محمود عباس تمامی همکاری‌ها با اسرائیل را متوقف کرد

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، می‌گوید کمیته‌ای را مأمور پیگیری تصمیمش برای توقف معاهدات با اسرائیل خواهد کرد

رسانه‌های اسرائیلی و فلسطینی گزارش داده‌اند که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، در اعتراض به اقدام اسرائیل در ویران کردن ده‌ها خانه فلسطینیان، دستور داد همه توافق‌ها و همکاری‌های این تشکیلات با اسرائیل متوقف شود.

به گزارش آسوشیتدپرس، محمود عباس این تصمیم را شامگاه پنج‌شنبه، سوم مرداد، و در جریان نشست شورای مرکزی «سازمان آزادیبخش فلسطین» در در رام‌الله، مرکز کرانه باختری، اعلام کرد.

ارتش اسرائیل دوشنبه این هفته واحدهای مسکونی تازه‌ساز فلسطینیان در منطقه «وادی حمص»، در فاصله میان جنوب شرق اورشلیم با کرانه باختری، را با بولدوزر و در میان خشم و درگیری با ساکنان و همسایگان محل ویران کرد.

فلسطینیان منطقه «صور باحر»، در شرق اورشلیم، گفته بودند از آنجا که گرفتن مجوز از شهرداری اورشلیم برای ساخت‌وساز در مناطق فلسطینی‌نشین امری محال است، آنها از روی اجبار به ساخت خانه‌های جدید در «وادی حمص»، در نزدیکی دیوار حائل امنیتی، روی آوردند.

گیلاد اردان، وزیر امنیت داخلی اسرائیل، ساخت این خانه‌ها را «غیرقانونی» خوانده و گفته بود احداث ساختمان‌های چند طبقه جلوی رصد امنیتی در نزدیکی دیوار میان اورشلیم با کرانه باختری را گرفته بود.

دیوان عالی اسرائیل به تازگی با حمایت از موضع دولت، حکم داد که تأمین امنیت اسرائیلی‌ها اهمیت دارد.

ویرانی ساختمان‌ها در روزهای اخیر نکوهش بین‌المللی را از جمله از سوی سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا به همراه آورد؛ اما اسرائیل را از ادامه تخریب‌ها تا مرحله آخر بازنداشت.

به نوشته هاآرتص، دولت آمریکا پنج‌شنبه مانع از ارائه پیش‌نویش قطعنامه‌ای به شورای امنیت در نکوهش این اقدام اسرائیل شد.

محمود عباس در سخنانش در شورای مرکزی «سازمان آزادیبخش فلسطین» در مورد ویران کردن خانه‌ها گفت: این اقدام اسرائیل در زمره «پاکسازی قومی» و «جنایت علیه بشریت» است؛ وی خواهان «دخالت فوری» و کارآمد جامعه بین‌الملل شد.

محمود عباس که غیر از ریاست تشکیلات خودگردان، رهبری «سازمان آزادیبخش فلسطین» و رهبری «جنبش فتح» را نیز در دست دارد در سخنان شامگاه پنج‌شنبه‌اش اعلام کرد که کمیته‌ای از روز جمعه برای اجرای تصمیمات اتخاذ شده در نشست تشکیل می‌شود و ساز و کار توقف معاهدات را تعیین خواهد کرد.

رئیس تشکیلات فلسطینی در جریان بحران‌های متعدد حکومتش با دولت اسرائیل بارها تهدید به قطع همکاری‌ها و تعلیق معاهده‌ها با این کشور کرده بود اما این نخستین بار است که قصد عملی کردن آن را دارد.

قطع همکاری‌های امنیتی میان نیروهای تشکیلات خودگردانی با نظامیان اسرائیلی برای جلوگیری از حملات تروریستی علیه اسرائیلیان، اهمیت بسیاری برای دولت اورشلیم دارد.

همکاری‌های امنیتی در سخت‌ترین بحران‌های میان طرفین قطع نشده بود؛ اسرائیل اذعان دارد که این همکاری‌ها در مهار تروریسم و قطع بمبگذاری‌ها موثر بوده است.

حکومت خودگردانی از بیش از یک‌سال و نیم پیش مراودات با دولت دونالد ترامپ را قطع کرد تا به تصمیم آمریکا در به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارت به این شهر اعتراض کرده باشد؛ این مراودات همچنان در حال توقف است.

ارزیابی می‌شود که پشت کردن سازمان آزادیبخش فلسطین به معاهداتش با اسرائیل نیز مشکلات بر سر راه ارائه «معامله قرن» را بیش‌تر کند.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به تصمیم فلسطینیان در توقف اجرای معاهدات با اسرائیل، واکنش نشان نداده اما الی کوهن وزیر اقتصاد این کشور جمعه به روزنامه اسرائیل هیوم گفت فلسطینیان «هزینه این تصمیم را خواهند پرداخت».

به گفته این وزیر اسرائیلی، محمود عباس تا پیش از این نیز «مشغول تحریک به ترور بوده است».

جنبش حماس که رقیب تشکیلات خودگردانی و منتقد سرسخت توافق‌های سازمان آزادیبخش فلسطین با اسرائیل بوده، جمعه در بیانیه‌ای از تصمیم محمود عباس در توقف اجرای معاهدات با اسرائیل قدردانی کرد.

حماس این تصمیم را «گامی در مسیر درست» در شرایطی نامید که «قضیه فلسطین به مرحله دشوار رسیده است».