وزارت خارجه ایالات متحده خبر «احتمال درخواست استرداد اسدی به آمریکا» را رد یا تأیید نکرد

یک روز پس از آن‌که رسانه‌های بلژیک از احتمال مداخله ایالات متحده در برنامه تبادل زندانیان میان ایران و بلژیک خبر دادند، وزارت خارجه آمریکا حاضر به رد یا تأیید این خبر نشد.

روزنامه‌های «هِت لَتسته نیوز» و «دِ مورخِن» بلژیک روز دوشنبه ۳ مرداد نوشتند که وزارت دادگستری ایالات متحده احتمالاً درخواست استرداد اسدالله اسدی به آمریکا را بدهد؛ اسدالله اسدی، دیپلمات سابق ایرانی است که با اتهام‌های تروریستی در بلژیک زندانی است.

در واکنش به این خبر، روز سه‌شنبه چهارم مرداد، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به رادیوفردا گفت: «ما معمولاً ادعاهای مربوط به درخواست استرداد وزارت دادگستری [آمریکا] را تأیید یا رد نمی‌کنیم.»

در چند هفته اخیر، تصویب لایحه تبادل زندانیان میان جمهوری اسلامی ایران و بلژیک واکنش‌ها و اعتراضات متعددی را در سطح بین‌المللی به دنبال داشته است.

به نوشته رسانه‌ها، بلژیک امید دارد در ازای آزادی اسدالله اسدی، بتواند اولیویر فانده‌کاستِیله، شهروند بلژیکی ۴۱ ساله و احتمالاً احمدرضا جلالی، پزشک و محقق ایرانی–سوئدی را که به اتهام جاسوسی در ایران محکوم به اعدام شده است، از زندان‌های ایران آزاد کند.

اما ایالات متحده قاطعانه علیه معاهده تبادل مجرمان بین ایران و بلژیک موضع‌گیری کرده و به نوشته روزنامه تایمز بروکسل، آمریکا معتقد است از آنجا که اسدالله اسدی «قبلاً آمریکایی‌ها را نیز هدف قرار داده» برای درخواست استرداد او به آمریکا محمل قانونی وجود دارد.

این دیپلمات ایرانی متهم است که ماده‌ای انفجاری به وزن نیم کیلوگرم را در اختیار یک زوج ایرانی ساکن بلژیک قرار داده بود تا همایش سازمان مجاهدین خلق در حومه پاریس در سال ۲۰۱۸ را هدف حمله قرار دهند. در آن همایش شهروندان آمریکایی نیز حضور داشتند.

برخی نمایندگان پارلمان بلژیک بر این عقیده هستند که بازگرداندن اسدی به ایران می‌تواند جمهوری اسلامی را به گروگان‌گیری و باج‌خواهی‌های بیشتر در آینده تشویق کند.