سازمان کشورهای صادرکننده نفت، اوپک، در تازهترین گزارش ماهانه که پنج شنبه ۱۸ دی ماه در سایت رسمی خود منتشر کرده، میگوید که تولید نفت ایران در سال گذشته میلادی ۸.۴ درصد و قیمت نفت سنگین ایران نیز بیش از ۳۰ درصد افزایش یافته است.
این گزارش میافزاید که ایران در سال گذشته به طور متوسط روزانه سه میلیون و ۸۱۱ هزار بشکه تولید نفت داشته که ۲۱ هزار بشکه بیشتر از تعهد سقف تولید این کشور بر اساس توافق کاهش تولید نفت اوپک است.
بر اساس توافق اوپک، به ایران اجازه داده شده بود که در سال گذشته میلادی تولید نفت خود را روزانه ۹۰ هزار بشکه افزایش دهد، اما نبایستی از سه میلیون و ۷۹۰ هزار بشکه فراتر رود.
نیجریه و لیبی از توافق کاهش تولید نفت معاف شده بودند، اما بقیه اعضا بایستی تولید روزانه خود را نسبت به میزان تولید ماه اکتبر ۲۰۱۶ حدود ۱.۲ میلیون بشکه کاهش می دادند.
آمارهای اوپک نشان میدهد که میزان پای بندی اعضای اوپک به توافق یاد شده چشمگیر بوده است، موضوعی که باعث افزایش ۲۹ درصدی قیمت سبد نفتی اوپک در سال گذشته شده است.
در این میان تولید نفت نیجریه و لیبی نیز طی سال گذشته روی هم رفته روزانه ۵۳۴ هزار بشکه افزایش یافته است. تولید اوپک در سال گذشته در مجموع ۳۲ میلیون و ۳۹۳ هزار بشکه بوده که کمتر از میزان تقاضای جهانی برای نفت این سازمان بود.
این گزارش میافزاید که تقاضای جهانی نفت اوپک در سال جاری میلادی نیز ۲۰۰ هزار بشکه بیشتر از سال ۲۰۱۷ خواهد بود و به ۳۳ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه خواهد رسید. با این حال، اعضای اوپک اخیراً توافق کردند که تولید خود را تا پایان سال آینده افزایش ندهند، موضوعی که امیدها را برای بازگشت موازنه به بازار نفت و بالا رفتن دوباره قیمت آن افزایش داده است.
در همین زمینه روز جمعه سایت رسمی آژانس بینالمللی انرژی نیز گزارشی منتشر کرده که میگوید بعد از سالها، نهایتاً در سه ماهه آخر سال گذشته میلادی، میزان تقاضای جهانی نفت کمتر از عرضه نفت خام بوده است. این گزارش علت امر را سقوط پی در پی تولید نفت ونزوئلا و کاهش تولید نفت در دریای شمال عنوان کرده است.
تقاضای جهانی نفت در سال گذشته میلادی در مجموع روزانه حدود ۹۷ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه بود که در سال جاری انتظار میرود دوباره ۱.۳ میلیون بشکه افزایش یابد.
در این میان آژانس بینالمللی انرژی میگوید که تولید نفت آمریکا با سرعتی شگفت در حال افزایش است و در سال جاری به بالای ۱۰ میلیون بشکه در روز خواهد رسید و به زودی جای عربستان را خواهد گرفت.
قیمت نفت اخیر به بالاترین میزان طی سه سال گذشته رسیده و روز جمعه هر بشکه نفت شاخص برنت به بالای ۶۸ دلار به فروش رفت.
وجود حجم انبوهی از تولید نفت مازاد در بازارهای جهانی طی سالهای گذشته، قیمت نفت را از ۱۰۵ دلار در ابتدای سال ۲۰۱۴ به زیر ۳۰ دلار در اوایل سال ۲۰۱۶ رساند، اما با کاهش تولید نفت اوپک و کشورهای دیگر به رهبری روسیه، قیمتها دوباره افزایش یافت.