در حالیکه زلمی خلیلزاد به دیدار مقامهای کابل و طالبان میرود تا بر آغاز مذاکرات صلح پافشاری کند، شماری از مقامهای ارشد افغان میگویند روابط طالبان با گروههای ترویستی افزایش یافته و این گروه به حملات خود نیز شدت بخشیده است.
به گزارش رادیو آزادی در نشستی با حضور سرپرست وزارت کشور، سرپرست اداره کل امنیت ملی و فرمانده کل وزارت دفاع افغانستان، آنها در مورد روابط طالبان با «گروههای تروریستی»، افزایش حملات این گروه و عدول مداوم آن از توافق با آمریکا هشدار دادهاند.
احمدضیا سراج، سرپرست اداره کل امنیت ملی افغانستان، در این نشست خبری گفته «روابط طالبان با گروههای تروریستی بینالمللی در مقایسه به گذشته چند برابر افزایش یافته است».
آقای سراج از جمله به روابط این گروه افراطی با «القاعده، تحریک اسلامی ازبکستان، تحریک اسلامی ترکستان شرقی، لشکر طیبه و دیگر گروههای تروریستی» اشاره کرده است.
جنبش اسلامی ترکستان شرقی گروهیست که گفته میشود در شینجیانگ چین فعالیت دارد. بنا بر گزارشها شماری از رهبران این گروه در پاکستان کشته شدهاند. لشکر طیبه یکی از گستردهترین و فعالترین گروههای اسلامگرا در جنوب آسیا است که گفته میشود اسامه بن لادن به بنای آن کمک مالی کرده بود.
به گفته ادارهکننده امنیت ملی افغانستان گروه «طالبان نه تنها مواد توافقنامه صلح با آمریکا را اجرا نکرده، بلکه به حملههای خود نیز شدت بخشیده است».
همچنین سرپرست وزارت کشور افغانستان، مسعود اندرابی، گفته حکومت افغانستان و مسئولان امنیتی «بارها به طالبان برای صلح حسن نیت نشان دادند، اما طالبان به خشونتها ادامه داده است».
البته گزارشها از افزایش خشونتها توسط طالبان طی هفتههای اخیر تازگی ندارد، آنهم با وجود آنکه گروه اسلامگرا تعهد کرده بود از خشونتها بکاهد. با این حال شماری از ناظران میگویند این تاکتیکیست که طالبان برای ارتقا موضع خود در جریان مذاکرات از آن بهره میبرد.
از سوی دیگر ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان، به رادیو آزادی گفته، پیش از این که عملیات تهاجمی از سوی حکومت اعلام شود، این گروه حملههای خود را کاهش داده بود، اما با افزایش حملات دولتی، آنها نیز به حملههای خود شدت میدهند.
همزمان با این اظهارات وزارت خارجه آمریکا از دیدارهای پیشرو بین زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه این وزارتخانه، و نمایندگان طالبان در دوحه خبر داده است.
به گفته وزارت خارجه ایالات متحده، هدف از دیدارها گفتوگو بر سر اجرای توافق قبلی و «فشار برای برداشتن گامهای لازم در مسیر مذاکرات بین افغانی در اسرع وقت، از جمله با کاهش قابل توجه خشونتها، است».
زلمی خلیلزاد قرار است با مقامهای ارشد دولت کابل نیز دیدار و در مورد «اقداماتی که دولت لازم است انجام دهد تا مذاکرات داخلی فورا آغاز شود» رایزنی کند.
زمان دقیق این دیدارها و گفتوگوها مشخص نشده، هرچند نماینده ویژه آمریکا دو روز پیش عازم دوحه و کابل شد.