رسانههای سوئدی گزارش دادهاند که «حکم اعدام» احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی ساکن استکهلم، «ابلاغ شدهاست». آقای جلالی در سال گذشته به اتهام «جاسوسی» بازداشت و از طرف قاضی ابوالقاسم صلواتی «تهدید به اعدام» شده بود.
شبکه دولتی تلویزیون سوئد، «اسویت»، ۳۰ مهر ماه، از ویدا مهرنیا، همسر آقای جلالی نقل کرده که وکیل این پژوهشگر زندانی با او تماس گرفته و گفته او به اعدام محکوم شدهاست.
به گزارش این شبکه موضوع در وزارت خارجه سوئد تحت بررسی قرار دارد.
خبرگزاری سوئدی «تت» نیز به نقل از لینا ایدمارک، از کارکنان وزارت خارجه سوئد، میگوید «ما اطلاعات قابل اعتمادی دریافت کردهایم که حاکی از [ابلاغ] حکم اعدام [به احمدرضا جلالی] است. فعلا در حال جمعآوری اطلاعات در این مورد هستیم. یادآوری میکنیم که وزارت خارجه سوئد در هر حال با اجرای حکم اعدام در هر موردی که باشد، مخالف است».
وبسایت سوئدی «د لوکال» نیز گزارش دادهاست که وزارت خارجه سوئد موضوع را در گفتوگویی با مقامهای ارشد سفارت ایران در استکهلم مطرح کردهاست.
↲اطلاعات بیشتر در مورد احمدرضا جلالی در برنامه «ملاقات»:
Your browser doesn’t support HTML5
با این حال خانم ایدمارک گفته است «در مجموع باید تاکید کنیم او شهروند ایران است و نه یک شهروند سوئدی، موضوعی که کار کمکرسانی به او از طرف دولت سوئد، را با دشواری زیادی روبهرو میکند».
موضوع «تهدید» آقای جلالی به صدور حکم اعدام پیشتر نیز مطرح شده بود؛ خانم مهرنیا در بهمن ماه ۱۳۹۵ به رادیو فردا گفته بود قاضی ابوالقاسم صلواتی، حکم همسرش را اعدام اعلام کردهاست.
اندکی بعد نیز سازمان عفو بینالملل گزارش داد این پژوهشگر و پزشک ساکن سوئد تهدید به اعدام شدهاست. خبر این «تهدیدها» در زمانی منتشر شده بود که آقای جلالی بیش از یک ماه و نیم بود در اعتصاب غذا به سر میبرد.
احمدرضا جلالی، از سال ۱۳۸۸ ساکن سوئد بود، و در این کشور مدرک اقامت دائم داشت. او در حوزه مدیریت بحران پژوهش و فعالیت میکرد و در دانشگاه کارولیسنکا، نزدیک استکهلم به کار مشغول بود. او از پنجم اردیبهشت ماه سال گذشته به اتهام «جاسوسی» و «همکاری با دولت متخاصم» در زندان بهسر میبرد. جلالی در سالهای گذشته به دعوت نهادهای آموزشی و دانشگاهی، به ایران سفر کرده بود.
سازمان عفو بینالملل میگوید احمدرضا جلالی «تحت فشار» قرار گرفته بود تا اسنادی را مبنی بر جاسوسی برای یک «دولت متخاصم» امضا کند. در پی خودداری او از امضای این اسناد، او تهدید شد که حکم «محاربه» برایش صادر خواهد شد.
در بهمن ماه گذشته یک منبع مطلع خبری، به رادیو فردا گفته بود یکی از مقامهای وزارت اطلاعات اخیرا به آقای جلالی گفته «پروندهاش مجددا مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت»؛ اندکی پس از آن اما همسر آقای جلالی به نقل از قاضی صلواتی گفت این پژوهشگر زندانی «دیگر آن مسئول را نخواهد دید».