سنای آمریکا روز پنجشنبه، ۳۰ خردادماه، به توقف ارائه اضطراری بیش از هشت میلیارد دلار تسلیحات به عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اردن رأی داد.
مصوبههای سنا در این زمینه ۲۲ قرارداد مستقل در زمینه تعمیر و نگهداری هواپیما، و فروش بمبهای هدایت دقیق، جنگندههای اف ۱۵، موشکهای ضد تانک، و دیگر تسلیحات را به عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اردن را در برمیگیرد.
دولت دونالد ترامپ در اوایل خردادماه به کنگره ایالات متحده اعلام کرد که به دلیل افزایش تنش با ایران، فروش اضطراری بیش از هشت میلیارد دلار تسلیحات نظامی را در قالب ۲۲ معامله فروش به عربستان و امارات و اردن عملیاتی میکند.
دو مصوبه سنا در مقابله با این تصمیم با ۵۳ رأی مثبت در برابر ۴۵ رأی مخالف، و مصوبه سوم با ۵۱ رأی موافق در برابر ۴۵ رأی مخالف به تصویب رسیده است.
بیشتر در این باره: قطعنامه مجلس نمایندگان آمریکا برای منع فروش سلاح به عربستانگرچه انتظار میرود این مصوبات از تصویب مجلس نمایندگان نیز بگذرد، اما دونالد ترامپ بیشتر وعده داده است که چنین مصوباتی را وتو خواهد کرد.
سنای آمریکا برای بیاثر کردن تصمیم وتوی رئیس جمهور به ۶۷ رأی موافق نیاز دارد که نظر به نتایج رأیگیری روز پنجشنبه، دستیابی به آن محتمل نخواهد بود.
کاخ سفید معتقد است که توقف فروش تسلیحات «ممکن است حامل این پیام ارزیابی شود که ایالات متحده شرکا و متحدان خود را درست در شرایطی که تهدیدات علیه آنها رو به افزایش است، تنها میگذارد».
اما حامیان مصویه سنا، از جمله سناتور دموکرات باب منندز و سناتور جمهوریخواه لیندسی گراهام میگویند این مصوبه پیامی فراحزبی به ریاض میفرستد که واشینگتن از نقض حقوق بشر از جمله قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی، ناخشنود است.
بیشتر در این باره: دادگاهی در بریتانیا فروش اسلحه به عربستان سعودی را غیرقانونی دانستبرخی از حامیان این مصوبه نیز نگرانی عمیق خود را از مشارکت عربستان سعودی و امارات متحده عربی در جنگ یمن ابراز کردهاند که به توصیف سازمان ملل وخیمترین بحران انسانی در جهان است.
روز پنجشنبه، در تحولی دیگر در همین زمینه یک مرجع عالی قضایی در بریتانیا حکم داد که دولت این کشور با اجازه دادن به صدور تسلیحات به عربستان سعودی که ممکن است در جنگ یمن به کار رفته باشد، قانون را نقض کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، هرچند این تصمیم دادگاه به معنای توقف بلادرنگ صدور اسلحه به عربستان سعودی نخواهد بود، از این پس در تأیید جواز صادرات اسلحه به آن کشور که بزرگترین خریدار تسلیحات ساخت بریتانیاست مانع ایجاد خواهد کرد.