واکنش شدید به سخنان محمود عباس در مورد «نقش» یهودیان در هولوکاست

اردوگاه مرگ آشویتس در لهستان

سخنان محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی، در خصوص آنچه که وی «کردارهای اجتماعی» و «عملکرد اقتصادی» یهودیان اروپا در وقوع هولوکاست، و شکل گیری اسرائیل به عنوان «پروژه استعماری اروپا» نامید، با واکنش خشمگینانه رهبران اسرائیل، جوامع یهودیان و شماری از دولت‌های غربی روبرو شد.

محمود عباس دوشنبه دهم اردیبهشت در نشست شورای ملی فلسطین در رام الله مدعی شد که وقوع هولوکاست بخاطر دین یهودیان نبود بلکه یهودیان بدلیل «نزول خواری»، «دوست داشتن پول»، دخالت در سایر امور بانکی و نیز معاملات زمین در جوامع مختلف اروپایی، مسبب هولوکاست برای خود شدند!

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت در واکنش به اظهارات محمود عباس گفت «کسی که در گذشته نیز هولوکاست را انکار می کرد، به عادت پیشین خود بازگشته است».

آقای نتانیاهو در بیانیه خود افزود، سخنان محمود عباس «اوج جهل و گستاخی» است...او بی‌شرمانه‌ترین سخنان انکارکنندگان هولوکاست را تکرار می کند...جامعه جهانی باید این اظهارات منزجر کننده را تقبیح کند زیرا این گونه سخنان ضد یهودی نباید دیگر در جهان جایی داشته باشد».

وزارت خارجه اسرائیل نیز چهارشنبه اعلام کرد که سخنان محمود عباس «کاملا یهودستیزانه و نفی هولوکاست است» و او «چگونه می تواند یک رهبر ملی باشد در حالی که خمیرمایه جانش با این گونه اظهارات عجین است».

جیسون گرینبلات، نماینده ویژه رییس جمهوری آمریکا در مذاکرات صلح، نیز سه شنبه در توییتر خود نوشته بود، اظهارات محمود عباس که «بشدت حقارت آمیز، مایه تاسف و مایوس کننده است، باید نکوهش شود. صلح نمی تواند بر چنین اساسی بِنا شود».

دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل، نیز سه شنبه در توییتر خود نوشت، محمود عباس با این «اظهارات بشدت حقیر و یاس آور، به پایین‌ترین سطح نزول کرده است. کسانی که فکر می کنند اسرائیل دلیل نبود صلح است، باید دوباره تفکر کنند».

لیگ ضد افترا، یک موسسه بین المللی یهودیان نیز که از مقر آمریکا فعالیت می کند، سه شنبه در بیانیه‌ای سخنان محمود عباس را «بر خلاف حقایق تاریخی» و تحریف آگاهی‌های آکادمیک دانست و آن را محکوم کرد.

محمود عباس در سخنان دوشنبه خود، اظهارات و بخش هایی از کتاب‌های مختلف، از لنین و کارل مارکس تا استالین و دیگران را نقل کرد تا به باور خود نشان دهد که یهودیان خود بلای هولوکاست را بر خویش آوردند.

هدف محمود عباس از سخنرانی طولانی‌اش این بود که به باور خود نشان دهد که آدولف هیتلر باعث شکل گیری کشوری برای یهودیان شد که اسرائیل نام گرفت. به ادعای وی، هیتلر به یهودیان امکان داد اموال خود را بفروشند و به فلسطین بروند زیرا حضور آنها در فلسطین برای نازی‌ها «مفیدتر» بود. وی همچنین مدعی شد که اگر به یهودیان اروپا حتی بلیط رفتن به بلژیک را می دادند، آن را قبول می کردند.

این ادعا در حالی است که میلیون‌ها یهودی اروپا اموال و زندگی خود را از دست داده و به اردوگاههای کار اجباری و گتوها رانده شدند و اموالشان از سوی نازی‌ها و حامیان نازیسم غارت شد.

سخنان محمود عباس که انکارکنندگان شناخته شده دیگر هولوکاست نیز در دهه‌های گذشته آن را تکرار کرده اند، در حالی است که اکثریت مورخین تاکید دارند هولوکاست، کشتار بیش از شش میلیون یهودیان اروپا، بر اساس نفرت کور سران حکومت آلمان نازی از یهودیان، صرفا بخاطر دین و نژاد آنها بود.

آلمان نازی بر اساس آنچه که «راه حل نهایی» برای «معضل یهودیان» نامیده بود، آزار و راندن گسترده یهودیان را در سرزمین هایی که به زیر سلطه درمی آورد، از اواخر دهه سی میلادی قرن بیستم آغاز کرد و در سال‌های جنگ جهانی دوم، آزار را به مرحله کشتار هدفمند یهودیان ارتقا داد.

محمود عباس این ادعا را نیز تکرار کرد که «احدی از یهودیان در هیچیک از کشورهای عرب و اسلامی، همزمان با حکومت نازی‌ها در اروپا، مورد اذیت و آزار نبود و آنها زندگی عادی خود را ادامه می دادند». این سخنان محمود عباس نیز از سوی بسیاری از مورخین سرزمین‌های عرب رد شده است.

اما به گفته محمود عباس، یهودیان اروپایی اصلا «ارتباطی با انبیای یهود مانند ابراهیم و اسحاق و یعقوب ندارند» بلکه آنها «یهودیان اشکنازی» از سلاله حکومتی متفاوت از یهودیان تاریخی بوده اند که در پی انقراض حکومتشان در اروپا پراکنده شدند.

ادعای محمود عباس در خصوص شکل گیری کشوری برای یهودیان از سوی حکومت نازی و «یک پروژه استعماری اروپا» در حالی است که در طول قرن هجدهم میلادی نیز، یهودیان بسیاری، عمدتا از میان جوانان، بر اساس دوست داشتن تاریخی سرزمین باستانی اجدادشان به این سرزمین می رفتند تا پایه‌های کشوری برای یهودیان را بریزند. آنها برای کمک به یهودیانی در ارض باستانی اسرائیل می رفتند که ضعیف بودند ولی شمارشان هم در طول حکومت ۴۰۱ ساله عثمانی و هم در دوران ۲۹ ساله قیمومیت بریتانیا، همواره بیشتر از عرب‌های این سرزمین بود.

محمود عباس که دکترای خود را از دانشگاه مسکو در مورد یهودیان نوشته است، در دهه هشتاد میلادی نیز در سخنانی در انکار هولوکاست، مدعی شد که جنبش ملی گرایی صیونیسم یهودیان با رژیم هیتلری همکاری داشت. اما او در سال ۲۰۱۴ گفت که نسل کشی یهودیان «نفرت انگیزترین جنایت دوران مدرن» بود.

محمود عباس در سخنان روز دوشنبه خود در رام الله نیز، یهودیان را «قربانی» سختی‌ها در طول قرون نامید، و این را نیز گفت که زمان گفتن این شعار که یهودیان را به دریا می ریزیم، به سر آمده، و افزود که فلسطینی‌ها می خواهند در کنار اسرائیل در صلح زندگی کنند.

رهبر سازمان آزادیبخش فلسطین در همین حال، در خصوص «توافق قرن» که دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، آن را برای صلح میان اسرائیل و فلسطینیان پیشنهاد کرده است، گفت «از کدام توافق سخن می گویند؟ این که سیلی قرن و خط پایانی روند صلح است نه توافق...».

محمود عباس از قصد آمریکا برای انتقال قریب الوقوع سفارت خود به اورشلیم نیز انتقاد کرد و گفت قدس شرقی باید پایتخت کشور فلسطین باشد و آمریکا دیگر نمی تواند میانجی گر صلح باشد.

رهبر تشکیلات فلسطینی همچنین از حماس به سختی انتقاد کرد و گفت حماس دهها هزار کودک و نوجوان فلسطینی را به مرزهای غزه با اسرائیل می کشاند و واکنش سخت ارتش اسرائیل دهها تن را کشته و هزاران تن را زخمی کرده است. محمود عباس به حماس گفت «ما یک نسل کودک معلول نمی خواهیم».

محمود عباس در نخستین نشست شورای ملی فلسطین که در ۲۲ سال گذشته در رام الله برگزار شده بود، سخن می گفت.

سخنان وی در آستانه سالروز تاسیس اسرائیل، که فلسطینی‌ها آن را «یوم النکبه» («روز فاجعه») برای خود می دانند، بیان شد.

اسرائیل بر اساس تقویم عبری دو هفته پیش جشن‌های هفتادمین سال استقلال خود را برگزار کرد اما فلسطینیان طبق تقویم میلادی، در پانزدهم ماه مه، بیست و پنجم اردیبهشت، مراسم اعتراضی خود را در «سالروز فاجعه» برگزار می کنند. امسال تظاهرات فلسطینی‌ها در اعتراض به انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم نیز هست.

این در حالی است که دونالد ترامپ سه شنبه این احتمال را تکرار کرد که شخصا برای حضور در آیین انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم به اسرائیل سفر کند اما گفت هنوز این امر نهایی نیست.