بسته شدن کلیسای مقبره مقدس در پی اختلاف کلیساهای مسیحی با شهرداری اورشلیم

متولیان کلیساهای اروتدوکس یونانی، ارمنی و کاتولیک دوشادوش یکدیگر در برابر درب بسته کلیسای مقبره، اعتراض خود را اعلام کردند.

اختلافات شهرداری اورشلیم با کلیساهای مسیحیان در سرزمین مقدس، به بسته شدن کلیسای مقبره مقدس عیسی مسیح در شرق بیت‌المقدس منجر شده است.

متولیان کلیساها که تأکید کرده‌اند مالیات سنگین تعیین‌شده از سوی شهرداری اورشلیم را نخواهند پرداخت، در اقدامی اعتراضی از دوشنبه هفتم اسفند کلیسای مقبره عیسی مسیح را بستند. این نوع اعتراض تا حال سابقه نداشته است.

بدین ترتیب، صدها زائر مسیحی از سراسر جهان که برای زیارت به سرزمین مقدس می‌روند، در پشت درهای سنگین و قدیمی کلیسای مقبره مانده‌اند.

این کلیسا که قیامت یا رستاخیز نیز نامیده می‌شود، مکانی است که پیکر مسیح مصلوب، بعد از عبور از ۱۰ ایستگاه در کوی باستانی ویا دو لوروسا سه روز در آن بر جای بود تا به آسمان عروج کرد؛ کلیسا سه قرن بعد از مصلوب شدن مسیح به دستور کنستانتین، امپراتور وقت روم در مکان عروج مسیح، ساخته شد.

به گزارش رسانه‌های بین‌المللی، متولیان کلیساهای اروتدوکس یونانی، ارمنی و کاتولیک روز یکشنبه دوشادوش یکدیگر در برابر درب بسته کلیسای مقبره مقدس، اعتراض خود را اعلام کردند؛ آنها نیر برکت، شهردار اسرائیلی اورشلیم، را متهم کردند که می‌خواهد وضعیت کنونی اورشلیم را تغییر دهد.

این روزها بر فراز دیوارهای سنگی اماکن مقدسه مسیحیان پارچه نوشته‌های بزرگی آویخته شده است که خطاب به اسرائیل می‌گوید «از تعقیب کلیساها دست بردارد». یکی از این پارچه نوشته‌ها بر فراز ساختمانی که روبه‌روی دفتر کار شهردار اورشلیم است، آویزان شده است.

شهرداری اورشلیم از مدتی پیش اعلام کرده بود که معافیت کلیساها و اماکن متعلق به آنها را لغو کرده و از آنها می‌خواهد مالیات بردرآمد و عوارض اماکن خود را پرداخت کنند. شهردار اورشلیم در توئیتر خود نوشته است که بدهی کلیساها به ۶۵۰ میلیون شِکِل (حدود ۱۸۵ میلیون دلار) رسیده است.

شهرداری اورشلیم استدلال کرده که کلیساها و اماکن مختلف آنها منبع درآمد کلان از صدها هزار تا میلیون‌ها گردشگر و زائر در سال هستند و باید در ازای خدماتی که از شهرداری دریافت می‌کنند، مالیات بدهند.

اما متولیان کلیساها می‌گویند، تنها مسئله مالیات‌ها و عوارض سنگین نیست، بلکه اسرائیل می‌خواهد بر ۳۰ درصد از اراضی شرق اورشلیم نیز که قرن‌ها در مالکیت کلیساها بوده است، مسلط شود.

افزون بر آن، کلیساها از انجام معامله با سرمایه‌گذاران برای احداث پروژه‌های آتی در زمین‌هایی که در هفتاد سال اخیر به اسرائیل رهن داده بودند، منع شده‌اند.

به خواست اداره ضبط اموال وابسته به شهرداری اورشلیم، حساب‌های بانکی چند مکان مهم متعلق به مسیحیان مسدود شده تا آنها وادار به پرداخت «بدهی‌های معوقه مالیاتی» شوند.

مجموعه کلیسای نوتردام که ساختمان‌های وسیع و زیبای آن در دهه‌های اخیر محل اقامت چند پاپ اعظم کاتولیک‌ها در بازدیدهایشان از سرزمین مقدس بوده، در میان اماکنی است که حساب‌های بانکی‌شان مسدود شده است.

ساختمان‌های کلیسای نوتردام، که دقیقاً در مرز پیشین میان شرق و غرب اورشلیم و در همجواری ساختمان شهرداری اورشلیم واقع است، به دلیل تاریخی بودن بنا، مکان مناسب و مناظر دل‌انگیز مشرف بر بخش‌های وسیعی از اورشلیم و داشتن هتل و رستوران‌های صاحب سبک، یک مجموعه پردرآمد از گردشگران و زائران مسیحی است.

متولیان کلیسا اسرائیل را متهم می‌کنند که با این اقدامات می‌خواهند حضور مسیحیان در این شهر باستانی را کمرنگ کنند.

اورشلیم برای یهودیان، مسیحیان و مسلمانان یک شهر مقدس است. اما در حالی که شمار یهودیان و مسلمانان ساکن در غرب و شرق شهر رشدی سریع دارد، از شمار مسیحیان اورشلیم که در سال‌های اخیر مهاجرت به خارج را در پیش گرفته‌اند، به شدت کاسته شده است.

تشکیلات خودگردان فلسطینی و سازمان آزادیبخش فلسطین از اقدام اعتراضی بستن کلیسای مقبره عیسی مسیح دفاع کرده و از اسرائیل خواسته‌اند که از تصمیمات اخیر عدول کند.

ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن، نیز دوشنبه در دیدار با فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در بروکسل مسئله اختلافات مالی کلیساهای مسیحی با شهرداری اورشلیم را مطرح کرد.

وزیر خارجه اردن، که کشورش تولیت اماکن مقدسه اسلامی بیت‌المقدس را در دست دارد، خواهان اعمال نفوذ اتحادیه اروپا شد تا اسرائیل تصمیم خود را تغییر دهد.

اختلافات وسیع مالی و حقوقی اسرائیل با کلیساها تنها به مالیات از اماکن مقدسه مسیحی یا ساختمان‌های دیگر متعلق به کلیساها محدود نیست.

دوران طولانی رهن اراضی وسیعی در اورشلیم از کلیساها نیز به زودی به پایان می‌رسد و ممکن است ده‌ها هزار ساکن اورشلیم خانه‌های خود را از دست بدهند. رهن این اراضی برای ۹۹ سال بوده و از ۲۹ سال پیش از تأسیس اسرائیل شروع شده که به زودی به پایان می‌رسد.

شماری از نمایندگان مجلس اسرائیل، شامل اعضای حزب حاکم لیکود، با تنظیم پیش‌نویس یک قانون درصدد حمایت از خانه‌های اسرائیلی‌ها در این محله‌ها برآمده‌اند.

سخن از چند محله مهم در غرب اورشلیم است. صاحبان خانه‌ها ظاهراً هنگام خرید یا ساخت آنها آگاه بوده‌اند که زمینی که خانه در آن قرار دارد، اراضی متعلق به کلیساهای مسیحی است.

اسرائیل با کلیسای اورتودکس روس، که آن نیز مالک زمین‌های وسیعی در اورشلیم است، اختلافات عمیق داشت اما از زمان میخائل گورباچف آخرین رهبر شوروی به حل اختلافات پرداخت؛ مناسبات نزدیک سال‌های اخیر اسرائیل با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه به حل بخش عمده این اختلافات منجر شده است.

اما اختلافات گسترده حقوقی و ارضی میان کلیسای مسیحیان حبشه (اتیوپی) که آن نیز املاک زیادی در اورشلیم دارد و صاحب ساختمان‌های باشکوه، باستانی و گرانقیمتی است، از آغاز تأسیس دولت اسرائیل در هفتاد سال اخیر تا حال لاینحل مانده است.

مسیحیان و مسلمانان به تازگی مدعی هستند که بیانیه‌های اخیر آمریکا در مورد اورشلیم وضعیت توازن حساس مذهبی اورشلیم را مختل می‌کند و اسرائیل را در اقداماتش برای تثبیت تعلق شهر به یهودیان تشویق کرده است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، سه ماه پیش اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت اما در تجلیل از اسرائیل گفت کشوری ساخته است که در آن یهودیان، مسلمانان و مسیحیان از آزادی دین و باور خود برخوردارند و نیز تأکید کرد که آمریکا واقعیتی را تغییر نداده است.

جمعه گذشته نیز وزارت خارجه آمریکا رسماً اعلام کرد که سفارت خود را در اسرائیل سه ماه دیگر، همزمان با هفتادمین سال تأسیس اسرائیل، به اورشلیم منتقل می‌کند.

سران اسرائیل از زمان اعلام تصمیم آمریکا در به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل، در حالی که بر دیدگاه خود که این شهر از ازل تا ابد پایتخت یهودیان بوده، پای می‌فشارند اما تأکید می‌کنند که آزادی پیروان مذاهب ادامه یافته و وضعیت کنونی تغییر نکرده است.