واکنش سرد اوکراین به قول دریافت «پیام مثبت» در مورد آینده عضویت در ناتو

نشست سران ناتو در ویلنیوس لیتوانی. سه‌شنبه ۲۰ تیر

روز سه‌شنبه و همزمان با برگزاری نشست رهبران ناتو در لیتوانی، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت که اوکراین پیام مثبتی در مسیر عضویت در این ائتلاف نظامی دریافت خواهد کرد.

اما ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در پیامی گفت از آنجایی که در این اظهارات، نه چارچوب زمانی برای شروع روند عضویت کشورش در ناتو مشخص شده و نه مدت زمانی که این روند می‌تواند طول بکشد اعلام شده، این اظهارات «پوچ» است.

آقای زلنسکی همچنین افزوده است که به باور او، «عدم اطمینان» و «ضعف» ناتو در مورد عضویت احتمالی کشورش در نشست روز سه‌شنبه، «باعث تشویق روسیه به ادامه تجاوز و هراس‌افکنی می‌شود».

دیپلمات‌های ناتو گفته‌اند که اختلافات میان متحدان بر سر تلاش اوکراین برای عضویت در حال کاهش است، اما تا زمانی که جنگ همچنان ادامه دارد، موضوع دعوت از کی‌یف برای پیوستن به این ائتلاف منفی به نظر می‌آید.

کرملین روز دوشنبه اعلام کرد که اگر اوکراین به ائتلاف ناتو بپیوندد، این امر یک تهدید مستقیم علیه امنیت روسیه است و مسکو، روشن و قاطع به آن واکنش نشان خواهد داد.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در این باره در یک نشست خبری گفت که کشورش «تمامی آنچه را در نشست ناتو در ویلنیوس گفته شد، به دقت تجزیه و تحلیل می‌کند تا اقداماتی را برای تضمین امنیت روسیه انجام دهد.»

بیشتر در این باره: دبیرکل ناتو: ترکیه موافقت کرد عضویت سوئد در پیمان آتلانتیک شمالی را به جریان بیاندازد

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز در اظهاراتی جداگانه گفت که با پیش‌بینی گسترش ناتو، مسکو «گام‌هایی فراخور برخواهد داشت».

با اعلام خبر این‌که رهبران ناتو آماده ارائه «پیام مثبت» به کی‌یف در مورد آینده آن کشور در ائتلاف ناتو هستند، کنستانتین گاوریلوف، مذاکره‌کننده ارشد امنیتی روسیه مستقر در وین نیز این امر را به منزله تشدید جنگ دانست و گفت که «اول از همه اروپا با پیامدهای فاجعه‌بار این تشدید درگیری روبه‌رو خواهد شد».

با گذشت بیش از ۵۰۰ روز از تهاجم روسیه به اوکراین، روسیه از مدتی پیش در جبهه‌های جنگ در موضع تدافعی قرار گرفته و می‌کوشد با دریافت تسلیحاتی از کشورهای دوست خود جنگ را به پیش ببرد.

ساعاتی پیش از آغاز نشست سران ناتو در ویلنیوس لیتوانی، روسیه با پهپادهای شاهد ساخت ایران، باری دیگر به کی‌یف، پایتخت اوکراین حملات شبانه انجام داد. اوکراین می‌گوید همه این پهپادها را سرنگون کرده است.

افزایش کمک فرانسه و آلمان به ضد حمله اوکراین

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه هنگام ورود به نشست سران ۳۱ عضو ناتو در لیتوانی گفت که تصمیم گرفته است کمک‌های نظامی به اوکراین را برای کمک به ضدحمله این کشور علیه روسیه افزایش دهد.

او بر این اساس اعلام کرد که کشورش موشک‌های دوربرد «اسکالپ» را که بردی در حدود ۲۵۰ کیلومتر دارند به کی‌یف تحویل خواهد داد.

در همین نشست، آلمان نیز بسته کمک نظامی ۷۰۰ میلیون یورویی (۷۷۰ میلیون دلاری) به کی‌یف را نهایی کرد.

وزارت دفاع آلمان اعلام کرد که این بسته شامل دو پرتابگر پاتریوت، ۴۰ خودروی جنگی، ۲۵ تانک اِی۵ و پنج تانک «برگه‌پانتزر ۳» خواهد بود.

بریتانیا نیز در ماه مه بسته‌ای کمکی شامل موشک‌های دوربرد به اوکراین ارسال کرده بود.

با استفاده از خبرگزاری‌های فرانسه و رویترز و شبکه الجزیره؛ پ.پ / ب.ب