تازهترین برخوردهای مرزی فلسطینیان غزه با نظامیان اسرائیلی در روز جمعه بیستم مهرماه به کشته شدن شش فلسطینی و زخمی شدن بیش از ۱۱۰ تن دیگر از آنها انجامید.
منابع بیمارستانی فلسطینی گفتهاند ممکن است شمار کشتهها بیشتر باشد.
درگیریهای روز جمعه در جریان تظاهرات بزرگ فلسطینیان غزه در مرزهای جنوب اسرائیل رخ داد.
بنابر گزارشها، در تظاهرات روز جمعه که بیست و نهمین هفته این اعتراضها بود دستکم ۱۴هزار فلسطینی مشارکت داشتند.
ارتش اسرائیل گفته است که «خرابکاران» با استفاده از مواد تخریبی توانستند حصار مرزی را آتش زده و با عبور از آن، به پست سربازان اسرائیلی در خاک این کشور نزدیک شوند و به همین دلیل «هدف آتش قرار گرفتند».
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس که خود در محل تظاهرات حضور داشت، در پی اقدام سربازان اسرائیلی به شلیک گاز اشکآور، صحنه را ترک کرد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع این کشور، در پی این رخدادها دستور داد که واردات مواد سوختی به نوار غزه بار دیگر ممنوع شود.
خشونتها در حالی گسترش یافته است که اسرائیل از یک سو از ساخت و سازهای بیشتر در اراضی اشغالی کرانه باختری خبر داده و از سوی دیگر، فلسطینیها نیز قطع همکاری خود با نماینده دبیر کل سازمان ملل در روند صلح را اعلام کرده و گفتهاند که او را به خاطر تخطی از وظایف خود و «ضربه به امنیت ملی فلسطین» دیگر قبول ندارند.
همزمان، رقابت میان جنبشهای فتح و حماس در ارتباط با باریکه غزه در روزهای اخیر عمیقتر شده است؛ به گونهای که عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر، خواستار کوتاه آمدن طرفین شده است.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، به دلیل تشدید اختلافاتش با حماس، که همچنان حاکمیت غزه را در دست دارد، از پرداخت هزینه سوخت وارداتی به غزه خودداری کرده بود؛ با این حال قطر هزینه تأمین سوخت مورد نیاز حدود دومیلیون فلسطینی غزه را پذیرفته و اسرائیل نیز در روزهای گذشته با ورود نفتکشها به باریکه غزه موافقت کرده بود.
با وجود این، به نوشته جروزالم پست، اسرائیل در روزهای گذشته فشار بر غزه را از طریق کاهش محدوده ماهیگیری برای ماهیگیران فلسطینی افزایش داد.
تظاهرات فلسطینیان در مرزهای غزه از «روز زمین» در دهم فروردین امسال زیر عنوان «بازگشت» و همزمان با هفتادمین سال تأسیس اسرائیل آغاز شد و پس از وقفهای کوتاه، دوباره در هفتههای اخیر از سرگرفته شده و هر جمعه هزاران تن از ساکنان غزه را به این مرزها میکشاند.
شمار کشتههای تظاهرات این چند ماه به بیش از ۲۰۰ تن رسیده و تعداد زخمیها نیز به ۲۰هزار تن نزدیک شده است.
همزمان، یک دادگاه اسرائیل جمعه حکم داد که «لارا قاسم»، دانشجوی ۲۲ ساله آمریکایی فلسطینیالاصل که برای تحصیل در دانشگاه عبری اورشلیم به این کشور سفر کرده و از لحظه فرود هواپیمایش در ده روز پیش، در بازداشتگاه فرودگاه در توقیف بود، اخراج شود.
اخراج این دانشجو به دلیل برخی از حمایتهای او از جنبش تحریم اسرائیل صورت گرفت؛ لارا قاسم در دادگاه اسرائیل از این حمایت پوزش خواست اما دادگاه تأکید کرد که او همچنان بر سر عقیده خود پابرجا است و اسرائیل «حق دارد از ورود کسانی که از مخالفان موجودیت این کشور حمایت میکنند، جلوگیری کند».
گیلعاد اردان، وزیر پلیس اسرائیل، گفت که حکم اخراج لارا قاسم، این کشور را در مبارزه با جنبش تحریم اسرائیل «تقویت میکند».
اما دانشگاه عبری اورشلیم که لارا قاسم را برای تحصیل پذیرش کرده بود، از این حکم ابراز تأسف کرد.