محمود عباس از اظهارات خود در مورد هولوکاست عذرخواهی کرد

محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، از سخنان اخیر خود که در آن عنوان شده بود یهودیان اروپا با عملکرد اقتصادی و اجتماعی خود فاجعه هولوکاست را بر سر خود آوردند، عذرخواهی کرد.

محمود عباس جمعه ۱۴ اردیبهشت در بیانیه‌ای نوشت که هولوکاست «ظالمانه‌ترین جنایت ضد بشری در تاریخ» بوده است و او «برای یهودیت احترام قائل است» و از هر کسی، بویژه یهودیانی که از سخنان او رنجیده اند، پوزش می‌خواهد.

اما وزیر دفاع اسرائیل رهبر فلسطینی‌ها را «انکارکننده مفلوک هولوکاست» نامید و پوزش‌خواهی او را رد کرد.

رهبر فلسطینی‌ها دوشنبه این هفته در نشست شورای ملی فلسطینی در رام‌الله، در سخنرانی مشروحی در خصوص شکل‌گیری کشوری برای یهودیان، با این ادعا که آدولف هیتلر، رهبر نازی‌ها، خواهان تشکیل کشور یهودی بود، مدعی شد که هولوکاست به خاطر «دین و نژاد یهودیان نبود».

محمود عباس افزوده بود که «نزول خواری» و برخی عملکردهای دیگر مالی و اجتماعی یهودیان اروپا، هولوکاست را برایشان رقم زد. او مدعی شد که «اشکنازی‌ها (یهودیان اروپایی) که اسرائیل را به وجود آوردند و بنیامین نتانیاهو نیز یکی از نواده‌های آنها است، از سلاله ابراهیم، اسحاق و یعقوب نیستند».

اظهارات محمود عباس، موجی از واکنش خشمگینانه را در پی آورد؛ نه تنها سران اسرائیل، مقامات آمریکایی و سازمان‌های بین‌المللی یهودیان سخنان رهبر فلسطینی‌ها را نکوهش کردند بلکه اتحادیه اروپا شدیداً این سخنان را محکوم کرد.

دولت آلمان نیز سه‌شنبه در بیانیه‌ای، با تقبیح اظهارات محمود عباس، تأکید کرد که آلمان مسئول هولوکاست علیه یهودیان بود. اتریش و بریتانیا نیز بیانیه‌های جداگانه‌ای در نکوهش اظهارات آقای عباس منتشر کردند.

روزنامه نیویورک تایمز نیز روز پنجشنبه در سرمقاله‌ای محمود عباس را به پوزش‌خواهی فرا خواند و نوشت که امیدوار است این آخرین بار باشد که یک رهبر فلسطینی چنین اظهارات سخیفی بر زبان می‌آورد.

سخنان دوشنبه محمود عباس در خصوص سهم خود یهودیان در بروز هولوکاست در حالی بیان شد که بنا به تحقیق مورخین متعدد، حکومت آلمان نازی برای حل آنچه که «معضل یهودی» می‌نامید، کشتار بیش از شش میلیون یهودی را از روی نفرت کور از یهودیان، به خاطر دین و نژاد آنها در چارچوب طرحی با عنوان «راه حل نهایی» اجرا کرد.

محمود عباس در سخنان دوشنبه خود حقایق متعدد تاریخی دیگری را نیز به شدت تحریف کرد و یا آن را وارونه جلوه داد؛ او از جمله مدعی شد که تشکیل کشوری برای یهودیان «پروژه استعماری اروپا» بود که هیتلر نیز در تحقق آن نقش ایفا کرد؛ «احدی از یهودیان در کشورهای اسلامی و عربی در طول ۱۴۰۰ سال وجود اسلام، هیچ آزاری ندید» و یا اینکه «هیتلر به یهودیان اروپا امکان داد که اموال خود را بفروشند و بروند».

محمود عباس اما جمعه در بیانیه عذرخواهی خود، به روان قربانیان هولوکاست ادای احترام کرد و تأکید کرد که نمی‌خواسته باعث رنجش پیروان دین یهود شود و یهودیت برای او مانند دیگر ادیان یکتاپرست محترم است.

همچنین تشکیلات خودگردان فلسطینی نیز در بیانیه‌ای تأکید کرده که یهودستیزی را در هر شکل آن محکوم می‌کند.

تشکیلات خودگردان در بیانیه‌اش، از تعهد به راهکار دو کشوری حمایت مجدد کرد؛ مفهوم «راهکار دو کشوری» لزوم استقلال کشوری برای فلسطینیان در کنار اسرائیل است.

از سوی دیگر، آویگدور لیبرمن، جمعه در توئیتر خود نوشت که عذرخواهی محمود عباس قابل قبول نیست زیرا «او از گذشته یک انکارکننده حقیر هولوکاست بوده که دکترای خود را نیز در رد هولوکاست نوشته و کتابی هم در این باره منتشر کرده و همانگونه هم مانده است».

بیانیه عذرخواهی محمود عباس ساعاتی پس از انتخاب دوباره او به ریاست سازمان آزادیبخش فلسطین صادر شد.

شورای ملی فلسطین شامگاه پنجشنبه، در پایان یک نشست چهار روزه این شورا، که برای نخستین بار در ۲۲ سال اخیر در رام‌الله برگزار شد، آقای عباس را به اتفاق آرا به ریاست کمیته اجرایی ساف برگزید.

انتخاب آقای عباس، ۸۳ ساله، به این مقام در حالی است که او سال‌ها است که با دلسردی از نبود صلح، نسبت به کناره‌گیری و انحلال تشکیلات خودگردانی هشدار می‌دهد اما این بار نیز او بدن رقیب جدی، و به آسانی در مقام ریاست ساف ابقا شد.

همزمان، فلسطینیان غزه جمعه ۱۴ اردیبهشت، برای ششمین جمعه پی در پی، تظاهرات خود را در چارچوب آنچه که «بازگشت» نامیده اند، در امتداد مرزهای غزه با اسرائیل تکرار کرده‌اند. تظاهرات این بار آنها با عنوان «همبستگی با کارگران فلسطینی» برگزار شد.

اما از شمار تظاهرکنندگان این جمعه به میزان محسوسی نسبت به جمعه اول این اعتراضات کاسته شده بود.

محمود عباس در نشست دوشنبه شورای ملی فلسطینی از حماس به خاطر تظاهرات در مرزهای غزه و اسرائیل به شدت انتقاد کرده و گفته بود که «ما یک نسل معلول نمی‌خواهیم». اشاره آقای عباس به زخمی و معلول شدن شمار زیادی از فلسطینی‌ها در این تظاهرات است که حماس گفته آن را تا ۲۵ اردیبهشت ادامه خواهد داد.

منابع بیمارستانی غزه گزارش دادند که شمار کشته‌های تظاهرات «بازگشت» به ۴۵ تن رسیده؛ شمار مجروحین از شش هزار و ۸۰۰ تن فراتر رفته و حدود ۴۰ تن از زخمی‌ها، قطع عضو و برای همیشه معلول شده‌اند.

ارتش اسرائیل در این میان اعلام کرد، بادبادک‌های مشتعلی را که فلسطینیان از مرز غزه به خاک اسرائیل می‌فرستند و با افتادن بر مزارع، کشتزارهای زیادی را در گرمای منطقه سریعاً به آتش می‌کشد، به عنوان یک «اقدام تروریستی» تلقی کرده و با فلسطینی‌هایی که این بادبادک‌ها را هوا کنند، مانند شلیک‌کنندگان راکت برخورد می‌کند.

اسرائیل برای مقابله با «ترور بادبادکی» پهپادهایی را به کار گرفته تا بادبادک‌های مشتعل در خود غزه سقوط کنند.