حمله تند مقام‌های جمهوری اسلامی به معامله قرن در راهپیمایی «روز قدس»

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، در نماز جمعه «روز قدس» بشدت به طرح صلح آمریکا برای حل منازعه اسرائیل و فلسطینیان حمله کرد

همزمان با برگزاری راهپیمایی حکومتی «روز قدس» در ایران، مقام‌های جمهوری اسلامی بشدت به طرح صلح موسوم به «معامله قرن» حمله کردند و علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، از جرد کوشنر، تنظیم‌کننده این طرح صلح، به عنوان «جوانک بی‌تجربه» که «در حال خلق ماجراجویی در منطقه است» نام برد.

علی لاریجانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه «روز قدس» گفت: «انتخاب واژه معامله، جایی که پای شرف و عزت و غیرت یک امت در میان است، کاری فضاحت‌بار و نشانگر پوچ بودن فکر سیاسی آنهاست».

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، سال گذشته با اعلام اینکه منازعه اسرائیل و فلسطینیان دشوارترین مقوله جهانی ست، گفته بود اگر راهکاری برای این منازعه به دست آید «معامله قرن» خواهد بود.

آقای ترامپ داماد و مشاور ارشد خود، جرد کوشنر، را مأمور طراحی و پیگیری این طرح صلح کرده است.

رئیس مجلس ایران معامله قرن را یک «طرح مرموز و سربسته» خواند و با توصیف جرد کوشنر به عنوان «جوانک بی‌تجربه که در حال خلق ماجراجویی در منطقه است» گفت: «بسیاری از بزرگان منطقه ... در جلسات‌شان با ما حتی ابراز نگرانی می‌کنند که این جوانک به دنبال ایجاد جنگ در منطقه است». علی لاریجانی جزئیات بیشتری درباره این «بزرگان منطقه» ارائه نکرد.

رئیس مجلس شورای اسلامی در عین حال به سران کشورهای خلیج فارس تاخت و گفت عربستان، امارات و بحرین «در جهت تسلط اسرائیل و نابودی فلسطینی‌ها» عمل کردند و «هم مال و منال خود را در این راه دادند و هم آبرو و حیثیت خود را زیر طرح قلابی آمریکا لِه کردند».

بجز رئیس مجلس، سران دو قوه دیگر و همچنین سایر مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی، نیز در جریان راهپیمایی «روز قدس» بشدت به طرح صلح آمریکا تاختند.

آمریکا به تازگی تایید کرده که در جریان یک همایش بین‌المللی اقتصادی که چند هفته دیگر در منامه پایتخت بحرین برگزار خواهد شد، از بخش نخست و اقتصادی معامله قرن رونمایی خواهد کرد.

جرد کوشنر و تیم او برای آغاز رونمایی از طرح «معامله قرن» در روزهای گذشته به منطقه سفر کرده و با سران مراکش، اردن و اسرائیل دیدار و گفت‌وگو کرده‌اند.

برخی رسانه‌ها گمانه‌زنی کرده بودند ممکن است به دلیل تحولات سیاسی اسرائیل که برگزاری دوباره انتخابات را لازم کرده، ممکن است رونمایی از معامله قرن مدتی به تعویق بیفتد؛ با این حال سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تأکید کرده است نشست صلح خاورمیانه بر اساس برنامه قبلی و در موعد مقرر در بحرین برگزار خواهد شد.

به گفته مقام‌های آمریکا، بخش اقتصادی این طرح شامل امتیازات مالی به فلسطینیان و کشورهای عرب حامی این راهکار، در جریان همایش بحرین ارائه خواهد شد.

از سوی دیگر، جناح‌های مختلف فلسطینیان این طرح صلح را محکوم کرده‌اند.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، با توصیف معامله قرن به عنوان «معامله بی‌شرمی» گفته است که این طرح «به درک واصل خواهد شد».

گروه‌های فلسطینی هم‌سو با ایران نیز بشدت به طرح صلح معامله قرن تاخته و از جمهوری اسلامی تمجید کرده‌اند. از جمله یحیی سنوار، رهبر داخلی حماس در غزه، در تجمعی به مناسبت آخرین شب جمعه ماه رمضان گفت: «بدون حمایت ایران، مقاومت فلسطین به توانایی‌های امروز نمی‌رسید».

زیاد نخاله، دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین، نیز در همین همایش با سرزنش رهبران کشورهای عرب به خاطر حمایت‌شان از کنفرانس بحرین گفت: «اما مقاومت قوی است و معادله تغییر کرده؛ هر حمله به غزه با حمله هزاران راکت به تل‌آویو پاسخ داده می‌شود».

با این حال عربستان سعودی بر ادامه حمایت از فلسطینیان تاکید کرده و بحرین نیز گفته است کنفرانس منامه را در راستای ارتقای زندگی فلسطینیان میزبانی می‌کند.