کمیسر حقوق بشر سازمان ملل متحد روز دوشنبه با هشدار درباره «ترويج هراس در سیاست اروپا»، ائتلاف جدید در حکومت اتریش را متشکل از نیروهای راست افراطی است، «رویدادی خطرناک» توصیف کرد.
زید رعد الحسین، کمیسر حقوق بشر سازمان ملل متحد، در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه با تأکید بر نگرانی شدید خود در مورد رویکرد دولت ائتلافی اتریش، هشدار داد که تصمیم اخیر سباستین کورتز صدراعظم جدید اتریش برای اتخاذ موضع راست افراطی در مورد مسائلی مثل مهاجرت برای جلب حمایت رأیدهندگان «یک رویداد خطرناک در سیاست اروپایی است».
سباستین کورتز که در ماه می به رهبری حزب مردم رسيد، سیاستهای این حزب را به سمت راست سوق داده است. این حزب در انتخابات سراسری اتریش در ماه اکتبر به پیروزی رسید و آقای کورتز ۳۱ ساله روز دوشنبه به عنوان جوانترین رهبر جهان سوگند خورد.
حزب راست افراطی آزادی که به عنوان بخشی از دولت ائتلافی جدید اتریش همراه با حزب محافظه کار مردم به رهبری سباستین کورتز سوگند یاد کرد، چندین وزارتخانه کلیدی اتریش، از جمله وزارتخانههای کشور، خارجه، و دفاع را در اختیار خواهد داشت. به این ترتیب حزب آزادی ارتش تنها حزب افراطی راستگراست که در یک کابینه اروپایی عضویت دارد.
در این زمینه کمیسر حقوق بشر سازمان ملل گفت که «آنچه که در شش ماه گذشته در اتریش روی داده مرا نگران کرده است. وزیر خارجه سابق آن کشور برای کسب رأی سیاستهای حزب خود در زمینه مهاجرت و حقوق مهاجران را به سمت راست سوق داده و برای کسب مقام صدراعظمی به حزب راست افراطی آن کشور متوسل شده است».
او سباستین کورتز را به خاطر آنچه که «فرصتطلبی تمامعیار» توصیف کرد، مورد انتقاد قرار داد و هشدار داد که سایر رهبران اروپایی نیز ممکن است از سرمشق صدراعظم جوان اتریش پیروی کنند.
زید رعد الحسین افزود: «به نظرم باید به تأثیر این اقدام روی سیاستهای سایر رهبران اروپا توجه ویژه ای بکنیم.»
او هشدار داد سایر سیاستمدارانی که با در پیش گرفتن سیاستهای دست راستی نمیتوانند در رأیگیریها به پیروزی برسند ممکن است از نمونه صدراعظم اتریش تبعیت کنند.
این مقام سازمان ملل افزود «در این مورد میبینیم که آغاز حرکت از راست افراطی نبوده، آنها از راست میانه یا جناح میانی سیاست وارد عمل شده و بعد برای رسیدن به قدرت به راست افراطی متمایل میشوند و بخش خاصی از جمعیت را مسئول وضعیت فعلی دانسته و مورد حمله قرار میدهند».
زید رعد الحسین در مورد قدرتگیری نوعی «ناسیونالیسم قومی» و «شووینیسم ناسیونالیستی» در سراسر اروپا هشدار داد و تأکید کرد که یک چنین مواضع و سیاستهایی در گذشته در اروپا بحرانهای خطرناکی به وجود آورده است.
او یادآور شد «فقط کافی است به ۱۰۴ سال پیش و اوضاع قبل از جنگ جهانی اولی بیاندیشیم که شرایط مشابهی داشت».
زید رعد الحسین هشدار داد که «راست افراطی در مورد راهی که کشورهای خود و به طورکلی قاره اروپا را به آن سمت میبرد، باید به طور جدی فکر کند».
آغاز به کار دولت راستگرای اتریش واکنشهایی را هم در اتحادیه اروپا به دنبال داشته است.
دونالد توسک رئیس اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرده که صدراعظم جدید اتریش به ایفای نقشی سازنده و در حمایت از اروپا ادامه دهد.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان تشکیل دولت ائتلافی جدید در اتریش را تبریک گفته و اضافه کرده این موضوع را که آنها چطور خود را با سیاست اروپایی تراز میکنند، زیر نظر خواهیم داشت، گرچه تمایل آنها را برای ایفای نقش یک شریک فعال قابل درک است.
او در عین حال یادآور شده مشکلات زیادی وجود دارد که باید حل شود.
فرانسه هم گفته است که خواستار گفتوگویی اروپایی با دولت جدید اتریش است.