضدانقلاب بود»؛ با این حال او بعد از مدتی اعلام کرد که کمکهای مردمی به این کمیته «با وجود این شیطنت افزایش یافت».
اما کمیته امداد تنها نهاد در جمهوری اسلامی نیست که کمکهایی مالی در اختیار فلسطینیان میگذارد. سال گذشته محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی که نهادی وابسته به رهبر جمهوری اسلامیست، اعلام کرد که بازماندگان کشتهشدگان رویدادهای اخیر که از آنها با عنوان «شهدای بازگشت» یاد کرد «تحت تکفل» قرار میگیرند.
این مقام جمهوری اسلامی به شمار دقیق خانوادههای فلسطینی که قرار است «زیر تکفل» قرار گیرند و همچنین نوع این «تکفل» اشاره نکرد.
کمکهای مالی جمهوری اسلامی به خانوادههای فلسطینی جدای از پشتیبانیهاییست که با هدف ارتقای توان نظامی سازمانهای مسلح فلسطینی برای رویارویی با اسرائیل در اختیار آنها میگذارد.
زیاد نخاله، دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین، سال گذشته چند بار به ایران سفر کرد و با علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، دیدارهایی داشت.
علی اشتری، فرمانده وقت نیروی انتظامی، شش ماه پیش در دیدار با زیاد نخاله گفته بود که نیروهایش آماده آموزش نظامی و انتقال تجربیات خود به گروههای فلسطینی هستند و «پلیس جمهوری اسلامی ایران در خدمت شماست».
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، چند روز پیش گفته بود که ایران به آستانه ورشکستگی رسیده است؛ نهادهای بینالمللی اقتصادی نیز سال جاری را سالی بسیار بد برای ایران توصیف کردهاند.
از جمله، بانک جهانی چند روز پیش در تازهترین گزارش خود از چشمانداز رشد جهانی اقتصاد پیشبینی کرد که رشد تولید ناخالص داخلی ایران برای سومین سال پیاپی کاهش مییابد و در ردهبندی جهانی، در قعر جدول و یک پله بالاتر از نیکاراگوئه قرار میگیرد.