کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در مورد ویدئوی سنگسار تحقیق می‌کند

گروه طالبان می‌گوید این سنگسار پنج سال قبل رخ داده و در آن دخالتی نداشته، اما برخی گزارش‌ها این ادعا را تکذیب می‌کند

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان اعلام کرد در حال تحقیق در مورد ویدئویی است که نشان می‌دهد یک زن به شیوه سنگسار کشته می‌شود.

این ویدئوی دو دقیقه‌ای نشان می‌دهد زنی که سر و صورت او پوشیده است در گودالی که در زمین حفر شده قرار دارد و تعدادی مرد به سوی او سنگ پرتاب می‌کنند. جمعیت تماشاچی نیز فریادهای «الله اکبر» و «او را بزنيد» سر می‌دهند.

صدای فریادها و گریه زن را نیز می‌توان شنید.

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی گفت، تلاش می‌کند محل و زمان وقوع سنگسار و دلیل قتل این زن را کشف کند.

طالبان مدعی است که این ویدئو مربوط به همان مورد سنگساری است که در اکتبر ۲۰۱۵ اتفاق افتاد و رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی قبلا بخشی از ویدئوی آن را به دست آورده بود. در آن حادثه یک زن ۱۹ ساله در ولایت غور در نواحی مرکزی افغانستان به جرم زنا به شیوه سنگسار به قتل رسید.

طالبان در عین حال می‌گوید آن سنگسار توسط فرمانده شبه نظامیان طرفدار حکومت اجرا شده است.

ولی مقامات دولت محلی طالبان را مسئول آن سنگسار می‌دانند. زن مقتول به نام روخشانا به داشتن رابطه جنسی قبل از ازدواج با نامزدش متهم شده بود. این حادثه در روستایی در نزدیکی شهر فیروزکوه، مرکز ولایت غور روی داد.

اما روزنامه‌نگاران و فعالان افعان می‌گویند این ویدئو که اولین بار روز ۱۰ بهمن در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد مربوط به سنگسار دیگری است که اخیرا در ناحیه تیوره ولایت غور روی داده است.

غور منطقه‌ای کوهستانی و دورافتاده در نواحی مرکزی افغانستان و یکی از بی‌ثبات‌ترین و فقیرترین ولایات این کشور است. دولت محلی خارج از شهر فیروزکوه، مرکز این ولایت قدرت چندانی ندارد.

غور یکی از مسیرهای اصلی قاچاق اسلحه و تریاک است و علاوه بر طالبان گروه‌های مسلح وفادار به جنگسالاران سابق در این مناطق فعال هستند.

انتشار ویدئوی این سنگسار در شبکه‌های اجتماعی با انزجار کاربران روبرو شده و بسیای از آنها طالبان را مسئول این حادثه می‌دانند.

صدیق صدیقی، سخنگوی اشرف غنی رییس جمهور افغانستان روز ۱۲ بهمن در توئیتر نوشت: «از تماشای ویدئوی سنگسار یک زن بیگناه توسط طالبان شوکه و به شدت متاثر شدم.»

در مقابل طالبان در توئیتی نوشت مجازات زنا به شیوه سنگسار «یک حکم اسلامی است و هیچ مسلمانی نمی تواند با آن مخالفت کند».

ولی طالبان در عین حال افزود که در این مورد سنگسار دخالت نداشته و تاکید می‌کند که ویدئویی که اخیرا منتشر شده مربوط به سنگساری است که در سال ۲۰۱۵ توسط سعیدی یار، فرمانده یک گروه شبه نظامی طرفدار حکومت اجرا شده است.

با وجود ادعای طالبان مبنی بر عدم دخالت در این سنگسار، موجی از محکومیت این گروه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.