اسرائیل: برنامه ایران برای احداث تأسیسات موشکی در سوریه فعلا متوقف شده است

آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، می‌گوید که از تحرکات ایران در سوریه کاسته شده است به طوری که جمهوری اسلامی در حال حاضر در زمینه احداث تأسیسات پایگاه موشکی در خاک سوریه «هیچ فعالیتی ندارد».

اظهارات وزیر دفاع اسرائیل در مصاحبه او با روزنامه یدیعوت آخرونوت و در روز جمعه، نهم شهریور، منتشر شد.

آویگدور لیبرمن در این مصاحبه با اشاره به اینکه ایران در حال احداث هیچ بندر یا فرودگاهی در سوریه نیست، گفت در عین حال آنها از چنین طرح‌هایی منصرف نشده‌اند و به مذاکره با رژیم بشار اسد برای احداث پایگاه در آن کشور ادامه می‌دهند.

ایران می‌گوید حضورش در سوریه «مستشاری» و به خواست دولت بشار اسد است.

اسرائیل همواره گفته است که اجازه نخواهد داد ایران با احداث پایگاه‌ها و تأسیسات موشکی، حضورش را در سوریه تثبیت کند. مقام‌های اسرائیلی همچنین چندین بار از حمله به مواضع نیروهای جمهوری اسلامی در سوریه و تخریب «زاغه‌ها و تأسیسات موشک‌سازی» خبر داده‌اند. اما ایران این موضوع را رد می‌کند.

وزیر دفاع اسرائیل در توضیح دلایل توقف فعالیت‌های موشکی ایران به «کار سخت و هر روزه اسرائیل در سوریه» و همچنین مشکلات اقتصادی فعلی در ایران اشاره کرد.

اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران دشمنان یکدیگر در خاورمیانه محسوب می‌شوند و در سال‌های اخیر حضور نیروهای ایرانی در خاک سوریه، همسایه اسرائیل، احتمال رویارویی نظامی دو کشور را افزایش داده بود.

با وجود تصرفات گسترده حکومت بشار اسد و بازپس‌گیری مناطق مختلف از گروه‌های شورشی در ماه‌های اخیر، ایران تأکید کرده است «در دوران بازسازی» نیز در این کشور حضوری فعال خواهد داشت.

در جریان سفر هفته پیش سرتیپ امیر حاتمی، وزیر دفاع ایران به سوریه، دو کشور چندین توافقنامه دفاعی – نظامی امضا کردند و سرتیپ حاتمی بر تداوم حضور ایران در آن کشور تأکید کرد.

از سوی دیگر اواخر مرداد نیز در جریان سفر یک هیأت اقتصادی ایران به سوریه، دو کشور یک تفاهم‌نامه‌ اقتصادی امضا کردند که به گفته معاون وزیر راه ایران، مهم‌ترین بندهای آن «احداث ۳۰ هزار واحد مسکونی در سوریه» و «بازسازی زیرساخت‌های حمل و نقل آن کشور» بود.

مصاحبه آویگدور لیبرمن در حالی منتشر شده است که خبرگزاری رویترز در همین روز در گزارشی اختصاصی خبر داد که ایران ده‌ها موشک بالیستیک و لانچرهای مربوط به آن را به عراق منتقل کرده و قصد دارد «عراق را به پایگاه موشکی خود تبدیل کند».

مقام‌های جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به گزارش رویترز نشان نداده‌اند.

وزیر دفاع اسرائیل در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه یدیعوت آخرونوت که «آیا بحران اقتصادی در ایران سبب کاهش فعالیت‌های جمهوری اسلامی در سوریه بوده است» گفت که فشار اقتصادی سنگین بر جمهوری اسلامی باعث شده که کمک‌های آنها به سوریه و حزب‌الله هم کاهش یابد.

او همچنین تأکید کرد که با آغاز دور دوم بازگشت تحریم‌های آمریکا، «وضعیت بدتر هم خواهد شد ... و تأمین مالی حزب‌الله هم به حالت فعلی نخواهد ماند».

در پی خروج دولت دونالد ترامپ از برجام، آمریکا گفته است تحریم‌ها علیه ایران را در دو مرحله بازخواهد گرداند. نخستین مرحله ماه گذشته به اجرا گذاشته شد و مرحله دوم نیز که نفت و مبادلات بانکی ایران را هدف می‌گیرد قرار است از ۱۳ آبان به اجرا گذاشته شود.

با استفاده از رویترز و رادیو فردا / ج