شاخص کل بورس تهران روز یکشنبه سوم دی ماه با بیش از ۷۱۳ واحد افزایش به رکورد تاریخی ۹۷ هزار و ۵۲۹ واحد اوج گرفت.
بنا به آمارهای رسمی سایت بورس تهران، شاخص کل بورس از خرداد ماه سال جاری با شتاب چشمگیری افزایش یافته است. شاخص در آغاز تابستان امسال زیر ۸۰ هزار واحد بود. به عبارتی، طی شش ماه گذشته شاخص بورس حدود ۲۲ درصد افزایش نشان میدهد.
شاخص بورس طی سالهای گذشته روند پرتلاطمی داشته است؛ از کانال ۲۵ هزار واحد در سال ۹۰ به حدود ۸۸ هزار واحد در اواخر سال ۹۲ اوج گرفته و سپس با افت و خیرهایی، از اواخر بهار سال جاری دوباره اوج گرفته است.
سایت تخصصی «بورس ۲۴» ایران درباره علت اوجگیری شاخص از قول فردین آقابزرگی کارشناس ارشد این حوزه می نویسد که افزایش قیمت جهانی نفت و مواد خام، همچنین افزایش نرخ دلار در برابر ریال باعث اوج گیری شاخص کل بورس شده است.
قیمت نفت شاخص برنت، طی شش ماه گذشته از حدود ۵۰ دلار به بالای ۶۵ دلار در روز جاری اوج گرفته است. از طرفی ریال ایران طی این دوره، نسبت به دلار آمریکا حدود ۱۲ درصد از ارزش خود را از دست داده و در روز جاری هر دلار به ۴۱ هزار و ۹۱۰ ریال معامله میشود.
برخی از کارشناسان دیگر، کاهش نرخ سود سپردهها را یکی از علل رونق گرفتن بازار بورس معرفی میکنند. از ۱۱ شهریور سال جاری بانک مرکزی تمامی بانکها و مؤسسات اعتباری را به کاهش سودهای پرداختی به حداکثر ۱۵ درصد ملزم کرد. کاهش نرخ سپرده بانکی باعث میشود که نقدینگی در جامعه به بخشهای دیگر سرازیر شود.
در این میان برخی از کارشناسان نیز بخشی از افزایش شاخص بورس را «حباب» عنوان کردهاند. اخیراً معصومه آقاپور علیشاهی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با سایت رسمی مجلس، خانه ملت، اعلام کرد که شرکتهای بورسی با ارائه گزارشهای عملکردی مثبت در نیمه اول سال قصد دارند نقدینگی موجود در بازار را جذب کنند.
او با اشاره وجود مشکلات حباب در بورس، در ادامه گفت که «از سرمایهگذاران درخواست میکنم با تأمل و استفاده از مشاورههای تخصصی مالی اقدام به سرمایهگذاری کنند چرا که بیشتر گزارشهای مالی ارائه شده از سوی شرکتهای بورسی تاکنون مورد تأیید شرکتهای حسابرسی قرار نگرفتهاند».