نیروهای وابسته به عربستان «برای عملیاتی دیگر در بندر حدیده یمن آماده می‌شوند»

در حالی که اظهارات اخیر مقام‌های آمریکایی درباره پایان دادن به جنگ یمن با استقبال شماری از کشورها روبه‌رو شده، خبرگزاری رویترز از استقرار نیروهای وابسته به عربستان سعودی در اطراف بندر حدیده و «آمادگی برای عملیاتی بزرگ علیه حوثی‌های مورد حمایت ایران در روزهای آینده» خبر داد.

خبرگزاری رویترز روز پنج‌شنبه، دهم آبان، به نقل از چند منبع نزدیک به نیروهای ائتلاف وابسته به عربستان گزارش داد که این ائتلاف در روزهای اخیر حدود «۳۰ هزار نیرو» را به همراه تانک و خودروهای زرهی در جنوب و شرق حدیده مسقر کرده است.

رویترز به نقل از یکی از منابع خود گزارش داده است که این نیروها «آماده عملیاتی بزرگ در روزهای آینده هستند».

ائتلاف منطقه‌ای به رهبری عربستان سعودی هنوز واکنشی به این خبر نشان نداده است، اما یک عضو اندیشکده معروف «چتم هاوس» آمار ذکرشده را غیرواقعی دانست.

پیتر سالزبوری، مشاور ارشد چتم هاوس، به رویترز گفت: در اصل استقرار نیروهای ائتلاف و فعالیت‌های آنها تردیدی نیست اما «آمار ذکرشده باورپذیر به نظر نمی‌رسد».

از سوی دیگر برخی از ساکنان حدیده به رویترز گفته‌اند حوثی‌ها نیز با استقرار نیروهای خود در مناطقی از این بندر، آماده مقابله با این عملیات شده‌اند.

عملیات عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای بیرون راندن حوثی‌ها از یمن حدود پنج ماه پیش آغاز شد که نتیجه آن قطع دسترسی حدیده به دیگر شهرهای یمن و انزوای کامل این بندر بود.

بندر حدیده، در کرانه دریای سرخ، نقشی حیاتی برای طرف‌های درگیر در جنگ یمن دارد. به گفته عربستان سعودی، تجهیزات نظامی و موشک‌های بالیستیک از طریق همین بندر است که به دست حوثی‌ها می‌رسد.

سازمان‌های امدادی نیز می‌گویند حدود ۸۰ درصد از کمک‌های غذایی و دارویی به یمن از طریق حدیده باید به دست جنگ‌زدگان برسد.

استقبال از پیشنهاد آمریکا

اظهارات وزیران خارجه و دفاع آمریکا درباره پایان یافتن جنگ یمن و از سرگیری مذاکرات صلح با استقبال شماری از کشورهای و نهادهای بین‌المللی روبه‌رو شده است.

در تازه‌ترین مورد، دولت قطر در بیانیه‌ای که روز پنج‌شنبه منتشر شد ضمن استقبال از دعوت آمریکا برای پایان جنگ، از هرگونه تلاش دیپلماتیک بر مبنای قطعنامه‌های شورای امنیت، ابتکارهای منطقه‌ای و گفت‌وگو بین طرف‌های درگیر حمایت کرده است.

پیشتر بریتانیا و نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن نیز از اظهارات مقام‌های آمریکایی استقبال کرده بودند.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای با اعلام این که «زمان پایان دادن به درگیری فرا رسیده است»، خواستار آغاز مذاکرات صلح تحت نظارت سازمان ملل شد.

جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، نیز در همان روز خواستار آتش‌بس در یمن و آغاز گفت‌وگوهای صلح «طی ۳۰ روز آینده» شد.

بنابر گزارش‌ها، نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن در تلاش است که مذاکره بین طرف‌های درگیر در جنگ یمن در اواخر ماه جاری میلادی در سوئد برگزار شود.

مارتین گریفیث، فرستاده ویژه سازمان ملل، روز چهارشنبه در بیانیه‌ای گفت: «همچنان متعهدیم که طرف‌های یمنی را ظرف یک ماه آینده پای میز مذاکره بیاوریم.»

دور قبلی مذاکرات صلح حدود دو ماه پیش متوقف شد.

همچنین به گزارش آسوشیتدپرس، مقام‌های حوثی نیز با وجود حمایت تلویحی از پیشنهاد آمریکا، بار دیگر به‌شدت به واشینگتن به دلیل حمایتش از ائتلاف منطقه‌ای به رهبری عربستان سعودی حمله کردند.

خشونت‌های یمن از سال ۲۰۱۵ بین شورشیان حوثی (و متحدانش) و دولت عبدربه منصور الهادی آغاز شد و اندکی بعد، ائتلاف منطقه‌ای به رهبری عربستان سعودی با انجام حملاتی علیه حوثی‌های مورد حمایت ایران وارد این جنگ شد.

جنگ یمن در سه سال‌ و نیم گذشته بیش از ده هزار کشته برجای گذاشته و میلیون‌ها نفر دچار قحطی شده‌اند.

منابع: خبرگزاری‌های رویترز، آسوشیتدپرس و رادیوفردا/ ج/ ف. دو.