ورود کوشنر به اسرائیل؛ ادامه حملات لفظی جمهوری اسلامی به «معامله قرن»

جرد کوشنر، مشاور ارشد رئیس جمهوری آمریکا در امور خاورمیانه، در ادامه سفر منطقه‌ای خود صبح پنج‌شنبه، نهم خرداد، وارد اسرائیل شد؛ همزمان حملات لفظی مقام‌های جمهوری اسلامی علیه طرح صلح دولت ترامپ برای حل منازعه اسرائیل و فلسطینیان شدت یافته است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، جرد کوشنر که در دو روز اخیر با سفر به مراکش و اردن با رهبران آنها دیدار کرده بود صبح پنج‌شنبه وارد اورشلیم/بیت‌المقدس شد.

جزئیات سفر آقای کوشنر به اسرائیل اعلام نشده، اما سخنگوی سفارت آمریکا در اورشلیم تایید کرد که جرد کوشنر قرار است با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، دیدار کند.

جرد کوشنر، مشاور ارشد و داماد دونالد ترامپ، در دو سال گذشته سرپرستی تدوین این طرح صلح را برعهده داشته و گفته است که این طرح پس از ماه رمضان و تشکیل دولت جدید اسرائیل به طرفین ارائه خواهد شد.

تقریبا هیچ جزئیاتی از این طرح صلح که از آن با عنوان «معامله قرن» یاد می‌شود منتشر نشده اما قرار بود که بخش‌های اقتصادی آن حدود یک ماه دیگر در کنفرانسی در بحرین رونمایی شود.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، رونمایی از این طرح در انتظار انتخابات سراسری اسرائیل بود که حدود دو ماه پیش برگزار شد اما اکنون به دلیل شکست نتانیاهو در تشکیل کابینه ائتلافی و لزوم برگزاری انتخابات مجدد، رونمایی از این طرح صلح احتمالا باز هم به تعویق می‌افتد.

برایان هوک، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور ایران، نیز در سفر جرد کوشنر به خاورمیانه حضور دارد. این نشان می‌دهد که احتمالا ایران هم از جمله موضوعات گفت‌وگو با نخست وزیر اسرائیل خواهد بود.

با این که جزئیات «معامله قرن» به طور رسمی اعلام نشده، رسانه‌ها به نقل از برخی دیپلمات‌ها گزارش داده‌اند که در کنفرانس بحرین، بخش‌های اقتصادی این طرح از جمله درباره چگونگی سرمایه‌گذاری بیشتر کشورهای عربی در کرانه باختری و نوار غزه رونمایی خواهد شد.

مخالفان این طرح از جمله حسن نصرالله، رهبر گروه حزب‌الله لبنان، نیز مدعی شده‌اند که با اجرای معامله قرن، قرار است فلسطینیان پناهنده به کشورهای همسایه، به شهروندی همان کشورها درمی‌آیند و موضوع بازگشت آنها منتفی شود.

جمهوری اسلامی: این طرح صلح «هرگز محقق نخواهد شد»

مقام‌های جمهوری اسلامی در دو سال اخیر و پیش از انتشار هر جزئیاتی درباره طرح صلح «معامله قرن»، بارها با آن مخالفت کرده‌اند؛ با این حال این مخالفت‌ها در روزهای اخیر و به ویژه در آستانه مراسم حکومتی موسوم به «روز قدس» به‌شدت افزایش یافته و تندتر شده است.

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز چهارشنبه هشتم خرداد با تکرار حملات لفظی‌اش علیه این طرح گفت: معامله قرن هرگز محقق نخواهد شد.

سپاه پاسداران نیز با انتشار بیانیه‌ای، طرح معامله قرن را «نماد جاهلیت مدرن» و «وسیله‌ای برای نابودی فلسطین» خوانده و بار دیگر «شعار راهبردی» روح‌الله خمینی مبنی بر «حذف اسرائیل از صفحه روزگار» را تکرار کرده است.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز در بیانیه‌ای، از «ملت‌ها و دولت‌های مسلمان» خواسته است که مانع عملیاتی شدن معامله قرن و «نشست فریب و خدعه در بحرین» شوند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی، نیز گفته است: «معامله قرن ورشکستگی قرن برای مطرح‌کنندگان آن است.»

پیش از این حسن نصرالله، رهبر گروه حزب‌الله لبنان، خواستار «مقابله» همگان با این طرح شده و جمعیت الوفاق بحرین، محل برگزاری نشست ماه آینده، معامله قرن را «طرحی فاجعه‌بار» خوانده است.

تشکیلات خودگردان فلسطینی که در پی انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس ارتباطاتش با آمریکا را قطع کرد، با متهم کردن دونالد ترامپ به «سوگیری همیشگی به نفع اسرائیل» گفته است حاضر به دیدار با جرد کوشنر نیست.

منابع: خبرگزاری فرانسه، آسوشیتدپرس، فارس،‌ ایرنا، تسنیم و رادیوفردا/ج/ ف. دو.