نماینده آمریکا در مذاکرات صلح افغانستان از لغو نشست دوحه ابراز تاسف کرد

زلمی خلیلزاد می‌گوید، همه طرفین باید از فرصت به دست آمده استفاده کنند و اختلافات پیرامون لیست شرکت‌کننده‌ها را حل کنند (عکس از آرشیو).

زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای طرح صلح افغانستان، نسبت لغو دیدار نمایندگان دولت افغانستان با گروه طالبان در قطر ابراز تاسف کرد.

زلمی خلیلزاد در توئیتی نوشته است، «متاسفم که دیدار بین‌الافغانی قطر تعویق شد. همه طرفین باید از فرصت به دست آمده استفاده کنند و اختلافات پیرامون لیست شرکت‌کننده‌ها را حل کنند».

قرار بود دیدار نمایندگان افغانستان شامل لیستی ۲۵۰ نفری از مقامات دولتی، جنگ‌سالاران پیشین، سیاستمداران مخالف دولت، سران و رهبران عشایر و گروه‌های دینی و مذهبی، زنان و نمایندگان سازمان‌های مدنی و رسانه‌ها با ۲۵ نماینده طالبان روز شنبه آخر فروردین به مدت دو روز انجام گیرد.

طالبان با لیست ۲۵۰ نفری که از طرف دولت افغانستان اعلام شده موافق نبوده و مدعی شده است دولت این افراد را دستچین کرده و آنها نماینده همه اقشار جامعه نیستند.

اما ارگ ریاست جمهوری افغانستان طی اعلامیه‌ای که پنج شنبه ۲۹ فروردین‌ماه در سایت رسمی خود منتشر کرد، می‌گوید « بعد از مشورتهای تفصیلی با تمام جریانات سیاسی و اجتماعی، فهرست اشتراک‌کننده‌ها در نشست قطر توسط یک کمیته گزینش غیر دولتی ترتیب گردید».

این گزارش با اشاره به مخالفت طالبان با حضور برخی از افراد در جلسه صلح گفته است که بعد از اینکه تمام آمادگی‌ها برای سفر هیئت گرفته شد، با تعجب باید گفت که لیست جدید غیرمتوازنی از طرف دولت قطر به دولت افغانستان فرستاده شده که مورد تایید طالبان بود، اما این لیست به معنی بی‌احترامی به اراده و تصمیم مردم افغانستان است و دولت افغانستان مصر است که همه افراد معرفی شده در لیست ۲۵۰ نفری در اجلاس صلح شرکت کنند.

ارگ ریاست جمهوری، لیست ارائه شده توسط دولت قطر به مقامات افغانستان برای دعوت افراد در مذاکرات صلح را رد کرد.

خبرگزاری رویترز نیز از قول یک مقام غربی که نامی از وی برده نشده است، شکست مذاکرات صلح، بدون اینکه حتی شروع شود را «شکستی مفتضحانه» نامیده است.

زلمای خلیلزاد، دیپلمات آمریکایی که خود زاده افغانستان است، تاکنون چندین بار با نمایندگان طالبان دیدار کرده، اما این گروه شبه‌نظامی تاکنون مذاکرات با دولت افغانستان که آن را «دست‌نشانده دولتهای غربی و عروسک خیمه شب بازی» می‌خوانند، رد کرده بودند.

حدود دو هفته پیش در مسکو نیز دیدارهایی میان طالبان و رهبران گروههای سیاسی، حتی با حضور حامد کرزی، رئیس‌جمهور سابق افغانستان برگزار شد، اما کسی دولت افغانستان را نمایندگی نمی‌کرد. در این دیدار نمایندگان طالبان خواستار تغییر قانون اساسی افغانستان شده بودند.

سلطان برکت، مدیر مرکز مطالعات انسانی و مناقشات در قطر می‌گوید «اختلاف نظری در اهداف مذاکرات صلح قطر وجود ندارد». وی که یکی از دست اندرکاران کنفرانس صلح قطر است، می‌گوید اختلافات تنها پیرامون لیست ارائه شده و افراد شرکت کننده در کنفرانس است.

از طرفی قرار است انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در پاییز سال جاری برگزار شود و خود دولت نیز به استفاده احزاب رقیب از فرصت مذاکرات با طالبان حساس است.

طالبان لیست ۲۵۰ نفری اراده شده توسط دولت افغانستان را رد کرده و گفته است «کنفرانس، جشن عروسی نیست». برخی از افراد سرشناس مخالف دولت که نام آنها در لیست قرار دارد نیز قبلا عدم حضور خود در کنفرانس را اعلام کرده بودند.

تلاشها برای آغاز مذاکرات صلح با طالبان در حالی است که اخیرا این گروه اعلام کرد برای «حملات بهاری» خود آماده می‌شود. طالبان ۲۳ فروردین با انتشار اعلامیه‌ای گفت عملیات موسوم به «فتح» در سراسر افغانستان برای «ریشه‌کن کردن اشغال و پاکسازی میهن اسلامی از تهاجم و فساد» آغاز می‌شود.

معمولا هر ساله با پایان زمستان طالبان حملات خود به نیروهای نظامی افغانی و خارجی را با نام «حملات بهاری» شدت می‌بخشد.

دولت اشرف غنی نیز اعلام کرده که خود را برای حمله «بهاری» به مواضع طالبان آماده می‌کند.

منابع: شبکه‌های اجتماعی، ارگ ریاست جمهوری افغانستان، رویترز، خبرگزاری فرانسه. د.خ