روحانی: از آغاز تحریم‌های آمریکا تاکنون حداقل ۲۳ درخواست ملاقات داشته‌ام

حسن روحانی موضوع درخواست سران و مقام‌های دیگر کشورهای جهان برای دیدار را در نشست تولیدکنندگان و فعالان صنایع پتروشیمی و فولاد مطرح کرد.

رئیس جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه از اردیبهشت ۹۷ که آمریکا تحریم‌ها را بازگرداند «در شدیدترین فشار هستیم»، بدون اشاره به جزئیات گفت: در این دو سال و سه ماه حداقل ۲۳ بار درخواست ملاقات از سوی سران کشورهای غربی داشته‌ام.

حسن روحانی که روز دوشنبه ششم مرداد در نشستی اقتصادی سخنرانی می‌کرد اشاره‌ای به جزئیات این «درخواست ملاقات»ها نکرد اما گفت: «در یک سفر نیویورک در سال ۹۶، هشت بار از من تقاضای ملاقات کردند» و «سال ۹۸ که نیویورک بودم تقریبا همه سران کشورهای غربی و اروپایی از ما درخواست ملاقات و مذاکره کردند».

اگر اشاره حسن روحانی به دیدارهای دو و چندجانبه‌ای باشد که در حاشیه نشست‌های مجمع عمومی سازمان ملل بین سران کشورها صورت می‌گیرد، این ملاقات‌ها متعارف است و منظور از «مذاکره» نیز در آن روشن نیست.

همچنین روشن نیست که آیا مقصود حسن روحانی از «سران کشورهای اروپایی و غربی» به مقام‌های آمریکا نیز اشاره دارد یا خیر. با این حال او مدعی شده است: آمریکایی‌ها فکر می‌کردند ما چند ماه بیشتر دوام نمی‌آوریم و «خودشان می‌گفتند ما شماره تلفن به ایرانی‌ها داده‌ایم که هر وقت خواستند با ما تماس بگیرند».

رئیس جمهوری اسلامی ایران در اظهاراتش چند بار بر فشارهایی که از آغاز تحریم‌ها بر دولت او وارد شده تأکید و گفت: مردم باید بدانند «در شرایطی که بدترین فشارها را بر مردم ما وارد کردند ... توانستیم کشور را اداره کنیم».

دونالد ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۹۷ با اشاره به اینکه توافق هسته‌ای هیچ بهبودی به صلح جهانی نکرد و جمهوری اسلامی با اقدامات مخربش روح این توافق را نقض کرد، رسما خروج آمریکا از برجام را اعلام داشت.

پس از آن مقام‌های آمریکایی همواره بر «سیاست فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی تأکید کرده و رئیس جمهور و همچنین وزیر خارجه آمریکا بارها خواستار مذاکرات مستقیم با تهران بر سر تمامی مسائل شده‌اند.

حسن روحانی در سخنان روز دوشنبه‌اش گفت دعوت «سران کشورهای اروپایی و غربی» را به خاطر اینکه «ابایی از مذاکره نداشتیم اما دنبال نمایش نیستیم» رد کرده است.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، با تأکیدهای مکرر در این باره که جمهوری اسلامی باید به حکومتی «نرمال» تبدیل شود، دو سال پیش ۱۲ شرط را برای رسیدن به توافقی تازه با تهران اعلام کرد که گستره‌ای وسیع از موضوعات، از جمله برنامه‌های اتمی و موشکی و همچنین حمایت جمهوری اسلامی از گروه‌های شبه‌نظامی، را شامل می‌شد.