درگیری‌های «ناشی از بیگانه‌هراسی» در آفریقای جنوبی ده کشته برجای گذاشت

تصویری از تجمعی که در برابر «مرکز کنوانسیون بین‌المللی» در کیپ‌تاون، پایتخت آفریقای جنوبی، و همزمان با نشست «انجمن اقتصاد آفریقا» برگزار شد

درگیری‌های داخلی در شهرهای پرتوریا و ژوهانسبورگ، در آفریقای جنوبی، تاکنون دست‌کم ده کشته‌ برجای گذاشته، رئیس جمهوری این کشور از خشونت‌های ناشی از بیگانه‌هراسی ابراز نگرانی کرده و روابط آفریقای جنوبی با نیجریه و کنگو دچار تنش شده است.

به گزارش رویترز، در جریان این ناآرامی‌ها حملاتی علیه شهروندان و شرکت‌های خارجی، از جمله برخی شهروندان نیجریه و کنگو، صورت گرفت اما هنوز تابعیت افرادی که کشته شده‌اند اعلام نشده است.

پلیس اعلام کرده است که در جریان این درگیری‌ها، ۴۲۳ نفر را بازداشت کرده است.

ناآرامی و شورش از هفته گذشته در شهر پرتوریا شروع شد و سپس به ژوهانسبورگ گسترش یافت. هر دو شهر میزبان جمعیت کثیری از مهاجران هستند.

مقام‌های دولت آفریقای جنوبی از «تبعیض» به عنوان ریشه این درگیری‌ها نام برده‌اند.

حمله به مهاجران آفریقایی که به «آفریقاستیزی» شهرت یافته است، در دهه گذشته بارها خبرساز بوده است.

در دو دهه گذشته بسیاری از شهروندان کشورهای آفریقایی برای یافتن شغل راهی آفریقای جنوبی شده‌اند ولی حضورشان با واکنش منفی شهروندان این کشور که از فقر و نابرابری رنج می‌برند، مواجه شده و درگیری‌های خونینی را رقم زده است.

سال ۲۰۰۸ در جریان درگیری‌های مشابه، پنج نفر از مهاجران آفریقایی که برای کار به آفریقای جنوبی رفته بودند کشته شدند. در سال ۲۰۱۵ نیز درگیری‌ها منجر به کشته شدن ۶ مهاجر شد.

درگیری‌های جدید نشست «انجمن اقتصاد آفریقا» را که در کیپ‌تاون در حال برگزاری است، تحت‌الشعاع قرار داده است.

سیریل رامافوسا، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی، گفته است درگیری‌های اخیر «شوک عمیقی به کشور وارد کرده و اقدامات ناشی از بیگانه‌هراسی به خشونت و جنایت دامن زده است».

وزیر دارایی آفریقای جنوبی نیز گفته است دولت این کشور حمله به شهروندان خارجی را تایید نمی‌کند. او سیاستمداران را مسئول این وضعیت دانسته‌ است.

در همین حال، مقام‌های دولت نیجریه انگشت اتهام را به سوی دولت آفریقای جنوبی نشانه رفته‌اند.

معاون رئیس جمهور نیجریه اجلاس اقتصادی آفریقا را تحریم کرد و سفیر این کشور را از کیپ‌تاون فراخواند. جیم اوویا، مدیرکل بانک «زنیت» نیجریه و عضو ارشد «انجمن اقتصاد آفریقا» نیز از سمت خود در این اجلاس کناره‌گیری کرده است.

وزیر خارجه آفریقای جنوبی، چهارشنبه ۱۳ شهریور اعلام کرد به خاطر نگرانی از اقدامات تلافی‌جویانه، سفارت و کنسولگری‌های این کشور در نیجریه تعطیل شده‌اند. همچنین دو شرکت زنجیره‌ای آفریقای جنوبی نیز فروشگاه‌های خود را در نیجریه بسته‌اند.

در جمهوری دمکراتیک کنگو نیز گروهی روبه‌روی ساختمان کنسولگری آفریقای جنوبی تظاهرات کردند و یک فروشگاه متعلق به اتباع آفریقای جنوبی غارت شد.

منابع: خبرگزاری‌های فرانسه و رویترز / ر.ح / ج