محمد رسول‌اف پس از ضبط گذرنامه به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شده است

محمد رسول‌اف به هنگام حضور در هفتادمین جشنواره سینمایی کن در خرداد ماه امسال

گذرنامه محمد رسول‌اف، فیلم‌ساز ایرانی، هنگام ورود به ایران در فرودگاه ضبط شده، و تهیه‌کننده آخرین ساخته سینمایی آقای رسول‌اف در گفت‌وگو با رادیو فردا از احضار این کارگردان ایرانی به دادسرای فرهنگ و رسانه خبر داده است.

کاوه فرنام، تهیه‌کننده فیلم سینمایی «لِرد» به کارگردانی «محمد رسول‌اُف» روز شنبه در گفت‌وگو با رادیو فردا تأیید کرد که گذرنامه آقای رسول‌اُف به هنگام ورود به ایران، در فرودگاه ضبط شده است.

آقای فرنام تصریح کرد که برای آقای رسول‌اُف و نزدیکانش مبهم است که چرا گذرنامه این فیلم‌ساز ایرانی ضبط شده است.

آقای فرنام همچنین از ارسال احضاریه‌ای از سوی دادسرای فرهنگ و رسانه برای محمد رسول‌اُف خبر داد.

کاوه فرنام به همراه محمد رسول‌اُف، تهیه‌کننده مشترک فیلم لِرد است.

Your browser doesn’t support HTML5

گفت‌وگوی هومن عسکری با کاوه فرنام در مورد احضار محمد رسول‌اف

فیلم لِرد محصول مشترک ایران و جمهوری چک، تصویرگر جامعه ایران در مواجه با فساد، سرکوب و تبعات اعتراض‌ها به نتایج انتخابات سال ۸۸ است. این فیلم خردادماه امسال توانست جایزه بهترین فیلم بخش «نوعی نگاه» جشنواره کن را به دست آورد.

مضمون و پرداخت داستان فیلم «لرد» مانند ساخته‌های دیگر آقای رسول‌اف انتقادی و تند است و در آن برخی مناسبات فسادآلود در امور اداری ایران نمایش داده می‌شود. در فیلم همچنین برای اولین بار اشاره‌هایی ضمنی به شرایط زندگی بهاییان در ایران می‌شود.

به گفته تهیه‌کننده مشترک فیلم «لِرد»، این فیلم پس از طی مراحل قانونی تهیه شده و به همین دلیل اتفاق اخیر پرسش‌هایی را درباره علت اصلی توقیف گذرنامه آقای رسول‌اُف مطرح کرده است.

محمد رسول‌اُف نخستین بار در سال ۱۳۸۸، به همراه جعفر پناهی، بازداشت شد. او بعد از مدتی به قید وثیقه از زندان آزاد شد. نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی مدتی بعد و در پی نمایش فیلم «دست‌نوشته‌ها» این کارگردان ایرانی را در فرودگاه متوقف کرده و لوازم شخصی و گذرنامه وی را ضبط کردند.

آن طور که آقای فرنام می‌گوید: «این مشکلات بعد از مدتی برطرف شده [اما] الان ما نمی‌دانیم که وقایع اخیر به دلیل فیلم لِرد است یا همان قضایای گذشته».

آقای رسول‌اُف بعد از نمایش موفقیت‌آمیز فیلم لِرد در جشنواره کن دو بار بدون مشکل به ایران برگشته بود.

کاوه فرنام تأکید می‌کند که مشکل نباید از فیلم لِرد باشد؛ «در مورد فیلم لِرد، هیچ مشکل خاصی نباید وجود داشته باشد، ما مجوز قانونی ساخت لِرد را داشتیم، فیلم را به جشنواره فیلم فجر ارسال کردیم و بعد از آن هم چند بار تلاش کردیم که اجازه پخش و نمایش فیلم در ایران را بگیریم».

اگرچه هنوز مشخص نیست دلیل اصلی توقیف گذرنامه محمد رسول‌اُف چیست و چه زمانی این گذرنامه به او بازگردانده خواهد شد، دست‌اندرکاران فیلم جدید او نگران هستند که مبادا عدم تحویل گذرنامه موجب غیبت آقای رسول‌اُف در جشنواره‌ها و نمایش‌های بین‌المللی شود.

در این زمینه آقای فرنام به رادیو فردا می‌گوید که «بدون اغراق، شاید تا آخر امسال ما باید در ۳۰ جشنواره بین‌المللی حضور پیدا کنیم و عدم حضور آقای رسول‌اُف یک مقدار سؤال‌برانگیز خواهد شد».

نام محمد رسول‌اف در کنار برخی دیگر از سینماگران ایرانی، در میان ۷۷۴ تنی است که امسال برای عضویت در آکادمی اسکار دعوت شدند.

او از فیلمسازان معترض سال‌های اخیر ایران محسوب می‌شود که تجربه بازداشت و احضار به نهادهای امنیتی را داشته است. چند فیلم قبلی او از جمله «به امید دیدار» و «دست نوشته‌ها نمی‌سوزند» با وجود نمایش در برخی جشنواره‌های بین‌المللی از جمله جشنواره کن در ایران به نمایش عمومی در نیامدند.

آخرین ساخته او «لِرد» هم تاکنون در ایران به نمایش عمومی درنیامده و مسئولان جشنواره فیلم فجر نیز از نمایش آن در دوره گذشته این رویداد خودداری کردند.